Σχόλια 11/07/15

0
dimarxeio-skilos
Τελικά το ερώτημα του δημοψηφίσματος ήταν: Σας φτάνουν τα μέτρα ή θέλετε κι άλλα; Κι εμείς ψηφίσαμε: «ΝΑΙ μας φτάνουν, δεν θέλουμε άλλα» ή «ΟΧΙ δεν μας φτάνουν, θέλουμε κι άλλα»!


Από αντιαμερικανισμό σε αντιευρωπαϊσμό
Έλληνες είμαστε. Ως εκ τούτου ανώριμοι σαν παιδιά. Για όσους δεν το πιστεύουν ιδού ένα παράδειγμα από την πρόσφατη ιστορία μας. Λοιπόν, από το 1950 και μετά, μέχρι και την μεταπολίτευση, πλειοψηφούσε το αντιαμερικανικό πνεύμα στη χώρα μας. Πορείες έξω από την πρεσβεία, επιθέσεις, δολοφονίες αμερικανών αξιωματούχων.
Εδώ και λίγα χρόνια βρήκαμε ως λαός άλλον υπεύθυνο… λαό για να βγάζουμε τα αρνητικά μας αισθήματα.
Αρχικά στραφήκαμε κατά της Ευρώπης και στη συνέχεια σε βάρος της Γερμανίας! Για όλα τα ελληνικά στραβά έφταιγαν οι Γερμανοί. Κι έτσι, με τον τρόπο αυτόν ξεφορτώναμε τις δικές μας ευθύνες στις πλάτες άλλων. Αμερικανοί, Ευρωπαίοι, Γερμανοί τα θύματα της δικής μας ανεύθυνης πολιτικής.
Άραγε πότε θα σοβαρευτούμε και θα θεωρούμε μόνον εμάς τους ίδιους ως υπεύθυνους; Πότε;
Γ.Δ.


Η ρήση του Βολταίρου
«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπιστώ έως θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Προφανώς το είχαν και συνεχίζουν να το έχουν ξεχάσει κάποιοι. Και ονειρεύονται και επιθυμούν διώξεις δημοσιογράφων επειδή εξέφρασαν αντίθετη άποψη από τη δική τους.
Είναι προφανές λοιπόν πως βρίσκονται σε πλάνη. Και σ’ αυτήν τους έχει οδηγήσει η έπαρση του δημοψηφίσματος και του αποτελέσματος. Ήρεμα όμως. Διότι η επικείμενη αποδοχή και υπογραφή του 3ου Μνημονίου θα τους προσγειώσει ανώμαλα.
Γ.Δ.


Οι διώξεις δημοσιογράφων
Νέο φρούτο και μάλιστα ξυνό από πλευρά κυβερνητικών στελεχών αρχής γενομένης από τη γνωστή Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ζήτησαν οι άνθρωποι, χωρίς ίχνος ντροπής, να διωχθούν δημοσιογράφοι, εφημερίδες και τηλεοπτικοί σταθμοί διότι εξέφραζαν αντίθετη άποψη από αυτήν της κυβέρνησης!
Το θέμα πήρε διεθνείς διαστάσεις. Έτσι, οι μεγαλύτερες ομάδες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ετοιμάζονται να αντιδράσουν στις διώξεις και τις απειλές κατά της ελευθεροτυπίας.
Το ζήτημα θα οδηγηθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στις διεθνείς δημοσιογραφικές ενώσεις και τις παγκόσμιες οργανώσεις για την Ελευθερία του Τύπου.
Πρόκειται όλη αυτή η προσπάθεια της κυβέρνησης σε βάρος της δημοκρατίας και της ελευθεροτυπίας, για να φιμωθεί η αντίθετη άποψη ως εκτροπή από την ίδια τη δημοκρατία και το νόημά της.
Γι’ αυτό απαιτείται ομόφωνη καταδίκη τέτοιων ενεργειών. Διότι σήμερα οι άλλοι, αύριο εσύ. Και τότε δεν θα υπάρχει τίποτε να σε προστατέψει και υποστηρίξει.
Γ.Δ.


Σκληρή αυτοκριτική από Μητρόπουλο
«Μύδρους» εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, κατά την ομιλία του στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Είπε ότι η κυβέρνηση πήγε στη διαπραγμάτευση «χωρίς προετοιμασία, χωρίς σχέδιο, χωρίς γνώση, χωρίς τους καλύτερους». «Αποτύχαμε, χάσαμε» συνέχισε, για να παρατηρήσει, αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Μεταλλασσόμαστε σε ένα νεοφιλελεύθερο κόμμα, που καλείται να υλοποιήσει το πιο ασφυκτικό, αντικοινωνικό πρόγραμμα». «Κινδυνεύουμε να μετατραπούμε σε αριστερή παρωδία και όχι αριστερή παρένθεση» εκτίμησε, για να προσθέσει, αναφορικά με τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη: «Δεν πρέπει να πάμε σε ένα Grexit, γιατί είμαστε ανίκανοι να το διαχειριστούμε και δεν πρέπει να προκαλέσουμε άλλο κακό στο λαό μας».
Η αυτοκριτική του κ. Μητρόπουλου όσο σκληρή κι αν είναι, δεν θα αποτρέψει βέβαια και την ακόμα σκληρότερη κριτική αργότερα, όταν με το καλό ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες με την ψήφιση του 3ου Μνημονίου που θα κληθεί να υπομείνει για άλλα 3 χρόνια η κοινωνία …


Μετρώντας εχθρούς και φίλους
Κάτι τέτοιες στιγμές που ακροβατείς στο κενό, που βρίσκεσαι σε δεινή θέση και έχεις να αντιμετωπίσεις την απόλυτη καταστροφή, είναι πολύτιμη η οποιαδήποτε βοήθεια και συμπαράσταση. Έτσι και η χώρα μας που βρίσκεται πλέον με το ένα πόδι έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μετρήσει στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup εχθρούς και φίλους που θα έχει απέναντί της.
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι Γαλλία, Ιταλία, Κύπρος και Κομισιόν (βλέπε Γιούνκερ) τάσσονται κατά της εξόδου μας από την Ε.Ε., Ιρλανδία, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο, Ισπανία και Μάλτα, θέλουν να μας δώσουν μια ευκαιρία ακόμη ενώ όλες οι υπόλοιπες χώρες συντάσσονται με τη Γερμανία και είναι υπέρ του Grexit. Ειδικά η Γαλλία, κατέβαλε υπερπροσπάθεια τις τελευταίες ημέρες για να μας στηρίξει. Κι αυτό θα πρέπει να το αναγνωρίσουμε…


Το… μεγαλείο της μικροπολιτικής
Η μικροπολιτική σε… μεγάλα κέφια! Για χρόνια και χρόνια κυβερνήσεις και αντιπολιτεύσεις δεν μπόρεσαν ποτέ να κατακτήσουν την εθνική συνεννόηση. Ούτε καν για αγώνες που όλοι –μηδενός εξαιρουμένου- ευαγγελίζονται ότι θέλουν να καταπολεμήσουν κατά προτεραιότητα, όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής. Ακόμη και τώρα, τη στερνή αυτή ώρα, αγωνιούμε και μαζί αναρωτιόμαστε κατά πόσο οι πολιτικοί «μας» αντιλαμβάνονται τι διακυβέβευται και αν είναι ικανοί και πρόθυμοι να προτάξουν το εθνικό συμφέρον.
Αλλά αυτό είναι θέμα πολιτικής κουλτούρας που δυστυχώς το υπάρχον πολιτικό προσωπικό αδυνατεί να κατανοήσει. Τη χθεσινή μέρα η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από το ποιος θα ψηφίσει τι στην Ολομέλεια. Τώρα ας αναζητήσουμε και το κίνητρο του καθενός.
Κι όμως με ενιαία φωνή η χώρα θα ήταν πολύ πιο δυνατή. Και θα δινόταν και ένα μάθημα ιστορίας…
Ε.Δ.


Ο νέος ένοικος του δημαρχείου…
Ποιος είναι ο χαριτωμένος σκύλος που ποζάρει στο φακό του «Ε» και με μεγάλη μάλιστα προθυμία; Μα ο νέος ένοικος του δημαρχείου αγνώστων λοιπών στοιχείων που εκτελεί χρέη ακοίμητου φρουρού! Και επειδή η ζέστη ήταν αφόρητη μετά την φωτογράφιση είπε να ρίξει κι έναν υπνάκο στο σκιερό μέρος που βρήκε ανάμεσα στην μεγάλη καγκελόπορτα και την εσωτερική πόρτα του δημαρχείου (Σκυλίσια ζωή σου λένε μετά!). Καλά όλα αυτά και χαριτωμένα είναι όμως το πρόβλημα με τα αδέσποτα παραμένει και συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα στους δημότες. Δεν υπάρχει γειτονιά χωρίς ορδές από αδέσποτα. Ναι οι στειρώσεις είναι ένα μέτρο για μείωση του αριθμού τους όμως αυτό μπορεί να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα. Προς το παρόν δεν είναι ορατό, αντίθετα μάλιστα.
Μ.Ξ.


Σε εκκαθάριση η Αναπτυξιακή
Μέτα από 5 χρόνια δίνεται τέλος στην υπόθεση Αναπτυξιακή με την απόφαση για λύση – εκκαθάριση της εταιρείας που αποφάσισαν με αυτόκλητη γενική συνέλευση στις 29 Ιουνίου των εξουσιοδοτημένων εκπροσώπων των μετόχων της εταιρείας. Ορίστηκαν μάλιστα και δύο εκκαθαριστές και ξεκίνησε η διαδικασία ελέγχου της οικονομικής διαχείρισης των διοικήσεων όχι μόνο των πρόσφατων αλλά και των παλαιότερων. Να μάθουμε επιτέλους τι έφταιξε ή ποιοι έφταιξαν που μια εταιρεία που διαχειριζόταν τόσα κονδύλια από προγράμματα και μέσω αυτής οι δήμοι αλλά και οι ιδιώτες έκαναν έργα και επιχειρήσεις πως έφτασε να χρεοκοπήσει.
Μ.Ξ.


Ο φόβος του κουρέματος… αύξησε τα έσοδα
Οι πρωτοφανείς οικονομικές συνθήκες που ζούμε τις τελευταίες εβδομάδες έχουν προκαλέσει πολλά και διάφορα παράδοξα. Στο υπουργείο Οικονομικών δεν πιστεύουν στα μάτια τους με την πορεία των φορολογικών εσόδων τις τελευταίες δέκα ημέρες. Ο φόβος για το κούρεμα των καταθέσεων που βιώνουν οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις, ‘’έσπρωξε’’ πολλούς στο δημόσιο ταμείο και στο web banking των τραπεζών, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη συγκεντρωθεί τα ποσά για να καταβληθούν οι μισθοί εντός της εβδομάδας. Μόνο την περασμένη εβδομάδα, που οι τράπεζες λειτουργούσαν σε καθεστώς περιορισμένης κίνησης κεφαλαίων, εισέρρευσε στο δημόσιο ταμείο ποσό που προσέγγισε το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ κάθε ημέρα από την Δευτέρα έως και προχθές οι φορολογούμενοι κατέβαλαν το ποσό των 120 εκατομμυρίων. Με βάση αυτά τα δεδομένα και όσο διατηρείται η τραπεζική αργία ο Ιούλιος θα αποδειχθεί τελικά εισπρακτικά πετυχημένος για το δημόσιο, ενώ κάτι τέτοιο δεν ίσχυε για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Πρόκειται για ένα παράδοξο, όμως, που δεν μπορεί να έχει συνέχεια και πολύ σύντομα θα φανούν στο δημόσιο ταμείο οι επιπτώσεις της κατάρρευσης της οικονομικής δραστηριότητας. Η αύξηση των φορολογικών εσόδων προέρχεται κυρίως από φορολογούμενους που έχουν εγκλωβισμένες καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα και φοβούνται ότι θα υπάρξει κούρεμα σε αυτές στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και σαφώς δεν συνιστά λύση.
Χ.Δ.


Σαν να ζούμε σε άλλη χώρα
Μια τέτοια εικόνα αποκόμισε όποιος παρακολούθησε το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, δεδομένου ότι η χώρα διέρχεται ιδιαίτερα κρίσιμες στιγμές που μπορούν να κρίνουν το μέλλον γενεών. Κόντρες, αψιμαχίες, προσωπικές αντεγκλήσεις και διαξιφισμοί για θέματα που λίγο αφορούν τον μέσο Ξανθιώτη. Το βασικό θέμα που απασχόλησε το Σώμα χθες ήταν το πρωτόκολλο παραλαβής ενός δασικού δρόμου στα Κιμμέρια. Ο δημ. σύμβουλος Χρήστος Μούρκας είχε δηλώσει με απόλυτη φυσικότητα ότι δεν πήγε στην παραλαβή, αλλά υπέγραψε, σαν να πρόκειται για το πλέον ασήμαντο θέμα. Αυτό το ασήμαντο θέμα απασχολεί από τον Νοέμβριο και μ’ αυτά και μ’ εκείνα, με πείσματα και προσωπικές διαφορές, φαίνεται ότι η υπόθεση θα φτάσει στον Εισαγγελέα, με την… ‘’νύφη’’ να πληρώνεται και από τους υπαλλήλους που κατέθεσαν στην ΕΔΕ που έγινε. Μέσα στα τόσα που ακούστηκαν, ή δεν ακούγονταν από τις πολλές φωνές, ο Δημ. Μπένης ανέφερε στοιχεία για απευθείας αναθέσεις του δήμου αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, που μοιάζουν να αποτελούν πάγια τακτική πλέον. Καθαρά προσωπικός ήταν ο καβγάς μεταξύ δημάρχου και Ιππ. Καμαρίδη, που ξεκίνησε από το θέμα Μούρκα και κατέληξε στο Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας, όπου ο κ. Καμαρίδης αναδείχθηκε μειοδότης σε διαγωνισμό. Ο δήμαρχος άφησε υπαινιγμό, κατά τον κ. Καμαρίδη, που του απάντησε ότι θα έπρεπε να τον ευχαριστούν και όχι να πετούν σπόντες. Ήταν γενικά ‘’μια ωραία ατμόσφαιρα’’ κατά τον Ντίνο Ηλιόπουλο.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…