Σχόλια 10/07/15

0
Η ελπίδα μπορεί να πεθαίνει τελευταία, αλλά στο τέλος – δυστυχώς – πεθαίνει κι αυτή…


«Ποτέ χωρίς την Ελλάδα»
Με ένα εντυπωσιακό εξώφυλλο υπέρ της Ελλάδας κυκλοφορεί το γνωστό γαλλικό περιοδικό L’ Observateur, που απεικονίζει την πλάτη της Αφροδίτης της Μήλου σε γαλάζιο φόντο, και τίτλο «Ποτέ χωρίς την Ελλάδα», παραπέμποντας στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή». Το κύριο άρθρο του περιοδικού αναλύει πως έφτασε η χώρα μας στο παρά πέντε της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ευρωπαϊκή απάντηση στην ελληνική κρίση, γράφει ο γάλλος δημοσιογράφος, δεν μπορεί να είναι η τιμωρία ενός ολόκληρου λαού, όσες ευθύνες κι αν φέρει για τη σημερινή κατάσταση. Λένε ότι οι Έλληνες απέτυχαν, ότι δεν προχώρησαν ποτέ σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, και είναι αλήθεια. Εξίσου αλήθεια όμως είναι ότι η λιτότητα που τους έχει επιβάλει η Ευρώπη εδώ και πέντε χρόνια βύθισε τη χώρα σε μια ύφεση που έχουν γνωρίσει μόνο χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση. Είναι ανάγκη όμως, επειδή δοκιμάστηκαν κάποιοι, να καταδικαστούν κάποιοι άλλοι σε ακόμη μεγαλύτερη δοκιμασία; Αυτό είναι το ευρωπαϊκό ιδεώδες που ονειρευόμαστε;
Γ.Δ.


Θετική ανταπόκριση

Το πρόσφατο σχόλιο της στήλης για τη μη ύπαρξη ψηφοδελτίων του δημοψηφίσματος εκτός των εκλογικών τμημάτων για ν’ αποφεύγονται οι εξαγορές συνειδήσεων και άλλων ιστοριών, είχε θετική αποδοχή από πολλούς συμπολίτες.
Οι οποίοι συμφώνησαν με την πρότασή μας αυτή η απαγόρευση να ισχύσει τόσο για τις βουλευτικές όσο και τις δημοτικές εκλογές. Έτσι και η συμμετοχή των αγράμματων θ’ αποκλειστεί από τις εκλογές και η διαδικασία των εκλογών θα είναι πλέον αντιπροσωπευτική.
Βέβαια στην πρόταση αυτή θ’ αντιδράσουν όλοι αυτοί που έχουν όφελος να μην ισχύσει όπως και τα κόμματα. Κάποτε όμως όλη αυτή η κοροϊδία θα πρέπει να σταματήσει.
Γ.Δ.


Όλα δείχνουν συμφωνία
Παρότι οι μέρες είναι κρίσιμες από κάθε άποψη για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, υπάρχει στην ατμόσφαιρα μια αίσθηση αισιοδοξίας πως η συμφωνία θα υπογραφεί και θα συνεχίσει η χώρα στην Ευρώπη και το Ευρώ.
Το πλήρες οριστικό αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό το αργότερο μέχρι την Κυριακή. Εάν πει ναι η κυβέρνηση στο όλο σχέδιο του νέου Μνημονίου, όλα τελειώνουν ως προς τον κίνδυνο να πάμε δραχμή και κούρεμα καταθέσεων και ν’ αποφύγουμε έτσι την οικονομική και κοινωνική καταστροφή.
Μέτρησε επομένως αυτή η παράμετρος στο κυβερνητικό στρατόπεδο και λειτουργώντας με τη λογική, θ’ αποδεχτούν τη συμφωνία, όσο σκληρή κι αν είναι, από την μετάβαση στη δραχμή που θα είναι καταστροφική για το σύνολο σχεδόν των Ελλήνων.
Έτσι, μ’αυτήν την αποδοχή της σκληρής πραγματικότητας η κυβέρνηση και ειδικότερα ο Τσίπρας είδαν την αλήθεια. Οδυνηρή (για το λαό) αλλά όχι καταστροφική.
Γ.Δ.


Κατάρρευση των εσόδων
Προβληματισμός επικρατεί στο ΓΛΚ από την εικόνα κατάρρευσης των εσόδων τον Ιούνιο. «Δεν εισπράξαμε ούτε τα μισά από όσα περιμέναμε» λέει αρμόδιο στέλεχος. Η εικόνα αυτή έρχεται να προστεθεί στην υστέρηση των φορολογικών εσόδων κατά 1,7 δια ευρώ το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου του 2015. Έτσι, εκτός από την ύφεση η χώρα έχει πλέον να αντιμετωπίσει και το πρωτογενές έλλειμμα που δυσκολεύει την πληρωμή μισθών και συντάξεων ως το τέλος του χρόνου.
Η πρώτη μάχη θα δοθεί τον Ιούλιο για να εξασφαλιστούν τα περίπου 500 εκατ. ευρώ που χρειάζονται για να πληρωθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο των μισθών στο Δημόσιο. Ακολουθούν περίπου 2 δισ. ευρώ επιπλέον ως το τέλος του μήνα για μισθούς, συντάξεις του Δημοσίου και επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Γ.Δ.


Οικονομικές απώλειες
Πραγματική καταστροφή. Η χρεοκοπία της Ελλάδας οδήγησε μέσα σε λίγες μόνο ημέρες σε απώλειες 70% της οικονομικής δραστηριότητας. Και ο λογαριασμός μεγαλώνει… Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο τζίρος σε πολλούς κλάδους της οικονομίας θα αφανιστεί αφού η επιβολή των capital controls και η τραπεζική αργία θα διατηρηθούν αρκετές εβδομάδες, ακόμη και με το καλύτερο δυνατό σενάριο, αυτό δηλαδή της άμεσης συμφωνίας με τους εταίρους.
Πέρυσι τέτοια εποχή, λόγω και της τουριστικής περιόδου, σε εβδομαδιαία βάση το ΑΕΠ αυξανόταν περίπου κατά 4,1 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι η «μηχανή» της οικονομικής δραστηριότητας δουλεύει πλέον στο 30%, οι εβδομαδιαίες απώλειες του παραγόμενου πλούτου υπολογίζονται σε 2,9 δις ευρώ, ή περίπου 400 εκατ. ευρώ την ημέρα! Και αυτό με την παραδοχή ότι ο ρυθμός ανάπτυξης δεν έχει μεταβληθεί επί τα χείρω σε σχέση με πέρυσι.
Γ.Δ.


Οι κλειστές τράπεζες
Οι επιπτώσεις από το λουκέτο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε μια δυτική τραπεζοκεντρική οικονομία φαίνεται πως δεν προβλημάτισαν την κυβέρνηση. Δεδομένου ότι το φαινόμενο αυτό είναι πρωτόγνωρο για την Ελλάδα, οι μετριοπαθείς εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών κάνουν λόγο πως ο λογαριασμός θα ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ. Και αυτό με την παραδοχή ότι οι πολιτικές εξελίξεις που θα δρομολογηθούν, οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για μια νέα συμφωνία χρηματοδότησης, η ψήφισή της από τα κοινοβούλια των εμπλεκόμενων μέρων και η σταδιακή αποκατάσταση της ρευστότητας θα απαιτήσουν τουλάχιστον δύο μήνες. Είναι περιττό να επισημανθεί ότι τα μέτρα που θα κληθεί να λάβει η Ελλάδα για να χρηματοδοτηθεί δεν θα έχουν καμία σχέση με την τελευταία πρόταση των δανειστών, και θα πρέπει η συμφωνία να συνοδεύεται από αναπτυξιακό πακέτο.
Γ.Δ.


Πάλι στην ουρά για τα 120€
Η ταλαιπωρία των συνταξιούχων της Ξάνθης δεν φαίνεται να τελειώνει άμεσα. Ηλικιωμένοι συνωστίζονται και πάλι στις ουρές έξω από τις τράπεζες. Όσο και αν προσπαθούν να εξυπηρετηθούν νωρίς το πρωί, πολλοί είναι αυτοί που καταλήγουν να περιμένουν μέχρι το μεσημέρι, αφού οι ουρές είναι τεράστιες. 80χρονοι με τα χρόνια χαραγμένα στο πρόσωπό τους, γιαγιάδες με μπαστούνια και ‘’Πι’’, άνθρωποι με προβλήματα υγείας, περιμένουν καρτερικά κάτω από τον καυτό ήλιο. Και όλα αυτά γιατί; Για να πάρουν το… βδομαδιάτικο χαρτζιλίκι των 120 ευρώ. 120 ευρώ από την ήδη μειωμένη σύνταξη μετά από δεκαετίες δουλειάς, για κάποιους μάλιστα πολύ σκληρής.
Καθένας που έχει στην κατοχή του μία κάρτα ανάληψης μπορεί, δυνητικά, να ‘’βγάζει’’ 420 ευρώ την εβδομάδα, κάτι που λόγω έλλειψης 20άρικων μεταφράζεται συνήθως σε 350 ευρώ. Για τους ηλικιωμένους, που ως επί το πλείστον χρειάζονται τακτική ιατροφαρμακευτική αγωγή και παρακολούθηση, τα 120 ευρώ προκαλούν ανασφάλεια και τρόμο. Κάθε φορά που βλέπουν κάποιον δημοσιογράφο με φωτογραφική, φωνάζουν: «Βγάλε, να δουν την αξιοπρέπειά μας! Πώς μας κατάντησαν!». Κάποιος βρήκε το χιούμορ να μου πει: «Μάλλον βρήκαν τρόπο να μειώσουν τους συνταξιούχους, γι’ αυτό μας στήνουν εδώ στον ήλιο με τις ώρες». Και φως δεν φαίνεται άμεσα…
Χ.Δ.


Άλλαξαν συνήθειες και οι… ληστές
Νέο ‘’δόγμα’’ ληστών έχει καταγραφεί λόγω του capital control. Πλέον, θέλουν να είναι το θύμα στο σπίτι, για να βρουν άμεσα τα μετρητά. Συναγερμό έχει προκαλέσει στην ΕΛ.ΑΣ. το νέο δόγμα που εφαρμόζουν συμμορίες ληστών αλλά και μεμονωμένοι κακοποιοί, που εκμεταλλεύονται την δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και τους πολίτες εισβάλλοντας σε σπίτια για να αρπάξουν μετρητά που βρίσκονται κάτω από… μαξιλάρια. Οι ληστές πλέον μπαίνουν στα σπίτια ενώ ξέρουν ότι το θύμα είναι μέσα. Δεν πηγαίνουν τυχαία, ούτε μπαίνουν στην διαδικασία να αρχίσουν να ψάχνουν στα τυφλά. Απειλούν και βρίσκουν τα κρυμμένα μετρητά που τραβήχτηκαν από τις τράπεζες και μπήκαν κάτω από στρώματα, μέσα σε τάπερ στην κουζίνα ή σε οποιοδήποτε ‘’φανταστικό’’ σημείο. Το πολύ σημαντικό στοιχείο που αναφέρει η Ασφάλεια είναι ότι το 30-35% των ληστειών γίνονται από ανασφάλιστες πόρτες (κλειστές αλλά όχι κλειδωμένες) και ανασφάλιστα παράθυρα. Οι αστυνομικοί κρούουν, επίσης, τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι οι πολίτες δεν πρέπει να διατυμπανίζουν ότι έχουν ‘’σηκώσει’’ τα χρήματά τους από τις τράπεζες, καθώς αυτό μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο. Ποτέ δεν ξέρουμε ποιος μας ακούει, ποιος κάθεται παραδίπλα και σε τι σκέψεις μπορεί να τον βάλει μια τέτοια… είδηση. Τα κρούσματα με συμπολίτες μας που έχασαν μέσα σε μια στιγμή δεκάδες χιλιάδες ευρώ, τους κόπους μιας ζωής, ας παραδειγματίσουν.
Χ.Δ.


Συμφωνία εδώ και τώρα
Όλες αυτές τις μέρες η προσοχή και η έγνοια όλων είναι στραμμένη στις πολιτικές εξελίξεις και κυρίως στο αν θα γίνει συμφωνία ή όχι γιατί απ’ αυτό εξαρτάται και το μέλλον αυτής της χώρα ς και όλων ημών. Έτσι αφήσαμε κατά μέρος τη στενή «παρακολούθηση» των δημοτικών πραγμάτων. Έτσι κι αλλιώς δεν κινείται φύλλο στους δήμους. Όλοι και όλα είναι σε κατάσταση αναμονής ενώ παντού κυριαρχεί μια στάση! Στάση πληρωμών, στάση εμπορίου, στάση παντού! Σβήνουν και γράφουν μαθαίνουμε στο υπουργείο τις προτάσεις με συμβούλους γάλλους τεχνοκράτες για να περάσουν από τα ευρωπαϊκά όργανα. Αλλά υπάρχει ο Τσίπρας που έχει να αντιμετωπίσει και ένα Λαφαζάνη και δεν γνωρίζουμε πιο είναι πιο εύκολο: Να περάσει η πρόταση από τους ευρωπαίους ή από τον Λαφαζάνη και την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο να λάβουμε υπ’ όψιν ότι ο Τσίπρας αυτή τη στιγμή είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού και πολύ δύσκολα θα αμφισβητηθεί και από τους δικούς του. Αν συμβεί αυτό βέβαια και αποσχιστεί η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ τότε θα’ χουμε άλλες περιπέτειες. Ωστόσο αυτό λίγο ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό. Εκείνο που ενδιαφέρει είναι να γίνει μια συμφωνία και να φύγουμε απ’ αυτή την κατάσταση που κυριολεκτικά είμαστε συνεχώς με την ψυχή στο στόμα…
Μ.Ξ.


Ευθύνες
Ο Τσίπρας δεν επιτρέπεται να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ. Πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό του για να το καταφέρει. Μπορεί να αδικεί, μπορεί και να αδικείται. Όμως πρέπει να το κάνει. Έχει ιστορική ευθύνη απέναντι στους Έλληνες αυτής της γενιάς και των επόμενων. Άλλωστε, σαφώς ερμήνευσε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος όχι σαν εντολή ρήξης, αλλά διαπραγμάτευσης.
Επίσης, πήρε την ευθύνη για τους 5 τελευταίους μήνες της διακυβέρνησής του. Πράγματι, η χώρα έφτασε να ζει σε πρωτοφανή επίπεδα ύφεσης και γιατί μετατράπηκε σε ένα «πείραμα» λιτότητας, αλλά και γιατί οι προηγούμενοι κυβερνώντες δεν ανέλαβαν ποτέ τις δικές τους ευθύνες, για διαρθρωτικές αλλαγές, δικαιοσύνη και τιμωρία, καλυπτόμενοι από το πολιτικό κόστος και την μικροπολιτική.
Η μοίρα της χώρας όμως σήμερα είναι στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα και κρίνεται. Και θα κριθεί.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…