Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μπαίνει εισαγγελέας στο ΔΠΘ

Μπαίνει εισαγγελέας στο ΔΠΘ

0
duth

Σχηματίστηκαν 5 δικογραφίες για την σίτιση και την οικονομική διαχείριση μετά από ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Τι απαντά ο πρύτανης του Δ.Π.Θ. Α. Καραμπίνης

Στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών τίθεται η οικονομική διαχείριση του ΔΠΘ με σημείο αιχμής τη σίτιση της περιόδου από το 2009 έως σήμερα. Σύμφωνα με το υπ’ αριθ. 427/08-07-2015, έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ροδόπης, σχηματίσθηκαν πέντε δικογραφίες, όπως αναφέρεται σε έγγραφο, που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νικόλαος Παρασκευόπουλος, μετά από σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Να σημειώσουμε ότι μεταξύ των βουλευτών είναι και οι βουλευτές της Ξάνθης κύριοι Γιαννακίδης και Ζεϊμπέκ και στην ερώτησή τους ζητούσαν να μάθουν μεταξύ άλλων, τον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον, αλλά και η τήρηση της νομιμότητας από αδιαφανείς και αυθαίρετες διαδικασίες των πρυτανικών αρχών στο σχέδιο νόμου που ετοιμάζεται από το υπουργείο Παιδείας, καθώς και αν προτίθενται να προβούν σε έρευνες των συμβάσεων και με άλλες εργολαβικές εταιρείες που δραστηριοποιήθηκαν στο ΔΠΘ σε τομείς όπως η καθαριότητα και η φύλαξη.

Να σημειώσουμε ότι από τις πέντε δικογραφίες αυτή με Α.Β.Μ. Α09/1568+Γ10/154+Γ11/109 προκαταρκτική δικογραφία προς διερεύνηση τέλεσης ή μη αξιοποίνων πράξεων κατά την οικονομική διαχείριση γενικά και ειδικά ως προς τους διαγωνισμούς για τις προμήθειες και τη σίτιση των φοιτητών του Δ. Π. Θ., για τα έτη 2001 έως 2009 κατόπιν σχετικής παραγγελίας του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης για διενέργεια διαχειριστικού-οικονομικού ελέγχου στο Δ.Π.Θ. από την Οικονομική Επιθεώρηση Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και την έκδοση του σχετικού πορίσματος, η δικογραφία αρχειοθετήθηκε κατ’ αρθρ. 43 Κ.Π.Δ. την 19-08-2011 και με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Εισαγγελέα Εφετών Θράκης.

Τι διερευνούν οι υπόλοιπες 4 δικογραφίες

Οι υπόλοιπες προκαταρικές δικογραφίες θα διερευνηθούν. Αφορούν δε: α) τη διαχείριση των κονδυλίων που διατέθηκαν για τις υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας του Δ.Π.Θ. για τα έτη 2004 έως 2009 (με Α.Β.Μ. Β13/174), β) για σίτιση, φύλαξης και καθαριότητας του Δ.Π.Θ. για τα έτη 2010 έως 2013 (με Α.Β.Μ. Γ13/600, Γ14/42), γ) τη διαχείριση των κονδυλίων έρευνας του Δ.Π.Θ. για τα έτη 2010 έως 2013 (Α.Β.Μ: Γ14/43, Γ14/44, Γ14/45,), δ) με Α.Β.Μ: Α15 /1127 (και οι συσχετισθείσες σ’ αυτήν Α15/1203 +Α15/1306 +Β15/262 +Β15/263) προκαταρκτική δικογραφία, σχηματισθείσα κατόπιν διαβίβασης δημοσιευμάτων και επωνύμων καταγγελιών μελών ΔΕΠ, περί κακοδιαχείρισης στο Δ.Π.Θ. (θέματα σίτισης κ.λπ) και τέλεσης αξιοποίνων πράξεων ετέρων μελών ΔΕΠ διαχρονικά και ιδίως κατά τα έτη 2013 έως 2015. Ο υπουργός Νικόλαος Παρασκευόπουλος γνωστοποιεί πως σύμφωνα με έγγραφο του Γραφείου Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος αναφορικά με το περιεχόμενο της ως άνω ερώτησης, «η σχετική κοινή δικογραφία που σχηματίσθηκε στο Γραφείο Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος για τη σίτιση των φοιτητών του ΔΠΘ, διαβιβάστηκε με παραγγελία διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης στην Περιφερειακή Διεύθυνση Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Κεντρικής Μακεδονίας – Θράκης, όπου εκκρεμεί έως και σήμερα»

Τι απαντά ο πρύτανης του Δ.Π.Θ.

Αναφορικά με το θέμα ο πρύτανης του ΔΠΘ κ. Α. Καραμπίνης σημείωσε: «Θα περίμενε κανείς οι επερωτώντες βουλευτές, και κυρίως αυτοί που εκλέγονται στις περιοχές που εδράζεται και δραστηριοποιείται το (δημόσιο) Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, πριν υιοθετήσουν συκοφαντικές απόψεις ατόμων που έχουν ως άμεσο σκοπό να αμαυρώσουν την εικόνα του Πανεπιστημίου και την αξιοπιστία των οργάνων της Διοίκησής του, προκειμένου να αποκομίσουν μη σύννομα οικονομικά οφέλη, να εξακριβώνουν την αλήθεια των πραγματικών περιστατικών αντλώντας στοιχεία και από το ίδιο το Πανεπιστήμιο. Αναφορικά δε με τα συκοφαντικά δημοσιεύματα, επιφυλάσσομαι τόσο ατομικά, όσο και ως Πρύτανης και νόμιμος εκπρόσωπος του Δ.Π.Θ., να ασκήσω κάθε νόμιμο δικαίωμα προς διαφύλαξη του κύρους και της αξιοπιστίας του Α.Ε.Ι. , το οποίο εκπροσωπώ και προς αποκατάσταση της ηθικής τάξης και κάθε προσβολής προσωπικότητας που μέσω αυτών προκλήθηκε σε βάρος των μελών της Διοίκησης του Δ.Π.Θ. και σε βάρος του κύρους του ιδίου του Ιδρύματος».

Επίσης ο κ. Καραμπίνης σημείωσε ότι για την περίοδο που τον αφορά και συγκεκριμένα το 2015 ο ίδιος έστειλε τον φάκελο με το διαγωνισμό για τη σίτιση στον εισαγγελέα ενώ για την περίοδο 2010 – 2014 ήταν πρύτανης ο κ. Ρέμελης.

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…