Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις ‘Ο Γυάλινος κόσμος’ του Τένεσι Ουίλιαμς από τους Ξανθιώτες, Γιάννη Τσαλίδη και Γιώτα Χατζίδου

‘Ο Γυάλινος κόσμος’ του Τένεσι Ουίλιαμς από τους Ξανθιώτες, Γιάννη Τσαλίδη και Γιώτα Χατζίδου

0
gualinos1

Παράσταση με δύο ηθοποιούς, οι οποίοι ενσάρκωσαν με επιτυχία όλους τους ρόλους

Η πρόταση για φεστιβάλ που απορρίφθηκε νωρίς… λόγω capital controls

Την περασμένη βδομάδα ανέβηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης πολλές παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο και προαιρετική εισφορά, από νεαρούς Ξανθιώτες, τους οποίους τους ενώνει η αγάπη για το θέατρο και η ανάγκη έκφρασης μέσα από αυτό, όπως η αναβίωση του αριστοφανικού έργου, ‘Λυσιστράτη’ από τη θεατρική ομάδα ‘Έντιμοι Απατεώνες’ και του δράματος του Τένεσι Ουίλιαμς, ‘ο Γυάλινος Κόσμος’ από το Γιάννη Τσαλίδη και τη Γιώτα Χατζίδου.

Το «Ε» συναντήθηκε με τους Ξανθιώτες, Γιάννη Τσαλίδη και Γιώτα Χατζίδου, οι οποίοι μας μίλησαν για τη μεγάλη τους αγάπη, το θέατρο, αλλά και για τις δυσκολίες, τις οποίες επισύρει η απόφαση παρουσίασης μιας θεατρικής παράστασης, στηριζόμενης καθαρά στην προσωπική προσπάθεια και το μεράκι των δύο παιδιών. Όπως μας πληροφόρησαν οι ίδιοι, η παράσταση αυτή δεν αποτελούσε την πρώτη επαφή τους με το θεατρόφιλο κοινό, καθώς και οι δύο συμμετείχαν από μικροί σε σχολικές παραστάσεις και πλέον ανήκουν στο δυναμικό της θεατρικής ομάδας της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο οποίο και φοιτούν.

Λίγα λόγια για την παράσταση που ανέβασαν οι δύο νεαροί Ξανθιώτες

Η παράσταση παρουσίαζε δύο αφηγητές, οι οποίοι ενσάρκωναν τους ρόλους όλου του έργου και για αυτό επιλέχθηκε το δράμα του Αμερικανού συγγραφέα, το οποίο περιλαμβάνει καθαρά γραμμένους χαρακτήρες, με λεπτή σχεδιαγράφηση της προσωπικότητας τους, έτσι ώστε να επιτρέπονται οι γρήγορες εναλλαγές. Το πραγματικό ταλέντο των παιδιών, ο τρόπος με τον οποίο σκηνοθέτησαν την παράστασή τους, οι δόσεις χιούμορ, καθώς και το γεγονός πως άλλαζαν ρόλους μέσα σε δευτερόλεπτα κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών μέχρι και τη στιγμή του θερμού χειροκροτήματος στο τέλος της παράστασης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια, αρμονικά συνταιριασμένα στην υπόθεση του έργου και τους χαρακτήρες, επέτρεπαν στους θεατές να… εισβάλουν και να μεταφερθούν στο γυάλινο κόσμο, τον οποίο προσπάθησαν τα παιδιά έντεχνα να αποδώσουν, με αποκλειστικά δικά τους ρούχα και αντικείμενα. Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί το γεγονός πως η παράσταση διέθετε ζωντανή μουσική από το μουσικό, Βιτάλη Καραγκεζίδη.

Μάλιστα το ποσό, το οποίο συγκεντρώθηκε από τις τρεις παραστάσεις, τις οποίες έδωσαν μέσα σε τρεις διαδοχικές μέρες ο Γιάννης και η Γιώτα, θα δοθεί σε κάποιο ίδρυμα για παιδιά, στο οποίο μάλιστα θα ανεβάσουν και το παιδικό παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά, ‘Ηλιοτρόπιο’.

Το φεστιβάλ που δεν ξεκίνησε ποτέ και η καθυστέρηση αδειοδότησης χώρου

Όπως μας επεσήμανε ο Γιάννης, ο ίδιος έθεσε πρόταση στο Δήμο για τη διεξαγωγή ενός φεστιβάλ, το οποίο θα περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις από τοπικές θεατρικές ομάδες, με σκοπό την προβολή των ομάδων στην κοινωνία της Ξάνθης, αλλά και την προώθηση γνωστών έργων της παγκόσμιας λογοτεχνίας και του θεάτρου, έτσι ώστε να γίνουν γνωστά και στο ξανθιώτικο κοινό. Μεμονωμένα οι υπεύθυνοι έδειξαν ενδιαφέρον για την πρόταση, αλλά οι δημοτικές διαδικασίες και η γραφειοκρατία το καθυστέρησαν. Αργότερα η επιβολή των capital controls και οι πολιτικές εξελίξεις οδήγησαν στην αναβολή του σχεδίου με επιφύλαξη για του χρόνου.

Τα δύο παιδιά μας μίλησαν και για το εμπόδιο, το οποίο συνάντησαν σχετικά με την παραχώρηση χώρου από τις δημοτικές αρχές, καθώς δυσκολεύτηκαν αρκετά να βρουν μέρος να στεγάσει την παράστασή τους, γιατί δεν αποτελούσαν μέλη κάποιου συλλόγου. Έτσι τα παιδιά καταχωρήθηκαν ως μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Εβριτών και η παράσταση αδειοδοτήθηκε σε αυτόν τον πολιτιστικό φορέα. Σύμφωνα, όμως, με τους ίδιους, δόκιμο θα ήταν η λειτουργία των χώρων να εξελίσσεται πιο αυτόματα και να προωθούνται περισσότερο από το Δήμο οι αφιλοκερδείς δράσεις των νέων παιδιών της πόλης της Ξάνθης. Εμείς με τη σειρά μας ας ευχηθούμε οι προτάσεις τους να γίνουν επιτέλους πραγματικότητα.

Χ.Π.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ρεσιτάλ κλασικού τραγουδιού από τη σοπράνο Μάρα Κουτσαϊμάνη στο «Χατζιδάκειο»

Την Κυριακή 19 Μαΐου. Συνοδεύει η Ευαγγελία Γκουγκούλη και συμμετέχουν οι σπουδάστριες κλα…