Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η Ξάνθη τίμησε τον Πολιούχο της Τίμιο Πρόδρομο

Η Ξάνθη τίμησε τον Πολιούχο της Τίμιο Πρόδρομο

0
eikona plateia

Πλήθος κόσμου στην κεντρική πλατεία για την Λιτανεία της εικόνας

Εσπερινός με 6 Επισκόπους ενώ την επομένη μόνο… ένας – Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο οι Μητροπολίτες των Νέων Χωρών και ‘’σύννεφα’’ στις σχέσεις Αθηνών-Φαναρίου

Με την δέουσα λαμπρότητα και επισημότητα τελέσθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής οι καθιερωμένοι εορτασμοί στην Ξάνθη προς τιμή του Πολιούχου της πόλης, Τιμίου Προδρόμου. Στις 19:00 τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό της πόλης ο Πανηγυρικός Εσπερινός, με τους Μητροπολίτες Ξάνθης κ. Παντελεήμονα, πρώην Αυλώνος κ. Χριστόδουλο, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομο, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα και ο νέος Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ, που χοροστάτησε. Στην ακολουθία έψαλε η χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ξάνθης «Γρηγόριος ο Πρωτοψάλτης», η οποία απέδωσε τα μέλη της εορτής υπό την διεύθυνση του χοράρχη, Ιωάννη Κατσούλη, στο δεξιό αναλόγιο, και του προέδρου του Συλλόγου, Παναγιώτη Ιωαννίδη, στο αριστερό. Ακολούθησε η λιτανεία της εικόνας του Αγίου από την Μητρόπολη προς την Κεντρική Πλατεία της πόλης λίγο μετά τις 20.30, με την δημοτική και την στρατιωτική μπάντα να προπορεύονται και τους κληρικούς να ακολουθούν μαζί με τον κόσμο. Στην Κεντρική Πλατεία είχε ήδη συγκεντρωθεί πλήθος Ξανθιωτών, αλλά και επισκεπτών που βρέθηκαν στην πόλη μας αυτές τις μέρες, οι οποίοι περίμεναν την έλευση της εικόνας, για να παρακολουθήσουν την αρτοκλασία και την εκφώνηση του Πανηγυρικού Λόγου από τον Μητροπολίτη Πρεβέζης κ. Χρυσόστομο. Ο εσπερινός, μάλιστα, αναμεταδόθηκε πανελλαδικά μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Εσπερινός με 6 Μητροπολίτες, Λειτουργία με… έναν

Την επομένη, ανήμερα της εορτής της Αποτομής της Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου, στον Μητροπολιτικό Ναό παρέστη και λειτούργησε μόνο ο Μητροπολίτης πρώην Αυλώνος κ. Χριστόδουλος. Οι υπόλοιποι αρχιερείς μετέβησαν στο Φανάρι, μετά από πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη, καθώς το Σάββατο κλήθηκαν να παραβρεθούν άπαντες οι ιεράρχες των Νέων Χωρών, αφενός ενόψει της νέας ινδίκτου (το νέο εκκλησιαστικό έτος) και αφετέρου για να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για τα θέματα της προετοιμασίας της Πανορθόδοξης Συνόδου και της πορείας των διορθοδόξων διαλόγων. Έντονη υπήρξε η αντίδραση από την πλευρά της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθότι κάθε χρόνο αποστελλόταν μόνον αντιπροσωπεία, γι’ αυτό και προτάθηκε να μην γίνει δεκτό το αίτημα. Ο Μητροπολίτης Ξάνθης φέρεται από την πλευρά του να υποστήριξε πως πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές οι κινήσεις που θα γίνουν, για να «μην ξανακυλήσουμε στην παλιά κατάσταση με τον Χριστόδουλο, που μας έβγαλε ζημιωμένους». Υπό την απειλή κλονισμού της σταθερότητας στις σχέσεις Αθήνας και Φαναρίου και με το κλίμα ιδιαίτερα τεταμένο, ο τοπικός επίσκοπος αποφάσισε την τελευταία στιγμή να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, παρότι είχε ζητήσει από τον Πατριάρχη να παραμείνει στην Ξάνθη για τον εορτασμό του Πολιούχου.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε ψηφιακή πλατφόρμα καλούνται να καταχωρίσουν οι δήμοι τα έργα πυροπροστασίας

Με κοινή υπουργική απόφαση καθορίζεται η διαδικασία καταγραφής των εκτελεσθέντων έργων πυρ…