Σχόλια 29/07/15

0
Ήταν πραξικόπημα. Όχι της Ευρώπης κατά της κυβέρνησης αλλά του Βαρουφάκη κατά του ευρώ …


Μικρό έργο, αλλά απαραίτητο
Η οδός Καπνεργατών (πρώην Κονδύλη για τους παλιούς Ξανθιώτες) επιτέλους έγινε βατή. Άνθρωποι και τροχοφόρα, κυρίως αυτά, θα μπορούν από σήμερα να την κυκλοφορούν ανέτως. Η προηγούμενη εικόνα με το άθλιο οδόστρωμα δεν υπάρχει πλέον. Θα πει κάποιος και δικαιολογημένα: Σιγά το μεγάλο και σημαντικό έργο!
Και βέβαια θα έχει και τα δίκια του. Διότι ως έργο ειδικού βάρους και σπουδαιότητας δεν το λες. Τις τρύπες έκλεισαν με την ελπίδα να κρατήσουν λίγα χρόνια μέχρι να μπορεί ο δήμος ν’ αλλάξει ολόκληρο το οδόστρωμα.
Γ.Δ.


Πάνε για ρήξη
Κόμμα ένα, απόψεις δύο. Έτσι, η πλειοψηφία συνεδρίασε στα πλαίσια της Πολιτικής Γραμματείας όπου ο πρωθυπουργός έριξε το γάντι στους αντάρτες της δραχμής λέγοντας ότι «το σχέδιό σας οδηγεί μόνο στη δραχμή»
Ενώ τόνισε ιδιαίτερα «εγώ είμαι με την παραμονή της χώρας εντός του ευρώ και τη διαπραγμάτευση εντός της ευρωζώνης, εσείς όχι». Από την άλλη πλευρά όμως (Λαφαζάνης και λοιποί) εκφράστηκε και δηλώθηκε ως λύση η έξοδος τώρα από την Ευρωζώνη με την προϋπόθεση ότι θα συνοδευτεί με προοδευτικές πολιτικές που θα ανατάξουν οικονομικά και πολιτικά τη χώρα.
Μετά ταύτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι το προφανές ρήγμα στο εσωτερικό του κόμματος θα οδηγήσει σε διαζύγιο, δηλαδή αποχώρηση της μειοψηφίας κι αυτό θα φανεί από το Έκτακτο Συνέδριο που θα γίνει 8-9 Αυγούστου.
Γ.Δ.


Ρεαλισμός
Ας είμαστε ρεαλιστές. Θα τραβήξουμε κουπί ακόμη για αρκετό καιρό. Κι αυτό δεν το λέμε αυθαίρετα κι ούτε είναι επινόηση ή δικαιολογία. Από το ΔΝΤ εστάλη προειδοποίηση προς την κυβέρνηση να μην ακυρωθεί καμία από τις μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν ψηφιστεί, να γίνουν νέες με ψήφισή τους βέβαια αλλά και να ακυρωθούν οι αποφάσεις της σημερινής κυβέρνησης που ακύρωσαν αποφάσεις και νόμους της προηγούμενης
Και βέβαια, με την γνωστή επωδό, « το χρήμα θα δοθεί αφού ξεκινήσουν οι μεταρρυθμίσεις…»
Γ.Δ.


Νέα του Τσαλίδη
Έχουμε άνθρωπο με ειδικές αποστολές και δεν το γνωρίζαμε. Κι αυτός ο άνθρωπος είναι ο Φίλιππος Τσαλίδης. Ο οποίος στις 18 Νοεμβρίου 2014, επισκέφθηκε και μίλησε στο πανίσχυρο Ρωσικό Ινστιτούτο. Ο Φίλιππος Τσαλίδης, πρώην βουλευτής της ΝΔ πρώην αντιπρύτανης του Δημοκριτείου, πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης και νυν επικεφαλής του think tank των ΑΝΕΛ με την ονομασία « Ινστιτούτο Γεωπολιτικών Μελετών Εθνική Αναδημιουργία», έχει κάποιες δραστηριότητες μεν, άγνωστες δε στο ευρύ κοινό, όπως αυτή με την Ρωσία πρόσφατα.
Γ.Δ.


Δημοσιότητα μεν, αλλά
Στις δημοκρατικές χώρες η αντιπαράθεση γίνεται σε επίπεδο επιχειρημάτων και μόνο. Χωρίς φωνές, αποκλεισμούς, απειλές κατά της ζωής ή περιουσίας σε όσους δεν συμφωνούνε.
Οι άνθρωποι συζητούν και συζητώντας λύνουν τα προβλήματά τους, αποδεχόμενοι το δικαίωμα του άλλου να έχει διαφορετική άποψη. Ο σεβασμός στις ιδέες του άλλου είναι αναφαίρετη αλλά και ύψιστη δημοκρατική λειτουργία. Ο πολιτισμένος κόσμος έτσι προχώρησε και θεμελίωσε τη σημερινή κοινωνία, κυρίως την Ευρωπαϊκή, παρά τις όποιες ελλείψεις της.
Έτσι, πέρα από τον προφανή λόγο της ενέργειας των αγνώστων που πέταξαν μπογιές στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, η άποψή μας είναι ότι πέραν της δημοσιότητας του γεγονότος, άλλο κέρδος δεν υπήρξε για τους όποιους εμπνευστές της επίθεσης.
Γ.Δ.


Οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί της ΔΕΥΑ Αβδήρων
Αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική σε σχέση με τους ανεξόφλητους λογαριασμούς της αποφάσισε να ασκήσει η διοίκηση της ΔΕΥΑ Αβδήρων. Συγκεκριμένα έστειλε μπιλιετάκι σ’ όλους αυτούς που έχουν λογαριασμούς ανεξόφλητους και ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ να μπουν σε διακανονισμό και να εξοφλήσουν τα χρέη τους μέσα σ’ ένα εύλογο περιθώριο ειδάλλως θα πουν το νερό νεράκι. Και σύμφωνα με έρευνα που έκαναν – όπως έμαθα – οι περισσότεροι απ’ αυτούς που χρεωστάνε δεν είναι …φουκαράδες αλλά κάτι κονομημένοι παραθεριστές που όλη μέρα ποτίζουν τα γκαζόν και τα λαχανικά τους και έμαθαν να μην πληρώνουν! Δεν μπορεί λοιπόν να πληρώνουν τα νοικοκυριά και αυτοί να την βγάζουν στον αφρό. Ξοδεύεις νερό κύριε γιατί δεν το πληρώνεις; Όσο για κάτι φωνές που λένε ότι πρέπει ο δήμος Αβδήρων να αναλογιστεί τα προβλήματα λόγω του capital control αυτά είναι λαϊκίστικη πολιτική. Γιατί αυτοί που χρεωστάνε τόσα δεν έχουν ανάγκη από τα 50 ευρώ ούτε στήνονται στα ΑΤΜ. Άντε τώρα γιατί κάποτε πρέπει να πληρώσουν και αυτοί που έκαναν το κορόιδο!
Μ.Ξ.


Προφυλακίστηκε ο Θεολόγος Καλαϊτζής
Προφυλακιστέος κρίθηκε από ανακριτή και εισαγγελέα στην Ξάνθη την Δευτέρα ο Θεολόγος Καλαϊτζής, πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης μετά την απολογία του για την υπόθεση της ΕΑΠΑΞ στην οποία πριν 5 χρόνια διατέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος. Ο κ. Καλαϊτζής παραπέμπεται για κακούργημα καθώς του καταλογίζεται υπεξαίρεση 1, 4 εκ. ευρώ, σύμφωνα με το νεώτερο πόρισμα των Οικονομικών ελεγκτών που διενέργησαν έλεγχο στην εταιρεία η οποία βρίσκεται σε εκκαθάριση. Το πρώτο πόρισμα εντόπισε ζημιά 860.000 ευρώ και με αίτημα του κ. Καλαϊτζή και όχι του δήμου Ξάνθης έγινε ξανά έλεγχος που τελικά ανέβασε το ποσό της ζημιάς και αυτό ήταν η αιτία που κρίθηκε προφυλακιστέος. Η πλευρά Καλαϊτζή αμφισβητεί τα πορίσματα και υποστηρίζει ότι βασίστηκαν σε συμπεράσματα και όχι σε αποδεικτικά στοιχεία καθώς το αρχείο της ΕΑΠΑΞ έχει καταστραφεί! Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το γεγονός ότι η πλευρά Καλαϊτζή ανέθεσε σε γνωστό οικονομολόγο της Ξάνθης να διενεργήσει έλεγχο στην ΕΑΠΑΞ και δεν βρήκε ζημιά. Η υπόθεση της ΕΑΠΑΞ απασχόλησε επί μακρόν την τοπική κοινωνία για το τρόπο που λειτουργούσε και τους σκοπούς που εξυπηρετούσε. Το ζήτημα όμως είναι αν ο κ. Καλαϊτζής είναι ο μόνος υπεύθυνος ή αν και κάποιοι βολεύονται μ’ αυτό. Αλλά εφόσον είναι στα χέρια τη δικαιοσύνη η υπόθεση ας περιμένουμε… Και μάλλον θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ αφού δικάσιμος θα οριστεί μετά από 1 χρόνο!
Μ.Ξ.


Tο παράδειγμα

Όσες φορές κι αν έχουμε αναφερθεί στα φαινόμενα παράνομης αφισοκόλλησης σε κάθε στύλο και κολώνα της πόλης, αλλά και την απρόθυμη στάση από την πλευρά της δημοτικής αρχής, το φαινόμενο οργιάζει τους καλοκαιρινούς μήνες με θέατρα, συναυλίες και εκδηλώσεις.
Σε αυτή την τροχιά και ο δήμος Αβδήρων που «στόλισε» με μικρότερες, είναι η αλήθεια, αφίσες για εκδήλωση των Δημοκριτείων, διάφορους στύλους στην είσοδο της πόλης, συμμετέχοντας στο χορό «καλαισθησίας» και «σεβασμού του περιβάλλοντος».
Τουλάχιστον, ας αποτελέσει το παράδειγμα, ως οφείλει ηθικά από το θεσμό που εκπροσωπεί, και ας απομακρύνει τις αφίσες τώρα που τελείωσε η συναυλία.
Ε.Δ.


H δημόσια καθαριότης… μισή αρχοντιά
Όσο ο Σπαλιάρας και οι ερωτικές του επιδόσεις μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον των Ελλήνων τις προηγούμενες μέρες και η κυβέρνηση φρόντισε μόνο για την ‘’καθαριότητα’’ του Υπουργείου Οικονομικών με τις αγωνίστριες-καθαρίστριες και την λειτουργία της ΕΡΤ, προ λουκέτου βρέθηκε το μοναδικό ακτινοθεραπευτήριο για παιδιά με καρκίνο, το οποίο στεγάζεται στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Αιτία, και σε αυτήν την περίπτωση, η ‘’απογύμνωση’’ του ΕΣΥ από ανθρώπινο δυναμικό και το πάγωμα διαρκείας των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στον χώρο της υγείας. Συζητώντας για το θέμα με φίλη που κατάγεται από την Έδεσσα, μου ανέφερε μια περσινή της εμπειρία σχετική. Ο πατέρας της νοσηλεύτηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας για μια μικροεπέμβαση ρουτίνας. Προς έκπληξή της, τα πάντα έλαμπαν από καθαριότητα (ανάμεσά τους και το κοινόχρηστο WC στα εξωτερικά ιατρεία). Κάθε λίγες ώρες, περνούσε ένας παλιός της συμμαθητής με σκούπα-βούρτσα ηλεκτρική και καθάριζε τους διαδρόμους. Η εντύπωση ήταν μεγάλη, καθότι λίγα χρόνια πριν, που επισκέφθηκε το ίδιο νοσοκομείο, η κατάσταση υγιεινής ήταν τραγική. Όταν ρώτησε, λοιπόν, μια κυρία με ροζ ποδιά, πού οφείλεται η τόση συνέπεια και αποτελεσματικότητα, η απάντησή της ήταν: «Στο ιδιωτικό συνεργείο καθαρισμού, καλό μου».
Χ.Δ.


Τα ονομαστήρια του Επισκόπου
Την Δευτέρα, 27 Ιουλίου, εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος, γιόρτασε τα ονομαστήριά του ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων. Ο τοπικός Επίσκοπος επέλεξε φέτος να γιορτάσει με μια σεμνή λατρευτική τελετή, χωρίς επισημότητες, καλεσμένους Μητροπολίτες και δεξιώσεις, σαφώς στο πνεύμα των τελευταίων εβδομάδων και της οικονομικής δυσπραγίας που επικρατεί. Στην λειτουργία που τέλεσε με ιερείς της Μητρόπολης παραβρέθηκαν πολλοί Ξανθιώτες, μικροί και μεγάλοι, «άρχοντες και αρχόμενοι» για να του ευχηθούν υγεία και μακροημέρευση. Την Ελληνική Αστυνομία εκπροσώπησε ο, κατά τα λεγόμενα, επόμενος Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης, κ. Γκίκας. Να ευχηθούμε κι εμείς τα έτη του Σεβασμιωτάτου να είναι πολλά και καρποφόρα.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…