Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Πρόταση Κοντού για δίκαιη και αντικειμενική φορολόγηση των αγροτών

Πρόταση Κοντού για δίκαιη και αντικειμενική φορολόγηση των αγροτών

0
kontos kapna

Ανάλυση από τον πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης του τρόπου επίλυσης του αγροτικού ζητήματος που προέκυψε

Προτείνει στον πρόεδρο της Ν.Δ., Ευάγγελο Μεϊμαράκη, τρόπο εξακρίβωσης του πραγματικού εισοδήματος των αγροτών

Βάσει της πρόσφατης δέσμευσης του προέδρου της Ν.Δ., Ευάγγελου Μεϊμαράκη, αναφορικά με την φορολογία των αγροτών και την σαφή τοποθέτηση ότι δεν θα εφαρμοστεί από τη Νέα Δημοκρατία η συμφωνία της απελθούσας κυβέρνησης με τους δανειστές για το εν λόγω ζήτημα, ο βουλευτής Ξάνθης και πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός, κατέθεσε γραπτή πρόταση βασισμένη στην πολύχρονη εμπειρία του στα αγροτικά ζητήματα. Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύτηκε να αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα, τα οποία θα αντικαταστήσουν την εξοντωτική φορολογία των αγροτών χωρίς, όμως, να οδηγήσουν τον αγροτικό τομέα στην ολοκληρωτική καταστροφή. Επιθυμώντας να συμβάλλει εποικοδομητικά στην σχετική συζήτηση που έχει πλέον ανοίξει στο εσωτερικό του κόμματος, ο κ. Κοντός κατέθεσε την πρότασή του, που προβλέπει τήρηση των σχετικών δεσμεύσεων της χώρας με την υιοθέτηση ισοδύναμων μέτρων, τα οποία μπορούν να προέλθουν από δύο σημαντικές κατηγορίες είσπραξης εσόδων που έχουν άμεση σχέση με τον αγροτικό τομέα της χώρας.

Τρόπος εξακρίβωσης των πραγματικών εσόδων των αγροτών

Στην πρότασή του ο βουλευτής Ξάνθης εστιάζει στον δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο εξακρίβωσης του εισοδήματος των αγροτών με βάση τα πραγματικά έσοδά τους. Θεωρεί ότι αυτό θα οδηγήσει στη διεύρυνση της βάσης των φορολογούμενων αγροτών, την αύξηση της είσπραξης ΦΠΑ στον αγροτικό τομέα και την πάταξη της παράνομης διακίνησης των προϊόντων. Ως βασικό δεδομένο θέτει το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των προϊόντων -που αγγίζει το 30% σύμφωνα με εκτιμήσεις συνεταιριστικών φορέων αλλά και φορέων της αγοράς των αγροτικών προϊόντων- διακινούνται χωρίς την έκδοση των απαραίτητων παραστατικών. Απόρροια του ότι μεγάλος αριθμός αγροτών καλλιεργεί χωρίς έλεγχο και διαθέτει τα προϊόντα του σε ιδιώτες εμπόρους, χωρίς να δηλώνει τα αντίστοιχα έσοδα, χωρίς να εκδίδονται φορολογικά παραστατικά και χωρίς να καταβάλλεται ο αντίστοιχος φόρος εισοδήματος και ο αναλογούν ΦΠΑ. Η προσέγγιση αυτή, σύμφωνα με την πρόταση του κ. Κοντού, πρέπει να επικεντρωθεί στην πάταξη αυτού του φαινομένου και όχι σε μέτρα που πλήττουν, κυρίως, τους αγρότες που διακινούν τα προϊόντα τους με νόμιμο τρόπο.

Τρόποι εξακρίβωσης των αγροτικών εσόδων

Για να επιτευχθεί αυτό, ο πρώην Υπουργός αναφέρει μία σειρά από ενέργειες, όπως: 1. την χρήση του συστήματος γαιοαπεικόνισης όλων των αγροτεμαχίων της χώρας, δηλαδή του «αγροτικό κτηματολόγιο» 2. την διασταύρωση στοιχείων για τον προσδιορισμό των συντελεστών απόδοσης ανά περιοχή, στρέμμα και καλλιέργεια, την μέση ανά κιλό τιμή πώλησης των προϊόντων κατά περιοχή και κατ’ επέκταση το εισόδημα του κάθε παραγωγού μέσω των Συνεταιριστικών Οργανώσεων, Πανεπιστημίων και της ΕΛΣΤΑΤ 3. τον έλεγχο μέσω του ΕΛΓΑ για τους γεωργούς και του ΕΛΟΓΑΚ για τους κτηνοτρόφους σε περιπτώσεις καταστροφών της αγροτικής παραγωγής, αλλά και αποτροπής παράνομων ελληνοποιήσεων προϊόντων από τα αναλυτικά ισοζύγια του ΕΛΟΓΑΚ. Με τις ενέργειες αυτές θεωρεί βέβαιο, ο βουλευτής Ξάνθης, ότι θα διευρυνθεί σημαντικά η βάση των φορολογούμενων αγροτών, θα αυξηθεί σημαντικά το ύψος του ΦΠΑ που εισπράττεται σε ετήσια βάση από τον αγροτικό τομέα, θα αντιμετωπισθεί η παράνομη διακίνηση αγροτικών προϊόντων και κατ’ επέκταση θα συγκεντρωθούν σημαντικά έσοδα στα δημόσια ταμεία.

Απολεσθέντες φόροι από λαθραία τσιγάρα και προϊόντα καπνού

Η δεύτερη κατηγορία είσπραξης εσόδων που προτείνεται, βασίζεται σε μία τεράστια δεξαμενή απολεσθέντων φόρων ύψους 750 εκατ. ευρώ κατά έτος, που προέρχεται από τη διακίνηση λαθραίων τσιγάρων και προϊόντων καπνού στη χώρα μας. Η αύξηση της φορολογίας των τσιγάρων οδήγηση, σύμφωνα με τον κ. Κοντό, σε σημαντικές απώλειες είσπραξης φορολογικών εσόδων και αύξηση της κατανάλωσης επικίνδυνων λαθραίων τσιγάρων. Με βάση την επιτυχία αντιμετώπισης παρόμοιων φαινομένων όταν ο κ. Κοντός βρισκόταν στην θέση του Υπουργού, θεωρεί ότι η Ν.Δ. μπορεί να κινηθεί αποτελεσματικά στην κατεύθυνση αυτή με την δημιουργία ειδικής υπηρεσίας που θα ασχολείται μόνον με την καταπολέμηση του φαινομένου αυτού, την ενεργοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων του κλάδου, την αποφυγή οποιασδήποτε νέας αύξησης της φορολογίας των τσιγάρων και των προϊόντων καπνού, που θα προκαλέσουν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.

Περιθώριο θεσμοθέτησης αφορολόγητου ορίου για τους μικρούς αγρότες

Εάν εφαρμοστούν τα παραπάνω, ο κ. Κοντός εκτιμά ότι θα υπάρξει επιπρόσθετα περιθώριο θεσμοθέτησης αφορολόγητου ορίου για τους μικρούς κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και εκείνους που δραστηριοποιούνται σε ορεινές και μειονεκτικές αγροτικές περιοχές. Πέραν αυτού, με την παράλληλη αξιοποίηση του Μητρώου αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων του ΥΠΑΑΤ, μπορεί να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και των μη κατά κύριο επάγγελμα, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί σημαντική και δίκαιη διαφοροποίηση των φορολογικών συντελεστών μεταξύ αυτών των δύο κατηγοριών. Η πρόταση του πρώην Υπουργού σαφέστατα απορρέει από την πολύχρονη εμπειρία του στα αγροτικά ζητήματα και από το συνεχές ενδιαφέρον που επιδεικνύει ώστε να στηριχθεί ο αγροτικός τομέας της χώρας και να μην οδηγηθεί σε καταστάσεις χειρότερες και μη αναστρέψιμες.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κικίλιας: «Δύσκολη η φετινή αντιπυρική περίοδος, θα δώσουμε μάχη το καλοκαίρι»

Ο κ. Κικίλιας παρουσίασε αναλυτικά τους τέσσερις άξονες του προγράμματος ΑΙΓΙΣ και τι αυτό…