Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Οι κλειστές τράπεζες μπλόκαραν την καταπολέμηση κουνουπιών

Οι κλειστές τράπεζες μπλόκαραν την καταπολέμηση κουνουπιών

0
psekasmoi 2

Μετά από παρέμβαση του περιφερειάρχη κ. Παυλίδη αποδεσμεύτηκε η χρηματοδότηση και πληρώθηκαν οι ανάδοχοι

Ομαλά συνεχίζεται η εφαρμογή του προγράμματος – Πρόβλημα με τις σκνίπες στα χωριά του κάμπου – Κανένα κρούσμα του ιού του Δ. Νείλου στην ΑΜ – Θ

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην περιφέρειά μας αφού έχει ξεπεραστεί το κώλυμα που προέκυψε με τις πληρωμές των αναδόχων λόγω των κλειστών τραπεζών. Στην κορύφωσή τους βρίσκονται αυτή την εποχή οι πληθυσμοί των κουνουπιών και ως εκ τούτου εντατικοποιούνται οι δράσεις καταπολέμησης .

Οι κλειστές τράπεζες έθεσαν εκτός … το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών

Το πρόβλημα προέκυψε την προηγούμενη εβδομάδα όταν οι ανάδοχοι μείωσαν στο 70% τις δράσεις σταμάτησαν τις δράσεις ζητώντας να πληρωθούν. Οι πληρωμές είχαν καθυστερήσει καθώς λόγω των κλειστών τραπεζών η περιφέρεια δεν μπορούσε να αποδεσμεύσει χρήματα. Όπως αναφέρει ο θεματικός αντιιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς τομέα κ. Σωτήρης Παπαδόπουλος το πρόβλημα επιλύθηκε μετά από αίτηση που έκανε ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης στην τράπεζα ζητώντας αποδέσμευση των χρημάτων επικαλούμενος κινδύνους Δημόσιας υγείας. Έτσι την Τετάρτη και την Πέμπτη οι ανάδοχοι πληρώθηκαν και έκτοτε συνεχίζεται απρόσκοπτα το πρόγραμμα.

Η καταπολέμηση των κουνουπιών είναι υπόθεση όλων μας

Όπως σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος στην καταπολέμηση των κουνουπιών μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά και αποτελεσματικά και οι πολίτες αν υιοθετήσουν κάποιες απλές πρακτικές ακολουθώντας τις οδηγίες που δίνονται από τα συνεργεία Όπως απομακρύνοντας από τις αυλές τους λιμνάζοντα νερά. Ειδικά για τους βόθρους στα χωριά όπου αποτελούν εστία εκκόλαψης των κουνουπιών μοιράζονται ειδικές ταμπλέτες οι οποίες διαλυόμενες αφήνουν ένα λιπαρό στρώμα στην επιφάνεια του βόθρου που εμποδίζει την εκκόλαψη των κουνουπιών. Το σκεύασμα μάλιστα είναι οικολογικό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν περιοχές όπου κοντά στα χωριά υπάρχουν ορυζώνες και δεν μπορεί να γίνει ψεκασμός: «Σ’ αυτό όμως υπεύθυνοι είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι. Παρότι το έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι αν υπάρχουν ορυζώνες κοντά σε χωριά θα υπάρχουν και κουνούπια εντούτοις δεν συμμορφώνονται. Η καταπολέμηση κουνουπιών είναι υπόθεση όλων μας και μπορούμε όλοι ν συμβάλουμε σ’ αυτό», επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος

Πρόβλημα με τις σκνίπες στα χωριά του κάμπου

Επίσης στην περιοχή μας και ιδιαίτερα στα χωριά του κάμπου εκτός από κουνούπια έχουμε πολύ μεγάλους πληθυσμούς από χειρονόμους (σκνίπες). Οι σκνίπες δεν τσιμπάνε όμως προκαλούν οπτική όχληση έτσι όπως συγκεντρώνονται κατά μεγάλους πληθυσμούς σε διάφορα σημεία δημιουργώντας αισθητικό αλλά και λειτουργικό πρόβλημα ειδικά σε τουριστικές περιοχές. Για το λόγο αυτό η περιφέρεια πρόκειται να ενημερώσει του δήμους προτείνονται μάλιστα να προμηθευτούν λαμπτήρες ειδικών προδιαγραφών προκειμένου να συγκεντρώνονται εκεί οι σκνίπες καθώς είναι προστατευόμενο είδος και απαγορεύεται η καταπολέμησή τους.

Κανένα κρούσμα του ιού του Δ. Νείλου στην ΑΜ – Θ

Όπως αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος φέτος μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κρούσμα μόλυνσης με τον ιό του Δ. Νείλου στην περιφέρειά μας και σ’ αυτό – όπως είπε – έχει συμβάλλει και το γεγονός ότι οι ψεκασμοί άρχισαν νωρίς. Η πιο επικίνδυνη περιοχή είναι ο Έβρος καθώς εκεί υπάρχουν και …εισαγόμενα κουνούπια και απ την πλευρά της Τουρκίας δεν γίνονται ψεκασμοί.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@emrpos.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…