Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Λιγοστό το λάδι φέτος στο νομό μας

Λιγοστό το λάδι φέτος στο νομό μας

0
elaiotriveio

Μειωμένη κατά 50 – 60% η παραγωγή ελιάς – Δεν έδεσε καρπό από τις πολλές βροχές

Καλή απόδοση σε λάδι – Σε οικογενειακή βάση η παραγωγή λαδιού στο νομό μας

Κακή χρονιά η φετινή για τους 2.000 ελαιοπαραγωγούς του νομού μας καθώς η παραγωγή καρπού ελιάς είναι μειωμένη από 50 – 60%! Ωστόσο φαίνεται πως είναι πιο … «λαδωμένη» γιατί στο ελαιοτριβείο η αντιστοιχία είναι πιο μικρή σε σχέση με πέρσι και συγκεκριμένα είναι κατά μέσο όρο 6 κιλά ελιές για ένα κιλό λάδι ενώ πέρσι ήταν 8 προς 1 κι αυτό ισοφαρίζει κάπως την ζημιά.

Δεν έδεσε καρπό από τις πολλές βροχές

Όπως μας εξηγεί ο γεωπόνος κ. Μαυρίδης Δημήτρης η ακαρπία που παρατηρείται φέτος στις ελιές του νομού μας είναι τοπικό φαινόμενο και οφείλεται στις καιρικές συνθήκες και συγκεκριμένα στις έντονες βροχοπτώσεις και στην μεγάλη υγρασία του χειμώνα που προκάλεσαν αποφύλλωση των δέντρων και άγονη ανθοφορία με αποτέλεσμα να μην δέσει ο καρπός. Επισημαίνει δε πως όσοι παραγωγοί κατάφεραν να διατηρήσουν υγιές το φύλλωμα των δέντρων ψεκάζοντας με μυκητοκτόνα είχαν καλύτερη παραγωγή. Το γεγονός ότι ήταν μια κακή χρονιά έχει και τα καλά του καθώς τα δέντρα αναπλάστηκαν και αν οι παραγωγοί ακολουθήσουν τις οδηγίες των γεωπόνων και κάνουν τους ενδεδειγμένους ψεκασμούς και λίπανση την Άνοιξη του χρόνου η παραγωγή θα είναι καλή. Άλλωστε όπως γνωρίζουν οι παραγωγοί και οι γεωπόνοι η παραγωγή δεν είναι σταθερή και οι καλές χρονιές εναλλάσσονται με κακές.

Σε οικογενειακή βάση η παραγωγή λαδιού στο νομό μας

Η καλλιέργεια της ελιάς είναι σχετικά νέα στην περιοχή μας καθώς μόλις την τελευταία 20ετία έχει εμφανιστεί και ολοένα κερδίζει έδαφος. Όπως αναφέρει ο κ. Μαυρίδης αυτό συνέβη γιατί υπάρχει μια άποψη πως στην Βόρεια Ελλάδα δεν ευνοεί το κλίμα για την καλλιέργεια της ελιάς κάτι που τελικά διαψεύστηκε. Αντίθετα ο κ. Μαυρίδης επισημαίνει πως στο νομό μας που έχει θάλασσα σε μικρή απόσταση το μικροκλίμα και η σύσταση του εδάφους ευνοεί την ελαιοκαλλιέργεια και μάλιστα παράγεται λάδι εξαιρετικής ποιότητας μετά από αναλύσεις που έχουν γίνει. Ωστόσο η παραγωγή είναι σε οικογενειακή βάση δηλαδή 3 – 5 στρέμματα ελαιώνα κατά μέσο όρο σε παραγωγό και λάδι για οικογενειακή κατανάλωση και μόνο αν η παραγωγή είναι μεγάλη πουλιέται χύμα.

Μειωμένη παραγωγή ελιάς αλλά ικανοποιητική απόδοση σε λάδι

Ο κ. Βαγγέλης Δερμεντζίδης είναι ο ιδιοκτήτης του «Σύγχρονου Ελαιοτριβείου Τυμπάνου» ένα από τα δύο ελαιοτριβεία στο νομό. Μια υπερσύγχρονη μονάδα επεξεργασίας που διασφαλίζει την ποιότητα στο λάδι και λειτουργεί από το 1996. Επισημαίνει ότι η περιοχή μας έχει πάρα πολύ ποιοτική και ποσοτική παραγωγή επειδή τα περισσότερα είναι αγουρέλαια στην κατηγορία «Έξτρα Παρθένο» που είναι και το πιο καλό για την υγεία αλλά και πως φέτος είναι μειωμένη η παραγωγή λόγω της ακαρπίας εκτιμώντας πως σε μερικές περιοχές ενδέχεται να «τσιμπήσει» η τιμή του λαδιού Να σημειώσουμε ότι ακαρπία έχει σε πολλούς ελαιώνες της Πελοποννήσου και η ενώ αντίθετα η Μάκρη έχει πολύ μεγάλη παραγωγή. Να σημειώσουμε ότι στο νομό μας ακαρπία παρουσιάστηκε σε ελαιώνες των Αβδήρων, της Μάνδρας και της Κεσσάνη, ιδιαίτερα στην ποικιλία της χονδρής ελιάς.

Ενδεικτικό είναι πως – όπως ανέφερε παραγωγός των Αβδήρων – φέτος έβγαλε 310 κιλά ελιές από 72 ελαιόδεντρα ενώ πέρσι 1000 κιλά και είχε απόδοση 62 κιλά λάδι που θεωρείται ικανοποιητική αφού αγγίζει τα 20% με μέγιστη τα 22 – 25%.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…