Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας για την Ξάνθη έως το 2020

Πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας για την Ξάνθη έως το 2020

0
episitistiki-xanthi

Ξεκίνησαν χθες οι αιτήσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα που θα διαρκέσουν μέχρι τις 5 Αυγούστου

Παρέχονται βασικά είδη διατροφής και υγιεινής, ψυχολογική υποστήριξη και φροντιστηριακή στήριξη σε άπορους πολίτες και τις οικογένειές τους

Ένα πρόγραμμα-μαμούθ, που θα ξεκινήσει φέτος τον Οκτώβριο και θα ολοκληρωθεί το 2020, θα υλοποιηθεί στην Ξάνθη, με στόχο να παρέχονται βασικά είδη διατροφής και υγιεινής, ψυχολογική υποστήριξη και φροντιστηριακή στήριξη σε άπορους πολίτες και τις οικογένειές τους. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Κοινωνική Σύμπραξη – Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή για τους φτωχούς από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους απόρους, για την περίοδο έως το 2020», το οποίο θα εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα, με συνολικό εγκεκριμένο προϋπολογισμό που αγγίζει τα 330 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020, τα οποία έχουν κατατεθεί από το Δεκέμβριο του 2014 σε τραπεζικό λογαριασμό του ΕΙΕΑΔ, ενώ για το 2015 είναι διαθέσιμα 135 εκατ. ευρώ. Για την Ξάνθη, το ποσό ανέρχεται σε 750 χιλ. ευρώ με τον δήμο Ξάνθης ως επικεφαλής εταίρο της Κοινωνικής Σύμπραξης Π.Ε. Ξάνθης «ΣΤΗΡΙ-ΖΩ».

Χ. Δημαρχόπουλος: «Είναι ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα και χρειαζόμαστε την σύμπραξη όλων των φορέων»

Εκτός από τον επικεφαλής εταίρο δήμο Ξάνθης, που υπέγραψε και το σύμφωνο συνεργασίας, συμμετέχουν και οι υπόλοιποι 3 δήμοι της Π.Ε. Ξάνθης, οι πιστοποιημένοι φορείς «Αρωγή ΑΜΚΕ», Μητρόπολης Ξάνθης και Περιθεωρίου και ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών «Η Αγάπη». Όπως μας ενημέρωσε ο δήμαρχος Ξάνθης, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, εκτός από τους πιστοποιημένους φορείς θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ως άτυποι συνεργάτες, φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού και έχουν το προσωπικό, αλλά και την απαραίτητη τεχνογνωσία, ώστε να προσφέρουν ουσιαστικά στην εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος. Μάλιστα, ο κ. Δημαρχόπουλος είχε προσωπική συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, για την άμεση σύσταση των επιτροπών παραλαβής των τροφίμων και της βασικής ύλης συνδρομής. Η τριμελής επιτροπή που προτάθηκε και εγκρίθηκε στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου, εγκρίθηκε ομόφωνα και από το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο δήμαρχος Ξάνθης σημείωσε, επίσης, ότι στόχος του προγράμματος είναι η στήριξη των κοινωνικά ασθενέστερων συμπολιτών μας, που στερούνται την πρόσβαση σε βασικά αγαθά, όπως αυτά που παρέχει το ανωτέρω πρόγραμμα και που είναι απαραίτητα για την επιβίωσή τους.

Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ένταξης

Για την ενημέρωση των δημοτών, ο δήμος Ξάνθης εξέδωσε χθες ανακοίνωση με την οποία καλεί όλους τους δυνητικά ωφελούμενους, που κατοικούν στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, να υποβάλλουν Αιτήσεις Υπαγωγής στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής ή και Βασικής Υλικής Συνδρομής, από Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015 έως και 5 Αυγούστου 2015. Το πρόγραμμα αφορά μόνον όσους πολίτες έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση το 2015 και με πραγματικό εισόδημα: 3.000 ευρώ μεμονωμένο άτομο, 4.500 ευρώ το ζευγάρι, συν 1.500 ευρώ για κάθε ενήλικο εξαρτώμενο άτομο και συν 900 ευρώ για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο άτομο. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες το πρώτο ανήλικο μέλος, λογίζεται ως ενήλικας. Στο πραγματικό εισόδημα δεν λογίζονται η διατροφή, το επίδομα αναδοχής, το εξωιδρυματικό επίδομα καθώς και τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας. Η αίτηση των δυνητικά ωφελουμένων υποβάλλεται ηλεκτρονικά: είτε ιδιωτικά, με χρήση των κωδικών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (TAXIS), είτε μέσω των Εταίρων της Κοινωνικής Σύμπραξης (δήμων και φορέων). Η αίτηση θα είναι προσβάσιμη από ηλεκτρονική εφαρμογή προσαρτημένη στην ιστοσελίδα https://www.idika.org.gr/teba/ και επέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης του Ν. 1599/1986. Όσοι δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή θα μπορούν να απευθύνονται στα κατά τόπους δημοτικά καταστήματα.

Ποιες είναι οι παροχές του προγράμματος

Στους ωφελούμενους, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις, θα παρέχονται πακέτα τροφίμων, ανάλογα σε ποσότητα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας, έτσι όπως θα εξειδικευτεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής. Στους αστέγους θα παρέχονται έτοιμα γεύματα μέσω συσσιτίων. Στους μαθητές των δημοτικών σχολείων όλης της επικράτειας δύνανται να παρέχονται μαγειρευμένα σχολικά γεύματα. Όσο για την βασική υλική συνδρομή, στους ωφελούμενους μπορούν να παρέχονται είδη οικιακού καθαρισμού, είδη προσωπικής υγιεινής, ρουχισμός, βρεφικά και παιδικά είδη. Στους αστέγους, επίσης, μπορούν να δοθούν ρουχισμός και είδη προσωπικής υγιεινής σε ατομική συσκευασία. Παράλληλα με τη διανομή τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής, θα παρέχονται συνοδευτικά μέτρα, με στόχο την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και των κοινωνικών έκτακτων αναγκών των απόρων με πιο ενεργό και βιώσιμο τρόπο.

Συνοδευτικές παροχές ψυχοκοινωνικής στήριξης

Τα επιλέξιμα συνοδευτικά μέτρα, και για τις δύο κατηγορίες στερήσεων, είναι τα έξης:

• Υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, ενδυνάμωσης και κοινωνικής ένταξης παιδιών σε ατομικό επίπεδο και σε επίπεδο οικογένειας (ή και σε μονήρη άτομα)

• Διατροφικές συμβουλές (συμβουλές υγιεινής διατροφής)

• Συμβουλές υγιεινής διαβίωσης

• Συμβουλές διαχείρισης οικογενειακού προϋπολογισμού

• Νομική συνδρομή

• Υπηρεσίες κοινωνικοποίησης παιδιών (π.χ. πρόσβαση σε αθλητικές δραστηριότητες κλπ)

• Κοινωνικά φροντιστήρια που θα παρέχουν τόσο διδακτική υποστήριξη όσο και επαρκείς και κατάλληλους χώρους για μελέτη για τα παιδιά / ωφελούμενους

• Υλοποίηση πολιτιστικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων απασχόλησης για παιδιά ωφελούμενους (π.χ. θεατρικές παραστάσεις αλλά και θεατρικά εργαστήρια για παιδιά)

• Εκδρομές (εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές)

• Παροχή χώρων για παιχνίδι, συναντήσεις και εκδηλώσεις για παιδιά που δεν έχουν σχετική πρόσβαση

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…