Σχόλια 30/07/15

0
kalaitzis theo
Φέτος ούτε η ΔΕΗ δεν κάνει διακοπές…


Ζέστες!
Μην ακούσω κανέναν να κατηγορεί τη ζέστη και να βαρυγκωμάει πάλι. Γιατί πριν ένα μήνα τα είχαν με τη βροχή και λέγαν « πότε θα έρθουν οι ζέστες». Ε, λοιπόν ήρθαν οι ζέστες, και τώρα αντί ενός ευχαριστώ, γκρινιάζουν και λένε ότι έχει πολύ ζέστη!
Κάποιοι λοιπόν, ό,τι καιρό και να μας κάνει, την γκρίνια έχουν στο στόμα.
Τέλος πάντων, ο καιρός έχει το δικό του δρομολόγιο που δεν είναι στο χέρι μας ν’ αλλάξουμε. Γι’ αυτό και υπομονή με χαμόγελο. Ένα δροσιστικό ντους, δροσερό περιβάλλον και ευχάριστη παρέα είναι η προσιτή λύση.
Γ.Δ.


Υπόθεση ΕΑΠΑΞ 1
Δύο κουβέντες για το επίκαιρο θέμα της προφυλάκισης του Θεολόγου Καλαϊτζή που κυριάρχησε τις προηγούμενες ημέρες στην πόλη μας. Λοιπόν ο Καλαϊτζής βρέθηκε εγκλωβισμένος σε μια κατάσταση την οποία δημιούργησαν άλλοι αλλά συμμετείχε κι αυτός. Και ως ένα βαθμό, η δημιουργία και λειτουργία της ΕΑΠΑΞ υποβοηθούσε τις δημοτικές επιδιώξεις και φιλοδοξίες τόσο του ιδίου αλλά και άλλων που ωφελήθηκαν επίσης στο παιγνίδι των προεκλογικών τους φιλοδοξιών.
Κι ενώ λοιπόν αρκετοί πριν και μετά ήσαν οι ωφελούμενοι εκλογικά, ο Καλαϊτζής ως Διευθύνων Σύμβουλος μετά την παύση λειτουργίας της ΕΑΠΑΞ, «φορτώθηκε» το οικονομικό άνοιγμα της δημοτικής επιχείρησης. Κι επειδή ο επαναληπτικός έλεγχος που ζήτησε ο ίδιος ο Καλαϊτζής ήταν άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ (ενώ στον πρώτο έλεγχο ήταν μικρότερο και δεν θα προφυλακιζόταν), οδηγήθηκε τελικά στις φυλακές Κομοτηνής μέχρι να γίνει η δίκη του.
Βέβαια έχει δικαίωμα να ζητήσει την αποφυλάκισή του μέχρι να γίνει η συζήτηση της υπόθεσής του.
Γ.Δ.


Υπόθεση ΕΑΠΑΞ 2
Στην όλη ιστορία με την ΕΑΠΑΞ, τον Καλαϊτζή και το πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, υπάρχει κάτι που θεωρείται ολίγον παράδοξο. Έτσι:
Στον πρώτο έλεγχο των Ελεγκτών, διαπιστώθηκε «τρύπα» 860.000 ευρώ στην ΕΑΠΑΞ, ενώ στον επανέλεγχο που ζήτησε ο ίδιος ο Καλαϊτζής το ποσό ανέβηκε στα 1,4 εκ. ευρώ!!
Όταν μάλιστα πριν ο Καλαϊτζής ανέθεσε σε γνωστό ιδιώτη οικονομολόγο της πόλης να διενεργήσει έλεγχο, αυτός δεν βρήκε καθόλου έλλειμμα!
Αυτό είναι το πρώτο βασικό ερώτημα, ενώ το δεύτερο επίσης σημαντικό είναι ότι οι έλεγχοι έγιναν ενώ το αρχείο της ΕΑΠΑΞ έχει καταστραφεί. Δηλαδή έγινε έλεγχος με υποθέσεις και χωρίς στοιχεία.
Μάλλον τελικά το δικαστήριο όταν γίνει, θ’ αποφασίσει επί του θέματος για το ποια είναι ακριβώς η αλήθεια.
Γ.Δ.


Έτοιμος για τη διάσπαση ο Τσίπρας
Την πόρτα της εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ έδειξε στους διαφωνούντες ο Αλέξης Τσίπρας καθώς διεμήνυσε στην εσωκομματική του αντιπολίτευση ότι είναι έτοιμος να αναλάβει το κόστος της διάσπασης προκειμένου να υπερασπιστεί την επιλογή της κυβέρνησης να υπογράψει νέο μνημόνιο για να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη.
Ο Τσίπρας με τη συνέντευξή του στο κομματικό ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ, το «Στο Κόκκινο 105,5» επέκρινε τους αντιφροντούντες ότι ερμηνεύουν «λάθρα» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος επιμένοντας ότι δεν ζήτησε εντολή για ρήξη και επιστροφή στη δραχμή αλλά για ενίσχυση της διαπραγμάτευσης και σημείωσε χαρακτηριστικά υπερασπιζόμενος την επιλογή του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα λέγοντας ότι είναι «τεράστιο χαρτί το ΟΧΙ για να μπορείς να δείχνεις ότι μια κυβέρνηση δεν είναι κόντρα στο λαό αλλά μαζί με το λαό ενάντια στους εκβιαστές. Αυτή τη νίκη δεν θα τη χαρίσουμε σε κανέναν που εκ των υστέρων ερμηνεύει λάθρα το δημοψήφισμα». Επιπλέον χαρακτήρισε ως «μικρόμυαλους» τους διαφωνούντες «που θεωρούν ότι η επανάσταση θα γίνει με έφοδο στα χειμερινά ανάκτορα» ενώ την ίδια στιγμή τους επέκρινε ότι καταστρέφουν τις προοπτικές της Αριστεράς γιατί στέλνουν το μήνυμα ότι η Αριστερά δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση από κυβερνητική θέση και διακατέχονται από το «φόβο της ευθύνης».
Τέλος τάχθηκε υπέρ των εκλογών λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει αλά καρτ κυβερνητική πλειοψηφία ούτε εκβιασμένη ενότητα.


2,8 δισ. την εβδομάδα χάνονται από τα capital controls
Δόθηκε χθες στην δημοσιότητα η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής με δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Γίνεται εκεί λόγος για απώλειες 4-10 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ το 2015, αναλόγως με το ποσοστό της ύφεσης. Η έκθεση αναφέρεται στην μεγάλη ζημιά που επιφέρουν στην οικονομία τα capital controls, εκτιμώντας ότι αυτή θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι δεν θα καταργηθούν άμεσα. Υπολογίζεται μάλιστα ότι η μείωση του εβδομαδιαίου ΑΕΠ αγγίζει τα 2,8 δισ. ευρώ με capital controls για την περίοδο Ιουλίου–Σεπτεμβρίου. Ενδέχεται επίσης να καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ φέτος, με το πρωτογενές πλεόνασμα να πάει ‘’περίπατο’’, ενώ τονίζεται ότι οι πιθανότητες χρεοκοπίας και εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν έχουν ακόμη αποκλειστεί οριστικά. Ως «κλειδιά» για την ύφεση, η έκθεση διακρίνει ξεκάθαρα την αβεβαιότητα και την μη συμφωνία από τις αρχές του έτους, αφού η χώρα επανήλθε σε υφεσιακή τροχιά το πρώτο εξάμηνο του 2015 λόγω της εκλογικής διαδικασίας και της μη συμφωνίας με τους θεσμούς. Επηρεάστηκαν επενδυτικές αποφάσεις επιχειρήσεων, συνεχίσθηκε το κλείσιμο επιχειρήσεων και η ανεργία άρχισε να αυξάνεται πάλι (παρότι το θέμα της ανεργίας δεν θίγεται πλέον από κυβερνητικά χείλη). Το ‘’κερασάκι’’ ήταν η αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις, η λήξη του προγράμματος προσαρμογής και η προκήρυξη του δημοψηφίσματος. Αυτά και άλλα πολλά περιλαμβάνει η έκθεση ενός οργάνου της Βουλής.
Χ.Δ.


Κομματικός… πολιτισμός
Είναι αστείο, για να μην πούμε τραγικό, μια κυβέρνηση λίγων μηνών που επί χρόνια ως Αντιπολίτευση στηλίτευε πρακτικές και μεθόδους διορισμών ‘’ημετέρων’’ ως παλαιοκομματικές τακτικές για την επιβολή ελέγχου, να πράττει τα ίδια, αν όχι χειρότερα. Από την ανάληψη της εξουσίας τον Ιανουάριο, έχουν δει το φως αρκετές περιπτώσεις διορισμών και τοποθετήσεων συγγενών, φίλων και συνεργατών σε θέσεις-κλειδιά δημόσιων φορέων. Ένα πρόσφατο περιστατικό που εγείρει κάποια ερωτήματα σχετικά με την λογική και την επιλογή προσώπων, είναι η αλλαγή στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ). Πρόεδρος ορίστηκε ο κ. Άρης Στυλιανού (Eπίκουρος καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ) και Αντιπρόεδρος ο κ. Δημοσθένης Δώδος (Αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Ανάλυσης: Κόμματα και Εκλογική, στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, επίσης). Δεν ξέρω ποια είναι η σχέση των δύο παραπάνω κυρίων με το θέατρο, αλλά όλως τυχαίως διδάσκουν στο ίδιο τμήμα του ΑΠΘ, όπου είναι Επίκουρος καθηγητής ο κ. Χρ. Βερναρδάκης. Για όσους δεν τον γνωρίζουν, να πούμε ότι είναι ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας συντονισμού του κυβερνητικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ, και νυν αντικαταστάτης του Γιώργου Κατρούγκαλου στην θέση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί που δεν πιστεύουν στις συμπτώσεις.
Χ.Δ.


Το θέλουμε το θέατρό μας
Οι ξανθιώτες για μια ακόμη φορά απέδειξαν ότι το θέλουν το θέατρό τους στην πρόσφατη και πρώτη θεατρική παράσταση στην Ξάνθη, με τους «Τενόρους» του Βλαδίμηρου Κυριακίδη, όπου το υπαίθριο αμφιθέατρο στην κορυφή της Ξάνθης γέμισε ασφυκτικά. Ο καθένας για τους λόγους του. Άλλοι ψάχνουν το γέλιο, άλλοι την «ανάσα» από την καθημερινότητα, άλλοι τη συγκίνηση των ερμηνειών, άλλοι τους celebrities…
Δυστυχώς σε αυτή την πόλη οι θίασοι δεν έχουν προτίμηση. Πολλοί οι λόγοι. Είναι και οι παλιές (όχι πολύ) ιστορίες με την έλλειψη άδειας του υπαίθριου αμφιθεάτρου στη μέση του καλοκαιριού με την ακύρωση των παραστάσεων… Κι έτσι φτάσαμε τέλη Ιουλίου για την πρώτη θεατρική παράσταση του καλοκαιριού! Όντως η κρίση περιόρισε τις περιοδείες, αλλά ο κόσμος δείχνει να συνεχίζει να αγαπά το θέατρο.
Άλλοι μένουν με την όρεξη, κι άλλοι ταξιδεύουν στους γειτονικούς νομούς σε αναζήτηση παραστάσεων.
Ε.Δ.


Καλοκαίρι χωρίς θερινό σινεμά
Το λέμε για άλλη μια χρονιά. Πλέον για … εθιμοτυπικούς λόγους. Πόσο μας λείπει το θερινό σινεμά. Τα βράδια με το αεράκι και τη μπύρα στο χέρι. Βραδιές χαλάρωσης και ευκαιρίας για κάτι διαφορετικό.
Το κεφάλαιο «θερινό σινεμά» στην Ξάνθη έχει λήξει οριστικά. Μείναμε και λίγοι πια να το νοσταλγούμε.
Ε.Δ.


Ούτε που το καταλάβαμε
Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04.03 τα ξημερώματα της Τρίτης ανάμεσα στην Δράμα και την ορεινή Ξάνθη, σύμφωνα με τον Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Εξαιτίας της χαμηλής έντασης ούτε καν έγινε αντιληπτός, και βέβαια δε σημειώθηκε κάποιο πρόβλημα ή καταστροφή. Το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 36χλμ, βορειοανατολικά της Δράμας και 41χλμ. βορειοδυτικά της Ξάνθης. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 10χλμ. Λίγες ώρες αργότερα, στις 12.00 το μεσημέρι σημειώθηκε νέα ασθενής σεισμική δόνηση 28χλμ βόρεια της Καβάλας. Ο σεισμός υπολογίζεται στα 2.3 Ρίχτερ με εστιακό βάθος τα 10χλμ.
Ε.Δ.


Στους New York Times η μπύρα Βεργίνα
«Η οδύσσεια μιας μικρής ελληνικής μπύρας». Με αυτό τον τίτλο έγινε πρωτοσέλιδο στους New York Times ο χημικός μηχανικός Δημήτρης Πολιτόπουλος της μπύρας «Βεργίνα» και του τσαγιού «Tuvunu», ο οποίος αντί για ταξίδι προς την επιτυχία γνώρισε την κόλαση που λέγεται ελληνική αγορά και νομοθεσία.
Το εκτενές ρεπορτάζ περιγράφει τις δυσκολίες που συνάντησε στη μάχη του κατά των μονοπωλίων και της εδραίωση της ελληνικής μπύρας από τον τόπο μας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Δεκάδες ήταν τα επαινετικά σχόλια πολιτών στους ιστοτόπους που αναδημοσιεύτηκε για το εγχείρημά του και την ποιότητα της θρακιώτικης μπύρας. O κ. Πολιτόπουλος μεταξύ πολλών άλλων αναφέρεται και στο εχθρικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη από την Πολιτεία για να διευκολυνθεί η ανάπτυξη του επιχειρείν στη χώρα μας.
Ε.Δ.


Για να αποκαταστήσουμε μια ανακρίβεια
Εκ παραδρομής αναφέρθηκε σε πρόσφατο ρεπορτάζ του «Ε» που αφορούσε το δήμο Τοπείρου ότι ο δήμαρχος κ. Θωμάς Μίχογλου έχει καταθέσει Μηνυτήρια Αναφορά εναντίον Μηχανικών του ΣΔΑΝ. Αυτό δεν είναι ακριβές καθώς οι δύο μηχανικοί του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων του νομού Ξάνθης καθώς δύο μηχανικοί του δήμου Τοπείρου οδηγήθηκαν στα δικαστήρια μετά από μήνυση για πλαστογραφία που κατέθεσε η αθηναϊκή κατασκευαστική εταιρεία «ΠΥΛΩΝ» Α.Ε. για το έργο αποκατάστασης του ΧΑΔΑ του δήμου Μύκης, ύψους περίπου 2 εκ. ευρώ. Και μάλιστα οι μηχανικοί του ΣΔΑΝ αθωώθηκαν πρωτόδικα.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …