Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Θα ‘’σαρώνει’’ τα πάντα το νέο σάρωθρο του δήμου Ξάνθης

Θα ‘’σαρώνει’’ τα πάντα το νέο σάρωθρο του δήμου Ξάνθης

0
oikonomiki may15

Απορρίφθηκε η ένσταση για τους όρους και τις προδιαγραφές του νέου σαρώθρου-πολυμηχανήματος

Αλλαγές στα εντάλματα προπληρωμής για την αντιμετώπιση δαπανών λόγω capital controls – Ετοιμότητα από όλα τα στελέχη του δήμου κατά τις Γιορτές Παλιάς Πόλης ζήτησε ο Δήμαρχος

Στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Ξάνθης, την Παρασκευή 28 Αυγούστου, συζητήθηκαν τέσσερα θέματα ημερήσιας διάταξης και ένα εκτός. Το κύριο θέμα της συνεδρίασης ήταν η εξέταση της ένστασης κατά της διακήρυξης του διαγωνισμού για την εκτέλεση της «προμήθειας σαρώθρου δρόμων». Ο πρόεδρος της Επιτροπής, δήμαρχος Ξάνθης, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, έφερε προς συζήτηση ένα θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, που αφορά την έγκριση δαπάνης για την μετακίνηση δύο συνεργατών του δήμου στην Ουκρανία στο πλαίσιο προγράμματος «Black Sea», που αφορά τον αγροτουρισμό. Όπως ανέφερε ο κ. Δημαρχόπουλος, με δυσκολία βρέθηκαν τα πρόσωπα που θα μεταβούν στην Ουκρανία, αφού υπάρχει δικαιολογημένος φόβος λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην χώρα.

1.470 ευρώ για την πινακίδα στο Αμοιρίδειο

Ομόφωνα εγκρίθηκαν όλα τα θέματα της συνεδρίασης, στην οποία συμμετείχαν οι κ. Αγκόρτσας, Χατζηεφραιμίδης, Τριανταφυλλίδης, Μποζ Ραμαδάν, η κα Γκριτζίκη και ο κ. Κολλάρος από την πλευρά της Αντιπολίτευσης. Το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης προέβλεπε την έγκριση μετακίνησης της κυρίας Αραβέλλας Παπαδοπούλου στην Χρυσούπολη, ώστε να παραστεί ως επιβλέπουσα μηχανικός στις εργασίες αμμοβολής για τις μεταλλικές κατασκευές που προορίζονται για την πεζογέφυρα του Κοσύνθου. Η πρόταση ανάληψης υποχρέωσης για το οικονομικό έτος 2015, που ήταν το δεύτερο θέμα, είχε να κάνει με την έγκριση δαπάνης ύψους 1.470 ευρώ για την επιδιόρθωση της επιγραφής στο Αθλητικό Κέντρο «Φίλιππος Αμοιρίδης». Ο Δήμαρχος Ξάνθης εξήγησε στο Σώμα ότι υπήρχε ανάγκη να διορθωθεί η επιγραφή και να αποκατασταθούν γράμματα που έλειπαν, αφού θα υπήρχε πανελλήνια κάλυψη και προβολή της αθλητικής διοργάνωσης της Εθνικής ομάδας του μπάσκετ.

Αλλαγές στα εντάλματα προπληρωμής στους δημοτικούς υπαλλήλους

Το τρίτο θέμα ήταν μία απόρροια των capital controls και αφορούσε την ακύρωση εντάλματος προπληρωμής για την αντιμετώπιση δαπανών που αφορούν την επέκταση ΦΟΠ. Μέχρι τώρα, ο δήμος ενέκρινε ένα ποσό ύψους περίπου 10.000 ευρώ στο όνομα κάποιου δημοτικού υπαλλήλου, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την προμήθεια ηλεκτρολογικού υλικού. Η διαδικασία που ακολουθούνταν προέβλεπε την προπληρωμή στην ΔΕΗ για την προμήθεια νέων κολώνων φωτισμού, την οποία κατέβαλε ο υπάλληλος, προσκομίζοντας τα ανάλογα παραστατικά. Όπως ανέφερε ο κ. Δημαρχόπουλος, λόγω της επιβολής των capital controls, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η πληρωμή προς τον αρμόδιο υπάλληλο και για τον λόγο αυτό ακυρώνεται η όλη διαδικασία και αναζητούνται νέοι τρόποι συνεργασίας με την ΔΕΗ.

Ενστάσεις που έπεσαν στο κενό

Το τέταρτο και τελευταίο θέμα της συνεδρίασης είχε να κάνει με την εξέταση ένστασης κατά της διακήρυξης του διαγωνισμού για την εκτέλεση της «Προμήθειας σαρώθρου δρόμων». Σήμερα λήγει η προθεσμία υποβολής προσφορών και υπάρχει το ενδεχόμενο ο διαγωνισμός να αποβεί άγονος λόγω του μειωμένου ενδιαφέροντος. Η ένσταση μίας από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες αναφερόταν τόσο σε κάποιους όρους της διακήρυξης, όσο και στις τεχνικές προδιαγραφές, τις οποίες χαρακτήριζε υπερβολικές. Αναφορικά με τους όρους της διακήρυξης αναφέρθηκε από την εταιρεία η διαφορά στην υποχρέωση παράδοσης, αφού η συγγραφή υποχρεώσεων περιείχε διάστημα παράδοσης 30 ημερών μετά την υπογραφή της σύμβασης, ενώ η διακήρυξη 20 ημερών. Σύμφωνα με την γνωμοδότηση του μελετητή, προϊσταμένου της διεύθυνσης περιβάλλοντος του δήμου Ξάνθης, κ. Παυλίδη, υπερισχύει η διακήρυξη, οπότε το περιθώριο παράδοσης του οχήματος είναι 20 μέρες. Το δεύτερο σκέλος της ένστασης αναφερόταν στις τεχνικές προδιαγραφές για το σάρωθρο, θεωρώντας ότι είναι πολύ υψηλές και ζητώντας την τροποποίησή τους, διατυπώνοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον από προμηθευτές αν δεν γίνουν αλλαγές.

Ένα σάρωθρο για όλες τις δουλειές

Ο Δήμαρχος Ξάνθης παραδέχθηκε την δυσκολία κατασκευής και τις υψηλές απαιτήσεις που τέθηκαν, εξηγώντας ταυτόχρονα ότι ο δήμος θέλει να προμηθευτεί ένα μηχάνημα που θα τον εξυπηρετεί κατά πάντα. Αναλύοντας τον συλλογισμό πίσω από την επιλογή διαφόρων χαρακτηριστικών, όπως χορτοκοπτικού μηχανήματος, φίλτρου, εκχιονιστικού μαχαιριού κ.ά., ανέφερε αναλυτικά τους τομείς καθαριότητας που θα καλύπτει το νέο σάρωθρο. «Επειδή έχουμε έλλειψη προσωπικού στην υπηρεσία καθαριότητας, θέλουμε ένα μηχάνημα μικρό και ευκίνητο, για να έχει πρόσβαση σε πεζοδρόμια και στενούς δρόμους του εμπορικού ιστού που παρουσιάζουν αυξημένες ανάγκες, όπως για παράδειγμα στην οδό Γ. Κονδύλη. Το μεγάλο σάρωθρο εξυπηρετεί τις περιοχές του Ευμοίρου, Πετροχωρίου και Κιμμερίων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δημαρχόπουλος. Το νέο σάρωθρο θα διαθέτει χορτοκοπτικό κυρίως για τις ανάγκες του νέου πάρκου στην περιοχή του Λιμνίου, εκχιονιστικό για έκτακτα φαινόμενα και άμεση διάνοιξη και καθαρισμό δρόμων και πεζοδρόμων στο κέντρο της πόλης, φίλτρο για την απορρόφηση της σκόνης, αφού τα περισσότερα σάρωθρα δημιουργούν νέφη από τα σημεία που διέρχονται και ο δήμος θέλει να αποφύγει κάτι τέτοιο μπροστά από τα εμπορικά καταστήματα. Καθώς ο διαγωνισμός δεν είναι μειοδοτικός, αλλά με την συμφερότερη τιμή, οποιαδήποτε έξτρα παροχή από τον προμηθευτή θα βαθμολογηθεί επιπλέον. Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Ξάνθης, «δεν θέλουμε το πιο φθηνό, αλλά το καλύτερο, για να καλύπτει όλες τις ανάγκες καθαριότητας».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…