Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Κατεβάζουν ρολά» τα φαρμακεία την Τετάρτη

«Κατεβάζουν ρολά» τα φαρμακεία την Τετάρτη

0
farmakeio kleisto-empros

Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί όλης της χώρα στην απόφαση της κυβέρνησης να πωλούνται φάρμακα στα σούπερ μάρκετ

«Θα τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία γιατί θα γίνεται κατάχρηση των φαρμάκων και ότι θα αυξηθεί η τιμή τους», υποστηρίζει η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης

Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι φαρμακοποιοί της χώρας και ετοιμάζουν απεργία την Τετάρτη αντιδρώντας έτσι στην «φαρμακερή» όπως υποστηρίζουν πολιτική της κυβέρνησης που άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα κάνει… Η αντίδρασή τους επικεντρώνεται στο γεγονός ότι στο κείμενο διαπραγμάτευσης που κατέθεσε η κυβέρνηση συμπεριλαμβάνεται η πρόταση απελευθέρωσης των σημείων πώλησης φαρμάκων που δεν αποζημιώνονται από τα ταμεία και η δυνατότητα πώλησής τους στα σούπερ μάρκετ.

Λουκέτα στα φαρμακεία την Τετάρτη

Αυτή είναι η απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού συλλόγου ως προειδοποίηση στην κυβέρνηση. Απόφαση που επικυρώνεται από τους κατά τόπους συλλόγους όπως της Ξάνθης που είχε χθες γενική συνέλευση για το θέμα. Όπως μας πληροφορεί η πρόεδρος του Συλλόγου κα Δέσποινα Κάλφα πρόκειται για αθέτηση προεκλογικής δέσμευσης του ΣΥΡΙΖΑ ενώ υπενθυμίζει ότι ο νυν υπουργός Υγείας κ. Κουρουμπλής ήταν μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που συνυπέγραψαν το 2013 κείμενο εγκαλώντας την προηγούμενη κυβέρνηση για την πολιτική της στον τομέα του φαρμάκου και ζητώντας να μην περάσει αυτό το μέτρο: «Αυτά που κατηγορούσαν τους προηγούμενους αυτά κάνουν. . Θεωρούμε ότι αν περάσει αυτό το μέτρο θα τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία γιατί θα γίνεται κατάχρηση των φαρμάκων και ότι θα αυξηθεί η τιμή του γιατί δεν θα υπάρχει κανένα έλεγχος και οι εταιρείες θα πουλάνε όσο θέλουν. Όπου εφαρμόστηκε το μέτρο αυτό το απέσυραν μετά από λίγο γιατί είχε τα αντίθετα αποτελέσματα», σημειώνει η κα Κάλφα.  

Όπως έγινε γνωστό από τον Π.Φ. Σ. το Σάββατο 13 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου όπου θα συζητηθεί ενδεχόμενη κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Έρχεται έκτακτο σχέδιο για τις δαπάνες του φαρμάκου

Έκτακτο σχέδιο για τη φαρμακευτική πολιτική, με επίκεντρο την περαιτέρω εξοικονόμηση στις δαπάνες για το φάρμακο και τη μείωση των χρεών προς τις επιχειρήσεις του κλάδου προωθεί το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου, και μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες, το σχέδιο θα παρουσιαστεί μέσα στην εβδομάδα και όπως λένε οι πρώτες πληροφορίες θα κινείται στους εξής άξονες:

– Τον έλεγχο των συνταγών από τους γιατρούς προς τους ασφαλισμένους, καθώς ο όγκος της συνταγογράφησης παραμένει μέχρι σήμερα πολύ υψηλός.

– Τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης συγκεκριμένα ανά πάθηση (με επίκεντρο τα ακριβά φάρμακα για σοβαρές νόσους).

– Το ποσοστό της έκπτωσης στην οποία προχωρούν οι φαρμακευτικές εταιρείες προς τον ΕΟΠΥΥ για τα σκευάσματα που διαθέτουν στην αγορά (rebate), το οποίο σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα υπολογίζεται με βάση τον όγκο των φαρμάκων.

– Την κατάργηση της έκτακτης επιστροφής του clawback από τις επιχειρήσεις προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα στις δαπάνες φαρμάκου. Το clawback εξάλλου είχε εξαρχής τριετή ισχύ και κανονικά θα πρέπει να επιβάλλεται μέχρι το τέλος του 2015.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…