Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Φέσι» 5 δις από την ΑΤΕ στο ελληνικό δημόσιο

«Φέσι» 5 δις από την ΑΤΕ στο ελληνικό δημόσιο

0
ate-skandalo

Πόρισμα – «καταπέλτης» από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες – 1.300 δάνεια αγύριστα

Κοντός: «Το δάνειο των 35 εκ. ευρώ της ΑΤΕ στη ΣΕΒΑΘ δόθηκε με όλες τις απαραίτητες διασφαλίσεις»

Ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών αποκαλύπτει το Πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία της Αθήνας.

ΑΤΕ: 1.300 δανεικά και αγύριστα – 5 δις ζημιά για το ελληνικό δημόσιο – Πόρισμα «καταπέλτης» για την δραστηριότητα της ΑΤΕ της περιόδου 2000 – 2012

Το πόρισμα αφορά την οικονομική δραστηριότητα της ΑΤΕ της περιόδου 2000 – 2012 και σύμφωνα με τα στοιχεία που φέρνει στο φως χορηγήθηκαν 1. 300 δάνεια σε διάφορα πρόσωπα και φορείς «παρανόμως χορηγηθέντων και ουδέποτε επιστραφέντων δανείων» – σύμφωνα με την έκθεση Ελέγχου – από τα οποία το ελληνικό δημόσιο ζημιώθηκε με 5 δις ευρώ! Ο Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης, χαρακτήρισε «εγκληματική» τη δραστηριότητα και εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση επισημαίνοντας παράλληλα ότι αυτά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου προαναγγέλλοντας νέα «άπλυτα» και συγκεκριμένα «αμαρτωλά» δάνεια της ΑΤΕ κατευθύνθηκαν και σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ, οι οποίοι ωστόσο δεν περιλαμβάνονται στο πόρισμα καθώς γι΄ αυτούς έχουν ήδη επιληφθεί οι δικαστικές αρχές και συγκεκριμένα ο οικονομικός εισαγγελέας.

Η ΑΤΕ λειτουργούσε ως «πλυντήριο» για το βρώμικο πολιτικό χρήμα

Παράλληλα – σύμφωνα με τον κ. Νικολούδη το σκάνδαλο δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά « πρωτίστως και κυρίως, ένα διαρκές, διαχρονικό και καλοσχεδιασμένο πολιτικό σκάνδαλο, που βαρύνει όλους σχεδόν εκείνους που είχαν την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, κατά το χρονικό διάστημα που αναφέρθηκε παραπάνω. Η ΑΤΕ δεν είναι απλά μια Τράπεζα που χρεοκόπησε. Η ΑΤΕ χρησιμοποιήθηκε επί σειρά ετών ως η δεξαμενή από την οποία οι κατά περίπτωση κρατούντες άντλησαν τα μέσα για την εξυπηρέτηση πολιτικών επιδιώξεων. Η ΑΤΕ ήταν το όχημα το οποίο χρησιμοποίησαν οι κυριότεροι εκφραστές του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού. Ήταν το σημείο στο οποίο η επιχειρηματικότητα συναντήθηκε με την εγκληματικότητα. Ήταν τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις, το μαγικό φίλτρο που χρησιμοποιήθηκε έτσι ώστε κάποιοι θεσμοί (Αγροτικοί Συνεταιρισμοί) να καταντήσουν εσμοί», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Με το πόρισμα αυτό και τη σχετική Έκθεση Ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος τεκμηριώνεται η ποινικά αξιόλογη συμπεριφορά όσων διοίκησαν την ΑΤΕ και όσων παρανόμως έλαβαν δάνεια τα οποία ουδέποτε επέστρεψαν. Για κάποιους από αυτούς ζητήθηκε η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων ενώ αναμένονται εντάλματα σύλληψης !

Κοντός: «Το δάνειο των 35 εκ. ευρώ της ΑΤΕ στη ΣΕΒΑΘ δόθηκε με όλες τις απαραίτητες διασφαλίσεις»

Υπενθυμίζουμε ότι δάνειο της ΑΤΕ ύψους 35 εκ. ευρώ δόθηκε και την ΣΕΒΑΘ λίγο μάλιστα πριν κλείσει. Διερεύνηση του θέματος είχε ζητήσει με Μηνυτήρια Αναφορά που κατέθεσε στην Εισαγγελία Ξάνθης ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ κ. Σωκράτης Ξυνίδης. Η υπόθεση όμως μετά από καιρό μπήκε στο αρχείο. Ο κ. Ξυνίδης όμως συνέχισε με Μηνυτήρια Αναφορά που κατέθεσε τον Άρειο Πάγο. Επί όλων αυτών και κυρίως του δανείου της ΣΕΒΑΘ τοποθετείται ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Αλέξανδρος Κοντός ο οποίος την περίοδο αυτή ήταν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: «Αν και όπου υπάρχουν ποινικές ευθύνες θα αποδοθούν. Αλλά να συμπεριληφθούν και κάποια δάνεια που πήρε το ΠΑΣΟΚ αυτή την περίοδο για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες που είχε ο πρόεδρός του Γιώργος Παπανδρέου με την Σοσιαλιστική Διεθνή! Λέω και ξεκαθαρίζω: Το δάνειο που δόθηκε στην ΣΕΒΑΘ δόθηκε με όλες τις απαραίτητες διασφαλίσεις! Όλα αυτά είναι ένας αντιπερισπασμός της κυβέρνησης για να αποπροσανατολιστεί ο κόσμος από την τεράστια ζημιά στην οικονομία που προκάλεσαν τα λάθη της».

Σύμφωνα επίσης με τον κ. Κοντό τα περισσότερα προβληματικά δάνεια δόθηκαν επί εποχής Λάμπρου στην διοίκηση της Αγροτικής όταν δάνειζε ιδιώτες. Να σημειώσουμε ότι ο κ. Λάμπρου αλλά μετά από δικαστικές αποφάσεις αθωώθηκε. Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τα δάνεια που δόθηκαν από την ΑΤΕ στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια ευρώ (βλέπε φωτο με πίνακα που δημοσίευσε η « Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία στις 17 Μαρτίου 2013).

Χατζηθεοδώρου: «Σύντομα νέες αποκαλύψεις σκανδάλων…»

Απ’ την πλευρά του ο γραμματέα της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Γιώργος Χατζηθεοδώρου προαναγγέλλει και νέα σκάνδαλα που αφορούν κι άλλες εστίες διαπλοκής και διαφθοράς: «Διερευνώνται τα πάντα και σύντομα θα έχουμε και νέες αποκαλύψεις. Καλά θα κάνουν κάποιοι να ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τις ευθύνες τους Εξετάζονται και αγύριστα δάνεια που έδωσε η ΑΤΕ σε διάφορα ΜΜΕ. Σύντομα θα τα δούμε όλα μπροστά μας!».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…