Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Χειρόφρενο» στα δημόσια έργα από τους εργολάβους

«Χειρόφρενο» στα δημόσια έργα από τους εργολάβους

0
erga dimou

Διακόπηκαν οι εργασίες στα έργα κατασκευής των γεφυρών Πηγαδίων και Πολυσίτου. Στην «κόψη του ξυραφιού τα έργα του ΕΣΠΑ

Διακόπηκαν οι εργασίες στο έργο του Βιολογικού Εχίνου – 6 μήνες απλήρωτος ο εργολάβος – Οι κατασκευαστές κινδυνεύουν να μπουν στον Τειρεσία

Στην μέση μένουν τα μεγαλύτερα τεχνικά έργα που υλοποιούν μέσω ΕΣΠΑ η Π.Ε. Ξάνθης και οι δήμοι του νομού αφού η μια μετά την άλλη οι ανάδοχες εταιρείες που έχουν πάρει τις δημοπρασίες κηρύσσουν διακοπή εργασιών και μερικές μάλιστα απ’ αυτές δίνουν στο προσωπικό τους αναγκαστική άδεια! Οι λόγοι πολλοί η αιτία όμως μία: Δεν υπάρχει …μία κατά το κοινώς λεγόμενο από την εθνική συμμετοχή στα έργα καθώς «στέγνωσαν» τα ταμεία του κράτους και κινδυνεύουν να μείνουν στον «αέρα» έργα υποδομών απαραίτητα για την τοπική κοινωνία.

Διακόπηκαν οι εργασίες στα έργα κατασκευής των γεφυρών Πηγαδίων και Πολυσίτου

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε» οι ανάδοχες εταιρείες που είχαν αναλάβει μέσω δημοπρασιών τα έργα κατασκευής γεφυρών στα Πηγάδια και στον Πολύσιτο έχουν διακόψει τις εργασίες τους γιατί δεν έχουν πληρωθεί. Υπενθυμίζουμε ότι τα έργα τα υλοποιεί η Π.Ε. Ξάνθης και η δημοπράτησή τους είχε γίνει από την προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας. Είναι δυο έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ. Η πληρωμή τους προσκρούει στο προαναφερόμενο πρόβλημα και δεν έχει ευθύνη η περιφέρεια ωστόσο ενδέχεται να της αποδοθούν ευθύνες αν οι κατασκευαστικές εταιρείες κινηθούν δικαστικά εναντίον της καθώς υπέγραψαν συμβάσεις με την Π.Ε. Ξάνθης και όχι με την κεντρική διοίκηση.

Διακόπηκαν οι εργασίες στο έργο του Βιολογικού Εχίνου – 6 μήνες απλήρωτος ο εργολάβος

Το έργο έχει αναλάβει η κατασκευαστική εταιρεία του κ. Γιάννη Ιατράκη όμως εδώ και 15 μέρες – όπως μας λέει ο ίδιος – έχει αναγκαστεί να διακόψει τις εργασίες καθώς παραμένει 6 μήνες απλήρωτη. Το έργο το υλοποιεί ο δήμος Μύκης μέσω τομεακού προγράμματος του ΥΠΕΚΑ και είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ. Όπως επισημαίνει αναφερόμενος στην ουσία του προβλήματος: «Το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί γιατί δεν υπάρχει στα ταμεία το 5% της εθνικής συμμετοχής. Από τον Μάιο υπάρχει ένταλμα πληρωμής όμως ο κωδικός στην ΤτΕ είναι κενός! Το πρόβλημα μπορεί να διευθετηθεί με δάνεια από την ΕΚΤ κάτι όμως που προϋποθέτει υπογραφή της συμφωνίας για μηδενική κρατική συμμετοχή. Και έτσι να γίνει, μετά τον Οκτώβριο θα γίνει η επανεκκίνηση των έργων».

Κινδυνεύουν να μπουν στον Τειρεσία από το capital control

Παράλληλα μ’ αυτό το πρόβλημα οι κατασκευαστές απειλούνται να μπουν στον Τειρεσία αφού πολλοί εξ αυτών έχουν εκδώσει επιταγές, βάσει των αναληφθεισών δεσμεύσεων που απορρέουν από τις ήδη υπογραφείσες συμβάσεις, με αποτέλεσμα λόγω της μη ύπαρξης χρηματοδότησης, οι επιταγές αυτές να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Άμεση συνέπεια αυτής της εξέλιξης είναι η ένταξη των εταιριών αυτών στο Σύστημα Αθέτησης Υποχρεώσεων (ΣΑΥ) Τειρεσίας. Επίσης «μπλοκάρισμα» στο σύστημα των επιταγών δημιούργησαν και τα capital control Στο πρόβλημα αναφέρεται ο κ. Ιατράκης: «Παρότι οι προμηθευτές συμφωνούν με την έκδοση νέας επιταγής με μεταγενέστερη ημερομηνία και πάλι για να εκδώσουμε νέα επιταγή και πάλι υπάρχει κώλυμα λόγω επιπλοκών με τις τράπεζες». Για το θέμα αυτό κατέθεσε σχετική ερώτηση στην Βουλή ο Βουλευτής Δράμας Κυριάκος Χαρακίδης ζητώντας να ενημερωθεί για τα μέτρα που πρόκειται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία για τις εταιρίες εργολήπτριες έργων ΕΣΠΑ στην Αυτοδιοίκησης που χωρίς δική τους υπαιτιότητα εντάσσονται στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα εσχάτως το αρμόδιο υπουργείο έδωσε παράταση έως 30/9. Έτσι όσοι εξοφλήσουνε μέχρι αυτή την ημερομηνία δεν θα μπουν στον Τειρεσία.

Στην «κόψη του ξυραφιού τα έργα του ΕΣΠΑ

Στο μεταξύ το ΕΣΠΑ της περιόδου 2007 – 2013 εκπνέει στις 31/12/2015. Τα έργα όμως που είναι ενταγμένα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τις 30/11 για να γίνουν οι αποπληρωμές που εκκρεμούν. Νεώτερα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η Κομισιόν δεν κλείνει την πόρτα σε ενδεχόμενο παράτασης του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013 για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι «πολύ νωρίς» να εξεταστεί ένα τέτοιο σενάριο.

Τέλος, τα μέλη της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας σε συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη την Πέμπτη εξέφρασαν την ανησυχία τους καθώς και μια σειρά προτάσεων που αφορούν τόσο το ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται, όσο και της νέας προγραμματικής περιόδου.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα εκδοθεί ρύθμιση που θα διασφαλίζει ότι το σύνολο των χρηματοδοτήσεων που λαμβάνει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα τίθενται αποκλειστικά για την αποπληρωμή των έργων του ΕΣΠΑ και για κανέναν άλλο σκοπό, δηλαδή τα 500 εκ. που θα εισρεύσουν στα τέλη Οκτωβρίου για το ΕΣΠΑ 2007-2014 και το δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα ύψους 350 εκ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν μόνον για έργα του ΕΣΠΑ. Παράλληλα, ότι προωθεί ρυθμίσεις τραπεζικής ευελιξίας για τους αναδόχους των έργων του ΕΣΠΑ καθώς και στοχευμένες ρυθμίσεις στη νομοθεσία δημοσίων έργων.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Για ποιους μειώνονται οι προμήθειες στις συναλλαγές έως 10 ευρώ με κάρτα

Στη Βουλή η ρύθμιση Τη μείωση των προμηθειών για συναλλαγές με κάρτες έως 10 ευρώ προβλέπε…