Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Εντάσεις στο Κοινοβούλιο, αλλά και στο Δημ. Συμβούλιο Ξάνθης

Εντάσεις στο Κοινοβούλιο, αλλά και στο Δημ. Συμβούλιο Ξάνθης

0
apoxorisi antipoliteusis

Αντεγκλήσεις και αποχωρήσεις από την συνεδρίαση της Παρασκευής με ‘’κόκκινο πανί’’ τον Χρήστο Μούρκα

Στον Εισαγγελέα φαίνεται να οδηγείται το θέμα του πρακτικού παραλαβής του δασικού δρόμου στα Κιμμέρια

Την ώρα που ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσπαθούσε να πείσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη ενότητας στο κόμμα και στήριξης της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης προς τους θεσμούς, το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Ξάνθης είχε άλλες προτεραιότητες. Από τα 19 θέματα της ημερήσιας διάταξης του Συμβουλίου, το μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής, σχεδόν δίωρης, συνεδρίασης δαπανήθηκε στο περιβόητο θέμα του πρωτοκόλλου παραλαβής ενός τεχνικού έργου στα Κιμμέρια.

Περί… Μούρκαν τυρβάζομεν

Παρά την προσπάθεια του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου να περάσει χωρίς ιδιαίτερη συζήτηση το θέμα της τροποποίησης προγενέστερης απόφασης σχετικά με την έγκριση του πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου διάνοιξης δασικού στο περιαστικό δάσος Κιμμερίων, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατόν. Το κλίμα πυροδοτήθηκε από την εκ νέου συζήτηση του θέματος, που επανήλθε μετά και από την διενέργεια ΕΔΕ, που αφορούσε την ακρίβεια των όσων ανέφερε το αρχικό πρωτόκολλο οριστικής παραλαβής του έργου. Το ζήτημα είχε ανακύψει το Νοέμβριο, όταν η αντιπολίτευση αμφισβήτησε την πραγματοποίηση ελέγχου από τον πρόεδρο της επιτροπής παραλαβής και δημοτικό σύμβουλο της συμπολίτευσης, Χρήστο Μούρκα. Το θέμα είχε απορριφθεί από το Σώμα, καθώς και ο ίδιος ο κ. Μούρκας είχε παραδεχθεί ότι δεν παρέστη στην παραλαβή του έργου. Ακολούθησε ΕΔΕ που διέταξε ο Δήμαρχος, στην οποία οι τέσσερεις υπάλληλοι και ο δημοτικός σύμβουλος βεβαίωσαν την ακρίβεια του αρχικού πρωτοκόλλου. Το θέμα επανήλθε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με την παραλαβή του έργου.

Ομοβροντία της Αντιπολίτευσης

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Χρ. Πούλιος, ζήτησε να μην συζητηθεί καν το θέμα και να ακουστεί ηχητικό απόσπασμα της θυελλώδους συνεδρίασης, «γιατί θα μας βγάλετε τρελούς», όπως χαρακτηριστικά είπε. Σύσσωμη η αντιπολίτευση επέρριψε ευθύνες τόσο στην δημοτική αρχή, όσο και στον κ. Μούρκα, ενώ ασκήθηκε έντονη κριτική στην επιλογή της ΕΔΕ από τον δήμαρχο. Επ’ αυτής, ο κ. Θανάσης Ξυνίδης ανέφερε ότι, ένα προσωπικό πρόβλημα του κ. Μούρκα, που θα μπορούσε να επιλυθεί ως αβλεψία, μεταφέρεται ως βάρος στους υπαλλήλους και, ακολούθως, στο Δημοτικό Συμβούλιο. «Ενώ αρχικά ήμουν μετέωρος φοβούμενος την εξέλιξη για τους υπαλλήλους, αυτό τον εγωισμό που επιδεικνύετε δεν τον χαλαλίζω», είπε σε έντονο ύφος ο κ. Ξυνίδης.

Δόθηκαν λύσεις, αλλά η δημοτική αρχή επέλεξε την ΕΔΕ

Ο κ. Μπένης, στο ίδιο μήκος κύματος, ανέφερε ότι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν άσκησαν κριτική στους υπαλλήλους, αλλά μόνο στην δημοτική αρχή. Αφού δήλωσε ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί ο κ. Μούρκας από την επιτροπή, ζήτησε την σύσταση νέας, ώστε να επιλυθεί το θέμα. Από την πλευρά του ο κ. Ιππ. Καμαρίδης είπε ότι και ο ίδιος είχε μεμφθεί τον κ. Πούλιο που προσέφερε λύση και σανίδα σωτηρίας προς τον δήμαρχο, αλλά δεν έγινε χρήση ούτε αυτής. «Η αλαζονική σας θέση έβαλε όλο τον κόσμο σε δύσκολη θέση», είπε σε έντονο ύφος απευθυνόμενος στον κ. Δημαρχόπουλο. Έντονη και η κριτική που άσκησε ο κ. Ανταμπούφης, λέγοντας ότι: «η δημοτική αρχή θα πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες της και όχι να κρύβεται πίσω από τους υπαλλήλους».

Έκρηξη του Δημάρχου και αποχωρήσεις

Απαντώντας ο Δήμαρχος Ξάνθης στις υπερβολικές, όπως είπε, επικρίσεις, απέδωσε την απόφαση διενέργειας ΕΔΕ στον θόρυβο που προκλήθηκε και εξέθετε τον Δήμο, αλλά και στην ανάγκη διερεύνησης καθώς το πρακτικό υπογράφηκε από πέντε άτομα και όχι μόνο από τον κ. Μούρκα. Παράλληλα, σημείωσε ότι αν το Δημ. Συμβούλιο δεν αποδεχθεί το πρωτόκολλο παραλαβής, αμφισβητούνται οι υπογραφές και των πέντε ατόμων, όπως και ότι δεν τίθεται θέμα πληρωμής του έργου, αφού αυτή γίνεται κατά την προσωρινή παραλαβή. Οι αντεγκλήσεις και οι κατηγορίες δεν άργησαν να περάσουν σε προσωπικό επίπεδο, με τον δήμαρχο να αποχωρεί εκνευρισμένος. Με προτροπή του Θανάση Ξυνίδη, αποχώρησε από την διαδικασία ψηφοφορίας σύσσωμη η αντιπολίτευση, αφήνοντας μόνο τον κ. Ανταμπούφη. Μάλιστα, ο κ. Ξυνίδης ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία, αφού η υπόθεση θα φτάσει στα χέρια του Εισαγγελέα και πρέπει να φαίνονται ονομαστικά όσοι συμφώνησαν. Το θέμα, τελικά, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με μία αρνητική ψήφο από τον κ. Ανταμπούφη και μία λευκή από την κ. Αλίκη Μιχαλοπούλου. Παρότι το θέμα ήταν μόλις το τρίτο από τα δεκαεννιά, η αντιπολίτευση δεν επανήλθε στην αίθουσα, ασκώντας έτσι κριτική στις πρακτικές της δημοτικής αρχής, όπως είπε ο κ. Ξυνίδης.

Εγκρίθηκε η Επιτροπή για την Επισιτιστική Συνδρομή

Στην αρχή της συνεδρίασης, εγκρίθηκε ομόφωνα η Επιτροπή που συστάθηκε για την παραλαβή τροφίμων και βασικής ύλης συνδρομής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Επισιτιστική και βασική υλική συνδρομή από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους απόρους». Όπως ανέφερε ο κ. Δημαρχόπουλος, τα μέλη της Επιτροπής εγκρίθηκαν από την προηγούμενη έκτακτη Οικονομική Επιτροπή, ώστε να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό, κατά την προτροπή της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώς Φωτίου. Εγκρίθηκε, επίσης, η οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου Απογόνων Προσφύγων Άνω Καρυοφύτου Ξάνθης με το ποσό των 500 ευρώ.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο περιφερειάρχης ΑΜΘ υποδέχτηκε τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Θοδωρή Ζαγοράκη

Ο κ. Τοψίδης ενημέρωσε τον κ Ζαγοράκη για την αναπτυξιακή προοπτική και τον προγραμματισμό…