Σχόλια 21/07/15

0
vougiouklis thomas
Αφού έχουμε υπουργό ασφαλίσεων τον Χαϊκάλη, ας δώσουμε στον Σεφερλή το Πολιτισμού και στον Πρέκα το Εξωτερικών να ολοκληρωθεί η παρωδία…


Αποχαιρετισμοί
Μετά από 41 χρόνια Ακαδημαϊκής θητείας ο γνωστός ξανθιώτης καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΔΠΘ Θωμάς Βουγιουκλής αποχωρεί από την εκπαίδευση, έχοντας αφήσει την προσωπική του σφραγίδα της δημιουργικότητας, της ελευθερίας σκέψης, της ευρηματικότητας και της… αγιάτρευτης αγάπης για τα μαθηματικά, τη μάθηση, αλλά και την ίδια τη ζωή στους φοιτητές και συναδέλφους του.
Για την ακρίβεια ο κ. Θωμάς συνταξιοδοτείται την 1η Σεπτεμβρίου και με αφορμή την τελετή ορκωμοσίας των τελειόφοιτων του ΠΤΔΕ την Παρασκευή, όπου παραβρέθηκε για τελευταία φορά ως καθηγητής του τμήματος, δέχθηκε «βροχή» ευχών και ευχαριστιών.
Καλή συνέχεια στο νέο στάδιο της ζωής σας λοιπόν κ. Θωμά! Όλοι ξέρουμε ότι θα παραμείνετε το ίδιο δημιουργικός και ορεξάτος!
Ε.Δ.


Νοοτροπία ζημιογόνα

Με χρηματοδότηση από την Τράπεζα Πειραιώς και μετά από πίεση του υπουργού Π. Λαφαζάνη, δόθηκαν 30εκ. ευρώ για την επαναλειτουργία του ζαχαρουργείου της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα του Έβρου. Ως γνωστόν μετά τη διακοπή λειτουργίας μαζί με το εργοστάσιο Σερρών για να περιοριστούν οι υπέρογκες ζημιές.
Ακόμη και με το ένα εργοστάσιο σε λειτουργία η ΕΒΖ δεν κατάφερε να περιορίσει τα κόστη της. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία της περιόδου 1-7-2014 έως 31-03-2015, οι λειτουργικές ζημιές αυξήθηκαν από 15,4 εκ. ευρώ σε 27,8 εκ. ευρώ και οι καθαρές ζημιές έφτασαν τα 45,7 εκ. ευρώ από 26 εκ. ευρώ.
Τα ίδια κεφάλαια «γύρισαν» αρνητικά στα 22 εκ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε μόλις στα 54,9 εκ. ευρώ. Απέναντι σ’αυτόν τον ισχνό τζίρο η εταιρεία έχει ν’ αντιμετωπίσει δάνεια 161 εκ. ευρώ και σύνολο υποχρεώσεων 180 εκ. ευρώ.
Ο ελλειμματικός ισολογισμός είναι αποτέλεσμα της διαφοράς μεταξύ της τιμής πώλησης της ζάχαρης και του κόστους παραγωγής. Η τιμή πώλησης είναι σήμερα 500 ευρώ ο τόνος και το κόστος για την παραγωγή ενός τόνου ζάχαρης προσεγγίζει τα 700 ευρώ. Όταν λειτουργούσαν και τα άλλα δύο ζαχαρουργεία, το κόστος παραγωγής έφτανε τα 900 ευρώ ο τόνος.
Γ.Δ.


Ανοίγει η Σχολή Αστυνομίας αλλά…
Εντάξει, θα μας έρθουν 125 Δόκιμοι Αστυνομικοί στην Σχολή Αστυνομίας της πόλης μας. Η οποία θα επαναλειτουργήσει μετά από κυβερνητική απόφαση και παρεμβάσεις-διαμαρτυρίες τοπικών βουλευτών και φορέων.
Εντάξει. Όμως τα προβλήματα του νομού και της Θράκης γενικά δεν πρόκειται να λυθούν με τη λειτουργία τέτοιων Σχολών. Κι επιτέλους, πόσες χιλιάδες θα γίνουν τα Σώματα Ασφαλείας; Ξεπέρασαν προ πολλού τις 65.000 άτομα, ζωή να’ χουν.
Το ζητούμενο λοιπόν για να είμαστε ρεαλιστές, είναι να ξεκινήσουν να υλοποιούνται παραγωγικές επενδύσεις από ιδιώτες. Από αυτούς παράγεται ο πλούτος, αυτοί φορολογούνται κι αυτοί μειώνουν την ανεργία. Προς αυτήν την κατεύθυνση θέλουμε επενδύσεις…
Γ.Δ.


Ακρίβυνε το καλάθι
Ακριβότερο από χθες το καλάθι της νοικοκυράς και γι’ αυτό καμία αντίθετη άποψη. Και ως γνωστόν η ακρίβεια αυτή προήλθε από την αύξηση του ΦΠΑ σε πάρα πολλά είδη βασικής ανάγκης των καταναλωτών. Γι’αυτό, ας μην διαμαρτύρονται όσοι καταναλωτές δουν αλλαγές τιμών στα ράφια. Ο υπαίτιος είναι ο ΦΠΑ που αποφάσισε η κυβέρνηση και η οποία απόφαση περιείχετο στα πρώτα μέτρα (προαπαιτούμενα) που ψηφίστηκαν από τη βουλή την Τετάρτη.
Γ.Δ.


Νέα δοκιμασία
Για άλλη μια φορά θα δοκιμαστεί η συνοχή της κυβέρνησης την προσεχή Τετάρτη. Όπως είναι γνωστό θα κληθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν εκ νέου μια σειρά νέων μέτρων που περιλαμβάνονται στο 3ο Μνημόνιο.
Η δοκιμασία επομένως θα είναι δεδομένη και θα αφορά τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας εάν θα συνεχίσουν τη σύγκρουση με τον Τσίπρα για τη μη εφαρμογή της συμφωνίας και την επιστροφή, έστω και τώρα στις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης οι οποίες ως γνωστόν ήταν τελείως διαφορετικές.
Δύσκολη ως εκ τούτου κι αυτή η ψηφοφορία της Τετάρτης και γιατί αποβλήθηκαν από την κυβέρνηση τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας.
Γ.Δ.


O Πρωθυπουργός νόμιζε ότι…
«Νόμιζα ότι..». Σε αυτές τις δύο λέξεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θα πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια του βαρύ λογαριασμού που καλείται να πληρώσει η χώρα, μετά την υπογραφή του τρίτου και σκληρότερου μνημονίου και μάλιστα από την κυβέρνηση της αριστεράς.
«Νόμιζα ότι», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, δεν θα έκλειναν οι τράπεζες μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος. Νόμιζα ότι, θα έδιναν την προθεσμία της μιας εβδομάδας, παραδέχθηκε.
Δεν είχε καμία απολύτως διαβεβαίωση. Έτσι, στην οικονομική και κοινωνική κρίση προστέθηκε και η τραπεζική. Οι ουρές στις οποίες δοκιμάστηκε η αξιοπρέπεια των συνταξιούχων. Τα 25 δισ. για την ανακεφάλαίωση των τραπεζών. Επειδή ο Πρωθυπουργός νόμιζε.
«Νόμιζα ότι», τόνισε ο κ. Τσίπρας, το δίκιο που είχα με το μέρος μου θα αρκούσε για να νικηθεί η συντηρητική Ευρώπη. Νόμιζε. Ενώ είχε προειδοποιηθεί, είχε δει και ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι εταίροι τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια της προηγούμενης κυβέρνησης όταν ανήγγειλε την έξοδο από το Μνημόνιο. Νόμιζε, όμως, ότι με την δική του κυβέρνηση τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Νόμιζε, αλλά δεν ήταν.
Αποτέλεσμα από το mail Χαρδούβελη του 1 δισ. μέτρα να φτάσουμε σε ένα λογαριασμό κοντά στα 13 δισ. Επειδή νόμιζε ο κ. Τσίπρας…
Χ.Δ.


Η αποκαθήλωση της Ζωής
Η απαράδεκτη παρουσία της κυρίας Προέδρου της Βουλής στην προχθεσινή συνεδρίαση της Βουλής, μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει. Αν δεν γνωρίζαμε τον μονολιθικό, αυταρχικό και δόλιο χαρακτήρα της, θα μας προκαλούσε μέχρι και συμπόνια, καθώς σύσσωμη η Βουλή, πλην Λαφαζάνη, την αποδοκίμαζε με την ψήφο και τις ειρωνικές ατάκες των βουλευτών.
Η αποστροφή της απέναντι στην υπερκομματική στάση και την συναίνεση που επιτάσσει το υψηλό αξίωμά της την οδήγησε σε σύγκρουση ακόμη και με το κόμμα της και τον Πρωθυπουργό της.
Είναι φανερό ότι δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει η Βουλή υπό την Προεδρεία της. και αφού η ίδια δεν προτίθεται να παραιτηθεί, ο Πρωθυπουργός που την επέλεξε πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για την αποκαθήλωσή της.
Γ.Λ.


Σιγά μην αλλάξει…
Τόσα μέτρα μας έβαλαν οι Ευρωπαίοι για να μας κάνουν με το στανιό λιγάκι να τους μοιάσουμε (σε κάτι καλό βρε αδερφέ) αλλά εις μάτην! Σιγά μην αλλάξει συνήθειες ο νεοέλληνας! Σιγά μην απαρνηθεί τον ωχαδερφισμό του! Σιγά μην σκεφτεί και τον διπλανό του εκτός απ’ τον εαυτό του! Σιγά μη συμμορφωθεί σε κανόνες! Όχι! Κάνει αντίσταση! Ναι, θα παρκάρει όπου βρει για να εξυπηρετηθεί εκείνος και ας δημιουργήσει πρόβλημα στους άλλους! Τι τον νοιάζει δηλαδή που δημιουργεί κομφούζιο σ΄όλο το κέντρο της πόλης! Αρκεί που δεν θα ταλαιπωρηθεί εκείνος. Όπως για παράδειγμα τον οδηγό του λευκού μικρού φορτηγού που πάρκαρε μπροστά στο κτήριο της Εμπορικής ακριβώς στη γωνία μη αφήνοντας το τουριστικό λεωφορείο να περάσει όπως δείχνει και η φωτογραφία του «Ε», που αποθανάτισε την στιγμή ως ενθύμιο νεοελληνικής ηλιθιότητας και καφρίλας!
Μ.Ξ.


Βούλιαξαν οι παραλίες
Μας έπιασαν για τα γερά οι ζέστες συνηθίσαμε για τα capital controls και είπαμε να δροσιστούμε… Βούλιαξαν κυριολεκτικά την Κυριακή οι παραλίες του νομού μας τόσο οι οργανωμένες όσο και οι ανοργάνωτες. Ήρθαν και πάρα πολλοί γείτονές μας Βούλγαροι να δροσιστούν κι αυτοί. Μόνο που κι εμείς και αυτοί και για τον ίδιο λόγο που έχει να κάνει με την οικονομική κατάσταση και ημών και αυτών, ο τζίρος στις παραλίες κινήθηκε σε πολύ μετρημένα επίπεδα. Βλέπεις οι Βούλγαροι έρχονται οργανωμένοι. Πιάνουν μια ξαπλώστρα το πρωί στο Μυρωδάτο ή όπου αλλού, παίρνουν ένα καφέ και από κει και πέρα ανοίγουν το ψυγειάκι τους και δεν παίρνουν ούτε νερό. Αν πεις για ταβέρνα ούτε λόγος! Το ίδιο βέβαια και μεις…Ειδικά στις ανοργάνωτες παραλίες ο κεφτές στην παραλία πάει σύννεφο! Πού είναι η χλίδα άλλων εποχών με τα beach party σε Εράσμιο, Πόρτο Μόλο , Μυρωδάτο όταν έρεε η μπύρα και τα κοκτέιλς! Όταν περίμενες σειρά για να βρεις τραπέζι στις ταβέρνες. Τέλος, ο κόσμος μαζεύτηκε πολύ…
Μ.Ξ.


Μια Αλόη σας καλωσορίζει στα Άβδηρα
Τραβά το βλέμμα το τεράστιο περίεργο φυτό που δεσπόζει στην είσοδο των Αβδήρων. Είναι στην αριστερή πλευρά του δρόμο, μπαίνοντας στην αρχή και εντυπωσιάζει με το ύψος του αλλά και το παράξενο κορμό και τα κλαδιά του. Δίνει μια εξωτική όψη και μαγνητίζει το βλέμμα. Γι αυτό αν και προέκυψε τυχαία καλό θα είναι ο δήμος να το προστατεύσει γιατί αν μη τι άλλο αισθητικά χαρίζει ένα εξωτικό τοπίο!
Μ.Ξ.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…