Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Γνωριμία με το ξανθιώτικο συγκρότημα, ‘ΕΠΑΛ-ΗΘΕΥΣΙΣ’

Γνωριμία με το ξανθιώτικο συγκρότημα, ‘ΕΠΑΛ-ΗΘΕΥΣΙΣ’

0
epalitheusis2

Το φρέσκο νεανικό μουσικό σχήμα από το 1ο ΕΠΑΛ Ξάνθης στις Γιορτές Παλιάς Πόλης

«Βασική μέριμνα του σχολείου η αξιοποίηση και η καλλιέργεια των μαθητών»

Το Δεκέμβριο του 2014, σε μια σχολική γιορτή αφιερωμένη στα Χριστούγεννα, γεννήθηκε μία μουσική ομάδα στο 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Ξάνθης (1ο ΕΠΑΛ), η οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα επεκτάθηκε και απέκτησε το όνομα ‘ΕΠΑΛ-ΗΘΕΥΣΙΣ’. Το μαθητικό μουσικό σχήμα έχει συσταθεί από μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ, αλλά και τραγουδιστές και μουσικούς από το ήδη προϋπάρχον συγκρότημα ‘Μάριος Αναστασίου’, με συντονιστές καθηγητές την κ. Μεταξία Μάτσα και τον κ. Κώστα Δουτσίνη, ο οποίος είχε την ιδέα για το σχηματισμό και ανέλαβε χρέη πνευματικού πατέρα, καθώς βρήκε και το όνομα του συγκροτήματος, συνδυάζοντας το όνομα του σχολείου, στο οποίο φοιτούν τα παιδιά, και τη λέξη ήθος.

Συνάντηση του «Ε» με τα μέλη του συγκροτήματος ‘ΕΠΑΛ-ΗΘΕΥΣΙΣ’

Το «Ε» την Πέμπτη το απόγευμα συναντήθηκε με τα μέλη του συγκροτήματος και την υπεύθυνη καθηγήτρια, κ. Μάτσα, παρουσία του διευθυντή του σχολείου, κ. Τερζόγλου, ο οποίος μαζί με τους μαθητές της ειδικότητας των ηλεκτρονικών στον ήχο, υποστηρίζει κάθε εγχείρημα του συγκροτήματος, αποδεικνύοντας τη συμβολή και τη συνεργασία ολόκληρου του σχολείου. Πρόκειται λοιπόν αλφαβητικά για τους Αναστασίου Μάριο στη φωνή και κιθάρα, τον Αντωνίου Ραφαήλ στα πλήκτρα, τη Βασιλειάδου Αθηνά στη φωνή, τον Οσμάν Τογιάντς στα κρουστά, τη Σαββίδου Μιχαέλα στην κιθάρα και δύο μέλη από το συγκρότημα ‘Μάριος Αναστασίου’, το Μπουναρτζή Γιώργο στην κιθάρα και το Μπουναρτζή Ραφαήλ στα πλήκτρα.

Η συνάντησή μας είχε ως αφορμή την εμφάνιση των ‘ΕΠΑΛ-ΗΘΕΥΣΙΣ’ την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου, στις 21:30, σε νεανική σκηνή, στο πλαίσιο των Γιορτών Παλιάς Πόλης Ξάνθης, πλαισιώνοντας τη συναυλία του Άγγελου Μουρβάτη. Όπως μας πληροφόρησαν τα ίδια τα παιδιά, αυτή δε θα είναι η πρώτη επαφή με το ξανθιώτικο κοινό, καθώς τους έχει ανατεθεί σε αυτό το μικρό διάστημα ύπαρξης του συγκροτήματος να ντύσουν μουσικά διάφορες εκδηλώσεις, όπως αθλητικές δραστηριότητες στο 3ο ΓΕΛ Ξάνθης, εκδήλωση του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης για τη σχολική βία, το άνοιγμα της συναυλίας των Koza Mostra στην κεντρική πλατεία στις Γιορτές Νεολαίας, αλλά και σε γιορτές νηπιαγωγείων.

«Κάθε παιδί έχει ένα χάρισμα, το οποίο οφείλει να καλλιεργείται από το σχολείο»

Από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας, τα παιδιά ξεκαθάρισαν την αγάπη τους για τη μουσική και την επιθυμία να ακολουθήσουν επαγγελματικά τα μουσικά μονοπάτια, αφού πρώτα πάρουν το απολυτήριο από το σχολείο. Το μεράκι και η διάθεση των παιδιών για τη μουσική, η οποία, σύμφωνα με τον Πλάτωνα, βρίσκει πάντα το δρόμο προς τα πιο απόκρυφα μέρη της ψυχής, τα ωθεί να αναζητούν συνεχώς τρόπους για να γνωστοποιήσουν τη δουλειά τους στην τοπική κοινωνία της Ξάνθης. Σε αυτήν την προσπάθεια, καθοριστικό ρόλο παίζει το σχολείο των παιδιών, το οποίο πιστεύει στην εξωστρέφεια και την αλληλεπίδραση τους με την κοινωνία, καθιστώντας τους με αυτόν τον τρόπο ενεργούς πολίτες και αποσκοπώντας αργότερα στην πολυπόθητη ωρίμανση. Αυτός, άλλωστε, οφείλει να είναι και ο σκοπός των πολιτιστικών δρώμενων, τα οποία λαμβάνουν χώρα στα σχολεία. Όπως μας εξήγησε η κ. Μάτσα, κάθε παιδί έχει ένα χάρισμα, το οποίο πρέπει να καλλιεργείται και να αξιοποιείται από το σχολείο, χωρίς εμμονή στη στείρα μάθηση, όπως στο παράδειγμα του Μάριου, ο οποίος άρχισε να αγαπάει το σχολείο μέσα από αυτές τις μουσικές δραστηριότητες.

Έντεχνο και λαϊκό το ύφος του συγκροτήματος ‘ΕΠΑΛ-ΗΘΕΥΣΙΣ’

Δίνοντας το λόγο στα παιδιά, μας εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για την επερχόμενη εμφάνισή τους, τις ευκαιρίες, τις οποίες προσφέρει η μουσική, για γνωριμίες, αλλά και το όνειρο να ενταχθούν στη διαδικασία παραγωγής προσωπικής δισκογραφίας, καθώς όπως μας επεσήμαναν, μόνο έτσι δίνεται η δυνατότητα σε ένα μουσικό να γίνει διάσημος. Τα παιδιά στις εμφανίσεις τους παίζουν τραγούδια από την έντεχνη και τη λαϊκή μουσική σκηνή, τα οποία ταυτίζονται με τα ακούσματά τους, καθώς όπως εξήγησε η κ. Μάτσα, τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία είναι τόσο αυθόρμητα και κάνουν μόνο αυτό που τους αρέσει πραγματικά.

Προς το τέλος της συνάντησης, οι ‘ΕΠΑΛ-ΗΘΕΥΣΙΣ’, έχοντας μαζί τις κιθάρες τους, μας χάρισαν μια γεύση από αυτό που θα συμβεί την Τετάρτη, παίζοντας και ερμηνεύοντας τραγούδια του Αλκίνοου Ιωαννίδη, της Μελίνας Ασλανίδου και άλλων αξιόλογων καλλιτεχνών. Μάλιστα πολλοί Ξανθιώτες από γειτονικά τραπέζια ενθάρρυναν τα παιδιά, ζητώντας τους να παίξουν τραγούδια της αρεσκείας τους. Δε μένει, λοιπόν, παρά να αφήσουμε τα μέλη του συγκροτήματος να επαληθεύσουν τις προσδοκίες μας.

Χ.Π.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

O νέος ποιητικός πλούτος του Κωνσταντίνου Καλοποδά – «Ψηφιδωτό συναισθημάτων», Σέρρες, 2024

Τα Σέρρας, όπως συνήθισα να αποκαλώ την ιστορική πόλη Σίρις ή Σίρρα της Ανατολικής Μακεδον…