Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Χαριστική βολή» για τους οινοποιούς ο Φόρος στο κρασί!

«Χαριστική βολή» για τους οινοποιούς ο Φόρος στο κρασί!

0
ktima vourvoykeli

Αντίδραση από το Κτήμα Βουρβουκέλη: «Θα αφανίσει τις οικογενειακής μορφής αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις»

Ζημιογόνες οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου – Αντιδράσεις από όλους τους οινοποιούς της χώρας

Ανάστατοι είναι οι οινοπαραγωγοί από την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης 30 λεπτά ανά φιάλη οίνου που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο ως ένα από τα προτεινόμενα ισοδύναμα μέτρα για την αποφυγή επιβολής ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Να σημειωθεί ότι το ζήτημα αφορά άμεσα 200.000 Έλληνες αμπελουργούς, 20.000 εργαζόμενους στον οινοποιητικό κλάδο και περίπου 700 οινοποιητικές επιχειρήσεις.

Αντίδραση από το Κτήμα Βουρβουκέλη

Σε τοπικό επίπεδο η αντίδραση έρχεται από το Κτήμα Βουρβουκέλη. Σε σχετική ανακοίνωση ο Οδυσσέας Βουρβουκέλης εκφράζει την οργή και την αγανάκτηση των οινοποιών χαρακτηρίζοντας ως «χαριστική βολή για το ελληνικό κρασί» την επιβολή ΕΦΚ και ζητά από τους τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης : « Να πάρουν υπεύθυνη θέση απέναντι στο ζήτημα τους καλούμε επιτέλους να μην πουν και αυτοί όπως και οι προηγούμενοι « ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ « .

Προς επίρρωσιν της θέσης του ότι είναι καταστροφική για τον κλάδο η επιβολή του ΕΦΚ παραθέτει μια σειρά από δεδομένα και συγκεκριμένα:

1.Σε καμία οινοπαραγωγική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υφίσταται αντίστοιχος φόρος, καλλιεργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού διότι εμείς εισάγουμε τις πρώτες ύλες από το εξωτερικό, φιάλες και φελλούς, οπότε έχουμε έτσι και αλλιώς αυξημένο κοστολόγιο

2.Το εμφιαλωμένο κρασί αποτελεί προϊόν πλήρους καθετοποίησης με αποτέλεσμα να πλήττονται όλα τα εμπλεκόμενα επαγγέλματα του οινικού κλάδου, μέσα στους οποίους προσμετρούνται 200.000 αμπελουργοί, πάνω από 700 οινοποιητικές μονάδες με πάνω από 20.000 εργαζόμενους και πολλοί άλλοι τομείς οι οποίοι συνδράμουν από το αμπέλι στο τελικό προϊόν,

3.Ο κλάδος της οινοποιίας, παρ’ όλες τις δυσκολίες της περιόδου αυτής, εξακολουθεί να παράγει, να υποστηρίζει την αγροτική οικονομία, να κάνει συγκροτημένες προσπάθειες εξωστρέφειας με απτά αποτελέσματα, να δημιουργεί εθνική ταυτότητα στο χώρο της αγροτικής οικονομίας και να διατηρεί εν γένει μια δυναμική την οποία λίγοι παραγωγικοί κλάδοι σήμερα διαθέτουν,

4.Η πλειονότητα των οινοποιητικών επιχειρήσεων είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, εκσυγχρονισμένες στο μέγιστο με επενδύσεις οι οποίες είχαν την προοπτική της ανάπτυξης πριν την περίοδο της κρίσης και όπου όλος ο σχεδιασμός τους έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό,

5. Η τοπική (ελληνική) αγορά εξακολουθεί να είναι η κύρια βάση απορρόφησης της παραγωγής του κλάδου, παρά την αύξηση των εξαγωγών την τελευταία δεκαετία.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, τίθεται το ερώτημα με ποια λογική ένα μη εισαγόμενο προϊόν προερχόμενο από έλληνες αγρότες και επιχειρηματίες, πρέπει να δεχθεί το βάρος του ισοδύναμου μέτρου, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωσή του. Αποδυνάμωση η οποία θα προέλθει από την αναπόφευκτα περαιτέρω μείωση της κατανάλωσής του, δίνοντας παράλληλα χώρο στην αγορά για την ανάπτυξη άλλων εισαγόμενων ανταγωνιστικών προϊόντων».

Ζημιογόνες οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου

Όπως αναφέρει ο κ. Βουρβουκέλης οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου την τελευταία πενταετία είναι ζημιογόνες, αφού ο Έλληνας καταναλωτής περιόρισε την καταναλωτική του δαπάνη εξυπηρετώντας πλέον βασικές του και μόνο ανάγκες και ότι τα διαχρονικά προβλήματα αλλά κυρίως το ασύμφορο της αμπελοκαλλιέργειας έχει μειώσει τα τελευταία 15 χρόνια τον αριθμό των εκμεταλλεύσεων από τις 177.000 στις 145.000 δηλαδή κατά 20% με συνεχιζόμενη τάση δυναμικής μείωσης. Ανάλογη μείωση παρατηρείται και στις εκτάσεις αμπελοκαλλιέργειας. Τέλος η επιβολή του ΕΦΚ θα αφανίσει τις οικογενειακής μορφής αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις, που αποτελούν τον κορμό της αμπελοοινικής οικονομίας της χώρας προς όφελος μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε τροχιά αναβάθμισης το ελικοδρόμιο Σαμοθράκης

Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έχει αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση των εγκα…