Σχόλια 31/07/15

0
Έρχεται η Ντέλια και φέρνει την συ-ντέλεια σε μισθούς και συντάξεις….


Κατάντημα
Με ποια λογική αλήθεια κάποιος ή κάποιοι να καταναλώνουν και να απολαμβάνουν ένα αγαθό ή υπηρεσία και να μην την πληρώνουν;
Και τι νόημα έχει μια δημοτική ή άλλη κρατική υπηρεσία να κάνει μια διαπίστωση παραβατικότητας εκ μέρους κάποιων και να μην προχωράει αμέσως στην εφαρμογή του νόμου; Με την επιβολή προστίμου αφενός και την λύση της παράβασης.
Αυτή η νοοτροπία της μη πληρωμής και παραβατικής συμπεριφοράς από την άλλη (κλεμμένο νερό, ρεύμα, λαθραία αποχέτευση και άλλα) μόνο στη δική μας χώρα συμβαίνει και στους δικούς μας δήμους.
-Τι κατάντια αλήθεια…
Γ.Δ.


Χρειάζεται τσαγανό
Και κάτι ακόμη για το θέμα αυτό. Τους δημοτικούς και άλλους άρχοντές μας δεν τους θέλουμε να εντοπίζουν το πρόβλημα, να κάνουν δηλώσεις και μετά να το ξεχνούν. Κι αυτό γιατί με το μικρό τους μυαλό, θα έχουν πολιτικό ή ψηφοθηρικό κόστος.
Οι άρχοντες, όποιου επιπέδου, είναι εκεί, εξελέγησαν για να δίνουν λύσεις στα προβλήματα κι όχι να τα διαπιστώνουν και μετά να τα… ξεχνούν σκόπιμα.
Εάν δεν διαθέτουν τα κότσια ή δεν θέλουν τις συγκρούσεις τότε δεν έχουν παρά να μένουν σπίτια τους και να μην ασχολούνται με τα κοινά.
Γ.Δ.


Ωμή πραγματικότητα
Και μια άλλη προσγείωση στην πραγματικότητα, οφειλόμενη στην αλήθεια και μόνον. Όσοι αφελώς πιστεύουν, ευτυχώς είναι λίγοι, ότι τα capital controls όπου να’ ναι τελειώνουν και ξαναγυρίζουμε στη φυσιολογική λειτουργία των Τραπεζών, κάνουν λάθος μεγάλο. Κι ελπίζουν στο κενό και οφείλουν να προσγειωθούν σύντομα. Τα περιοριστικά τραπεζικά μέτρα θα συνεχίσουν μήνες ακόμη να ισχύουν, δυστυχώς.
Το ότι η χώρα έχει χρεοκοπήσει, ότι η οικονομία πήγε στα τάρταρα, ε, αυτό πλέον δεν το αμφισβητεί κανείς. Και για να βγει από αυτή την αρνητική θέση, θ’ απαιτηθεί χρόνος. Και βέβαια κι άλλες θυσίες…
Γ.Δ.


Αρρωστημένη νοοτροπία
Κατάντησε γάγγραινα η υπόθεση των προσφυγών και ενστάσεων που υποβάλουν κάποιοι που συμμετέχουν σε διαγωνισμό για την εκτέλεση έργου ή προμήθειας όταν δεν πάρουν αυτοί το έργο ή την προμήθεια.
Ο νόμος τους δίνει μεν το δικαίωμα αλλά κάποιοι το παρατραβάνε το θέμα, με αποτέλεσμα να γίνονται αιτία και αφορμή να καθυστερεί η εκτέλεση των έργων ή ακόμη και να ακυρώνονται λόγω παρέλευσης του χρόνου ή και άλλων αιτιολογιών.
Φόβος και τρόμος των φορέων που περιμένουν από έναν διαγωνισμό να ξεκινήσει η υλοποίηση κάποιου έργου μήπως αρχίσουν οι προσφυγές και ενστάσεις.
Είναι προφανές πως από δικαίωμα, το μέσον αυτό, έχει καταντήσει αιτία και αφορμή για καθυστερήσεις ή και ακυρώσεις έργων.
Γ.Δ.


ΕΝΦΙΑ 1
Όσοι ήλπιζαν και πίστεψαν ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί ή θα μειωθεί κατά πολύ, θα πρέπει να προσγειωθούν. Και μάλιστα ανώμαλα. Και φέτος και του χρόνου θα υπολογιστεί το χαράτσι αυτό με τις ίδιες αντικειμενικές αξίες ακινήτων. Μάλιστα η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εισπράξει φέτος 2,65 δις ευρώ, ίδιο ποσό όπως και πέρυσι.
Κάποιοι προφανώς μπορεί να ξαφνιάστηκαν, άλλοι να βγήκαν από ένα ψέμα ή υπόσχεση. Σημασία έχει ότι ο ΕΝΦΙΑ ζει και βασιλεύει.
Γ.Δ.


Ο ΕΝΦΙΑ επιστρέφει από την κατάργηση
Tο αφήγημα ξεκίνησε με τον ΕΝΦΙΑ να μας χαιρετά με την αλλαγή της κυβέρνησης. Το τέλος της ιστορίας είναι εντελώς διαφορετικό. Στο υπουργείο Οικονομικών έχει αρχίσει η προετοιμασία ώστε να γίνει εντός Αυγούστου η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για το 2015, όπως ακριβώς έγινε και πέρυσι. Χωρίς κουρέματα, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς αλλαγές. Όσα πλήρωσαν πέρυσι 6,1 εκ. ιδιοκτήτες ακινήτων άλλα τόσα θα κληθούν να πληρώσουν και φέτος. Θα βεβαιωθούν πάνω από 3 δισ. ευρώ για να μπουν στο ταμείο τουλάχιστον 2,650 δισ. ευρώ.
Οι καθυστερήσεις στην είσπραξη του φόρου αναγκαστικά θα συμπιέσουν τις δόσεις. Αν πράγματι τρέξει χωρίς προβλήματα η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ μέσα στον Αύγουστο με βάση την ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων την 1η Ιανουαρίου, οι δόσεις στην καλύτερη περίπτωση θα είναι έξι, στη χειρότερη μόλις τέσσερις. Ο νόμος ορίζει την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ έως τον ερχόμενο Δεκέμβριο, αλλά αν το υπουργείο Οικονομικών αποφασίσει να ελαφρύνει λίγο τον λογαριασμό του πενταμήνου έχει τη δυνατότητα με μια νομοθετική διάταξη να επιμηκύνει τον χρόνο εξόφλησης έως τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Έως τον Φεβρουάριο του 2016 έσοδα του προηγουμένου έτους μπορούν να εγγραφούν στον προϋπολογισμό του 2015. Όσον αφορά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, την οποία είχε απαιτήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας έως τον περασμένο Ιούνιο και για την οποία είχε δεσμευθεί η τέως αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, για την ώρα δεν ακούγεται τίποτα.
Γ.Δ.


Το μέλλον του «Λιμνίου»
Το νέο πάρκο αναψυχής που ολοκληρώνεται στην περιοχή του «Λιμνίου» φιλοδοξεί να αποτελέσει όχι απλά ένα χώρο πρασίνου στο κέντρο της πόλης, αλλά μια εναλλακτική απόδραση από την καθημερινότητα. Μια διαφυγή για μικρούς και μεγάλους, που μπορούν να βρουν εκεί πολλούς τρόπους διεξόδου με παιχνίδια, ποδηλατοβόλτες, περιπάτους ή απλά ξεκούραση και ηρεμία κάτω από τα πελώρια δέντρα. Η περίφραξη του χώρου προκάλεσε αρχικά αντιδράσεις και φάνταζε αντιαισθητική για έναν χώρο που μάθαμε χρόνια τώρα να τον έχουμε… ανοιχτό στο ‘’μάτι’’. Ένας περίπατος εσωτερικά (για χάρη του χθεσινού μας ρεπορτάζ) μας έπεισε ότι δεν υπάρχει η αίσθηση ‘’κλουβιού’’, αφού τα κάγκελα χάνονται μέσα στο πράσινο και καθώς υπάρχει η ανοιχτοσύνη του Κοσύνθου, με την συνοικία του Σαμακώβ να στέκεται απέναντι αμφιθεατρικά. Ένα θετικό βήμα για την αναβάθμιση του ευρύτερου χώρου, που τα προηγούμενα χρόνια φιλοξένησε ύποπτες και σκοτεινές πράξεις και συναλλαγές, είναι και ο νέος φωτισμός στον χώρο στάθμευσης, έξω από το Κολυμβητήριο. Νέοι λαμπτήρες led δίνουν άφθονο φως, ώστε να μην δημιουργούνται θετικές συνθήκες για κάθε είδους ύποπτη κίνηση. Αυτό που απομένει να επιλυθεί άμεσα, ώστε να αρχίσει να λειτουργεί και το πάρκο, είναι το θέμα της φύλαξης. Με τόσα και τόσο ακριβά παιχνίδια στον χώρο και τόσο καλαίσθητες και προσεγμένες κατασκευές, δεν είναι δυνατόν να μένει συνεχώς ανοιχτός χωρίς έλεγχο. Ας ελπίσουμε να εκτιμηθεί και να διατηρηθεί το όμορφο αυτό έργο.
Χ.Δ.


Η Ξάνθη ταξιδεύει σε όλη την Ευρώπη
Τους τελευταίους μήνες υπήρξε στην πόλη μας, αλλά και γενικότερα στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, παρουσία ξένων δημοσιογράφων και τουριστικών πρακτόρων από το εξωτερικό. Βούλγαροι, Ρουμάνοι και Αυστριακοί δημοσιογράφοι του τουριστικού ρεπορτάζ επισκέφθηκαν την περιοχή, πέρασαν λίγες μέρες κοντά μας και τώρα μεταφέρουν μέσα από τα άρθρα τους εικόνες, εντυπώσεις, αναμνήσεις και συμβουλές για επίδοξους τουρίστες. Εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας έκαναν γνωστή την Ξάνθη και την ΑΜ-Θ σε ένα αναγνωστικό κοινό που εμπιστεύεται τις εκτιμήσεις των έγκριτων δημοσιογράφων. Μία από τις τελευταίες αναφορές στην περιοχή μας, το αφιέρωμα του ρουμανικού περιοδικού Traveller (στην φωτογραφία η μνεία στην Ξάνθη). Αξιόλογες προσπάθειες του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχης, Μιχάλη Αμοιρίδη, που φαίνονται να αποφέρουν άμεσα καρπούς με την αύξηση του τουρισμού από τις εν λόγω χώρες.
Χ.Δ.


Δεν θ’ αφήσει κανάλι για κανάλι…
Δεν τον πτόησε ο καύσωνας των ημερών τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Ζαγναφέρη και μαζί με μηχανικό του δήμου Αβδήρων έκαναν περιοδεία την Τετάρτη σ’ όλα τα αρδευτικά κανάλια του δήμου Αβδήρων αλλά και αυτό του δήμου Τοπείρου από την Μέλισσα έως Μυρωδάτο προκειμένου να εξετάσει ιδίοις όμμασι τις ελλείψεις και σε ποια χρειάζονται βελτιώσεις, καθαρισμός, συντήρηση ή εκ νέου κατασκευές. Όπως έμαθα ο κ. Ζαγναφέρης έχει βάλει αμέτι μουχαμέτι να μην αφήσει κανάλι για κανάλι χωρίς παρέμβαση πριν έλθει ο χειμώνας και έχει δώσει εντολή στις τεχνικές υπηρεσίες να κάνουν ότι χρειαστεί. Φαίνεται πως πήρε φόβο από τις πλημμύρες του χειμώνα και θέλει να πάρει τα μέτρα του. Ή μήπως από τον δήμαρχο Τοπείρου κ. Μίχογλου που τον κατηγόρησε ευθέως για το κανάλι στα Μάγγανα; Το οποίο βέβαια ήδη έχει δημοπρατηθεί…
Μ.Ξ.


Να ξεκαθαρίσει το τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ να δούμε τι θα κάνουμε επιτέλους!
Το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός τους: «Όπως στη ζωή έτσι και στην πολιτική δεν μπορεί να τα έχεις όλα. Η πρώτη αριστερή κυβέρνηση είτε στηρίζεται από αριστερούς βουλευτές είτε πέφτει από αριστερούς βουλευτές επειδή κατά τη γνώμη τους δεν είναι τόσο αριστερή». Ξεκάθαρη άποψη που θέτει τους διαφωνούντες προ των ευθυνών τους. Ή θα στηρίξουν την κυβέρνηση ή θα την ρίξουν. Γιατί αυτός ο δυϊσμός και αυτή η κατάσταση να στηρίζεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση και μερικοί βουλευτές της Κοινοβουλευτικής της ομάδας να κάνουν συναγωνισμό ποιος είναι πιο αριστερός στο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να διαιωνίζεται. Δεν μπορεί να σταθεί έτσι μια κυβέρνηση. Ας ξεκαθαρίσει το τοπίο γιατί μας περιμένουν πολύ δύσκολες μέρες. Τίποτε δεν έχει τελειώσει ακόμη και το ενδεχόμενο ενός Grexit είναι ανοιχτό αφού η συμφωνία δεν έχει κλειδώσει.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…