Σχόλια 13/10/15

0
kamenos-parallagi
Οι στρατιωτικές «παραστάσεις» Καμμένου θυμίζουν όλο και περισσότερο το στρουμπουλό εκείνο παλικάρι από τη Β. Κορέα…


Επίθεση… στους Πέρσες
Οι καιροί απαιτούν και λίγο κέφι, λίγο γέλιο, μια δόση χαλάρωσης. Μας τα πρόσφερε όλα αυτά μαζί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Ιδού πως.
Μετά την παράσταση στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, πήγε στον Έβρο μαζί με τον Πρωθυπουργό, για την άσκηση Παρμενίων, του στρατηγού του Μεγαλέξανδρου. Στόχος; Δεν θ’ αφήσουμε τους Πέρσες σε χλωρό κλαδί για να μάθουν αυτοί. Για δεύτερη φορά βέβαια. Μια με τον Μέγα Αλέξανδρο και μια με τον Μεγαπάνο.
-Μη γελάτε δυνατά παρακαλώ…
Γ.Δ.


Τι θα ψηφίσει η Ξάνθη;
Οι εκλογές στη Νέα Δημοκρατία για την ανάδειξη του νέου αρχηγού- επικεφαλής, κρύβουν πιθανότητα πρόβλεψης. Κι αυτό, παρότι κάποιοι «μίλησαν» κι εκδηλώθηκαν, κάποια άλλοι, «γερά χαρτιά» στο εσωκομματικό παιγνίδι, δεν είπαν τίποτε. Σφίγγες πραγματικές.
Πιθανότατα κρατούν «πισινή» διότι οι κάλπες ποτέ δεν γνωρίζεις τι θα σου βγάλουν. Εξάλλου το παράδειγμα της αναμέτρησης Μπακογιάννη – Σαμαρά σίγουρα θα έγινε μάθημα σε πολλούς.
Γι’αυτό κρατούν κλειστό το στόμα τους και βολιδοσκοπούν προς τα πού «φυσάει ο άνεμος».
Γ.Δ.


Κώδικας Δεοντολογίας
Αξίζει να θυμηθούμε όλοι εμείς, όσοι είμαστε τέλος πάντων δημοσιογράφοι σ’ αυτόν τον ταλαίπωρο τόπο, τον Κώδικα Δεοντολογίας που διέπει το λειτούργημα – επάγγελμα (διότι είναι και τα δύο μαζί, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο). Ιδού λοιπόν η υπενθύμιση:
Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ αναφέρει στο άρθρο 1: Το δικαίωμα του ανθρώπου και του πολίτη να πληροφορεί και να πληροφορείται ελεύθερα είναι αναφαίρετο. Η πληροφόρηση είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα ή μέσο προπαγάνδας. Ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει: α. Να θεωρεί πρώτιστο καθήκον του προς την κοινωνία και τον εαυτό του τη δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας.
β. Να θεωρεί προσβολή για την κοινωνία και πράξη μειωτική για τον εαυτό του τη διαστρέβλωση, την απόκρυψη, την αλλοίωση ή την πλαστογράφηση των πραγματικών περιστατικών.
γ. Να σέβεται και να τηρεί το διακριτό της είδησης, του σχολίου και του διαφημιστικού μηνύματος, την αναγκαία αντιστοιχία τίτλου και κειμένου και την ακριβή χρησιμοποίηση φωτογραφιών, εικόνων, γραφικών απεικονίσεων ή άλλων παραστάσεων, δ. Να μεταδίδει την πληροφορία και την είδηση ανεπηρέαστα από τις προσωπικές πολιτικές, κοινωνικές, θρησκευτικές, φυλετικές και πολιτισμικές απόψεις ή πεποιθήσεις του.
ε. Να ερευνά προκαταβολικά, με αίσθημα ευθύνης και με επίγνωση των συνεπειών, την ακρίβεια της πληροφορίας ή της είδησης που πρόκειται να μεταδώσει, στ. Να επανορθώνει χωρίς χρονοτριβή, με ανάλογη παρουσίαση και ενδεδειγμένο τονισμό, ανακριβείς πληροφορίες και ψευδείς ισχυρισμούς, που προσβάλλουν την τιμή και την υπόληψη του ανθρώπου και του πολίτη και να δημοσιεύει ή να μεταδίδει την αντίθετη άποψη, χωρίς, αναγκαστικά, ανταπάντηση, η οποία θα τον έθετε σε προνομιακή θέση έναντι του θιγομένου.
Γ.Δ.


Κάρτα Υγείας Ασθενή
Είμαστε έτοιμοι να χειροκροτήσουμε εάν βέβαια υλοποιηθεί η εξαγγελθείσα πρόσφατα Κάρτα Υγείας Ασθενή.
Η κάρτα αυτή θα είναι μια βάση δεδομένων με όλα τα ιατρικά στοιχεία του ασθενή με τα οποία ο γιατρός θα γνωρίζει πως ν’αντιμετωπίσει την προσέλευση του ασθενή, ποιες ενέργειες θα πρέπει να κάνει και ποια θεραπεία να εφαρμόσει μειώνοντας την πιθανότητα λάθους, διότι τα προϋπάρχοντα στοιχεία της κάρτας θα τον ενημερώνουν σχετικά.
Το’ παμε. Εάν γίνει αυτό το βήμα και αποκτήσουν όλοι οι Έλληνες την κάρτα υγείας, τότε θα σημάνει πως κάτι πάει ν’ αλλάξει στον τομέα της Υγείας. Μαζί βέβαια με ένα άλλο μεγάλο βήμα, τον Οικογενειακό Γιατρό.
-Περιμένουμε λοιπόν…
Γ.Δ.


Μικρό αλλά κοστίζει
Μικρό το θέμα αλλά προκαλεί την κοινή γνώμη που δεν θέλει να βλέπει σπατάλες τέτοιας μορφής στους δήμους. Μικρούς και μεγάλους.
Ο λόγος για το άναμμα των δημοτικών φωτιστικών λαμπτήρων σε κάποια σημεία μέρα μεσημέρι!
Καταστροφή; Όχι βέβαια αλλά αδικαιολόγητη σπατάλη που τελικά επιβαρύνει τον δημότη. Πρόσφατο περιστατικό είχαμε το Σάββατο στο παρκάκι της οδού Ζαλόγγου στην Κυψέλη. Ο δημότης που το παρατήρησε προσπάθησε τηλεφωνώντας να βρει κάποιον στο δήμο. Στάθηκε αδύνατο και επικοινώνησε με την εφημερίδα μας επισημαίνοντας την ανάγκη να διορθωθεί το όποιο λάθος στη ρύθμιση.
Γ.Δ.


Κομβικής σημασίας έργο
Όλα μέχρι στιγμής δείχνουν ότι ο κάθετος άξονας Ξάνθης προς Βουλγαρία μέσω Δημαρίου-Μελιβοίων πως θα πραγματοποιηθεί. Κι αυτό τεκμαίρεται εκ του περιεχομένου των αποφάσεων της τελευταίας σύσκεψης εργασίας που πραγματοποιήθηκε μεταξύ περιφερειάρχη Γ. Παυλίδη και Νομάρχη Σμόλιαν.
Μάλιστα τονίστηκε στη σύσκεψη πως είναι έτοιμο για δημοπράτηση το έργο από τα σύνορα προς Δημάριο –Μελίβοια. Η αρχή θα γίνει και άπαξ γίνει το ξεκίνημα, το όλο έργο θα ολοκληρωθεί. Άρα ο νομός και η Περιφέρεια στο σύνολό της θ’ αποκτήσει άλλη μία πρόσβαση προς την Νότια Βαλκανική ενδοχώρα και παραπέρα ίσως, ενώ αντίστοιχα οι χώρες αυτές θα έχουν μια ασφαλή και σύντομη πρόσβαση τουριστική και εμπορική με έξοδο προς τη θάλασσα αλλά και μεγάλα λιμάνια και αεροδρόμια.
Άρα μόνο θετικά τα ωφέλη από το έργο. Επομένως αξίζουν έπαινοι στους εμπνευστές και συνεχιστές. Στους πρώτους εκτός των άλλων συγκαταλέγω τον Αχιλλέα Τσαρτσάρα πρώτον –πρώτον και στους δεύτερους τον Περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη.
-Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.
Γ.Δ.


Πένθος και οργή στην Τουρκία
Οι βόμβες στην Άγκυρα το Σάββατο ανοίγουν κεφάλαιο αβεβαιότητας στην Τουρκία· το κλίμα είναι εμφυλιοπολεμικό και το ερώτημα είναι υπό ποιες συνθήκες θα οδηγηθεί η χώρα προς τις πρόωρες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου -οι οποίες θα λάβουν χώρα κανονικά.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο στην Τουρκία την επομένη του απόλυτου σοκ. Μείξη οργής, φόβου και σύγχυσης έχει τυλίξει τη χώρα μετά την πλέον αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στη σύγχρονη ιστορία της. Η επιστροφή στη σύγκρουση με το PKK, το Ισλαμικό Κράτος, οξεία πολιτική πόλωση και αστάθεια, οικονομική αβεβαιότητα και οι μαζικές ροές προσφύγων από τη Συρία δημιουργούν τις συνθήκες για μία τέλεια καταιγίδα.


Στο μέλλον
Αναρωτιέται κανείς πώς θα σκιαγραφηθεί η εικόνα της χώρας μας στο μέλλον με όσα δεινά βιώνουμε τα χρόνια της κρίσης. Εκατοντάδες χιλιάδες μεταναστεύσεις νέων επιστημόνων και ανθρώπινου δυναμικού εν γένει στο εξωτερικό, 40ρηδες και 50άρηδες με ελάχιστα χρόνια εργασιακής εμπειρίας και πολλά έτη ανεργίας, οικονομικές πληγές από λουκέτα σε πάσης φύσεως βιοτεχνίες και βιομηχανίες.
Η χώρα ίσως ορθοποδήσει κάποια στιγμή, θα μπουν νέα θεμέλια και θα επανακάμψει, θα προωθηθούν νέες ιδέες και θα γίνουν από τους πολίτες καινοτόμα επιχειρηματικά βήματα, αλλά τα σημερινά βιώματα θα διαμορφώσουν αναμφίβολα και αναπόφευκτα την οικονομία του μέλλοντος.
Ε.Δ.


Γαλάζια μάχη
Την Ελλάδα οργώνουν οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας, που ξεκίνησαν ή προγραμματίζουν επισκέψεις ανά την Ελλάδα με σκοπό να έρθουν σε επαφή με φίλους και μέλη του κόμματος, την ώρα που οι εκπρόσωποί τους συναντούν την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή για να καθορίσουν τελικά τι θα γίνει με το περιβόητο ντιμπέιτ.
Κάποια στελέχη του κόμματος έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους, ενώ άλλοι επιλέγουν είτε να κρατήσουν ουδέτερη στάση ή να γνωστοποιήσουν σε μεταγενέστερο χρόνο την επιλογή που θα κάνουν.
Στην Ξάνθη κάποιες τάσεις φαίνεται να διαμορφώνονται ωστόσο λίγοι επιλέγουν να εκφραστούν ανοιχτά. Ίσως είναι ακόμη νωρίς, ίσως δεν δέχθηκαν ακόμη πιέσεις, ή θα κρατηθεί κάπως «ουδέτερη» η ζώνη στην περιοχή μας.
Το βέβαιο είναι ότι κάθε κομματικό στέλεχος κρίνεται σε αυτές τις εκλογές, όχι μόνο από το κόμμα και τους υποψηφίους, αλλά και από την ίδια τη βάση της Νέας Δημοκρατίας που προβληματίζεται για την επιλογή που θα κάνει και επομένως είναι ζήτημα ευθύνης για όλους η στάση που θα κρατήσουν.
Ε.Δ.


Οργή και οδύνη για τους νεκρούς της Τουρκίας
Σοκ, θλίψη, οδύνη, οργή και έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει διεθνώς το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στην Άγκυρα που οδήγησε στο θάνατο τουλάχιστον 97 πολιτών, την ώρα που επέλεξαν να διαδηλώσουν για την ειρήνη. Το χτύπημα μένει «ορφανό», χωρίς κάποια οργάνωση να έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη και την ίδια στιγμή η ταυτότητα των υπευθύνων γίνεται «όπλο» σκοπιμοτήτων και φημολογιών, λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου στη γειτονική χώρα. Το φιλο-κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) μετράνε σημαντικές απώλειες από το χτύπημα, ενώ η Τουρκία γράφει μία από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας της με δυσοίωνο το μέλλον της σταθερότητας στη χώρα.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…