Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Σε νέα Κανονιστική Απόφαση προβαίνει ο δήμος για τραπεζοκαθίσματα

Σε νέα Κανονιστική Απόφαση προβαίνει ο δήμος για τραπεζοκαθίσματα

0
palia poli trapez1-web

Προετοιμασίες στην αρμόδια επιτροπή υπό την προεδρεία Αγκόρτσα

Επιχειρούν να εντάξουν αλλαγές και επικαιροποιήσεις στην παλιά κανονιστική

Αποφασισμένη δείχνει η νέα δημοτική αρχή να βάλει τάξη στο θέμα της ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων επί των πεζοδρομίων και του οδοστρώματος σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μέσα στην πόλη. Πολλή η συζήτηση το τελευταίο διάστημα για τις επιχειρήσεις ‘’σκούπα’’ του δήμου Ξάνθης, μέσω του αρμόδιου Αντιδημάρχου, Απ. Αγκόρτσα, με το συνεργείο του δήμου να προβαίνει σε κατάσχεση των άνευ αδείας τραπεζοκαθισμάτων και πολύ συχνά τα πνεύματα να οξύνονται.

Σύσταση επιτροπής για υποβολή προτάσεων

Επειδή, όπως φαίνεται, το μέτρο της προσωρινής κατάσχεσης δεν είναι αρκετό, αφού τα καταστήματα πληρώνουν τα πρόστιμα και η ιστορία επαναλαμβάνεται, αλλά και στην προσπάθεια να υπάρξει ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο επί του θέματος, ο δήμος προέβη στην σύσταση επιτροπής για την επεξεργασία της παλιάς κανονιστικής απόφασης. Ουσιαστικά πρόκειται για μια επικαιροποίηση και ενσωμάτωση των νέων δεδομένων στην παλαιότερη κανονιστική, με την πρόβλεψη να παρέχεται στον δήμο η δυνατότητα να προβαίνει σε ανάκληση αδειών από τα καταστήματα, στα οποία βεβαιώνονται τρεις κατά σειρά παραβάσεις.

Αγκόρτσας: «Η νέα δημοτική αρχή έχει άλλη φιλοσοφία, που θα περάσει στην κανονιστική»

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στο «Ε» ο Αντιδήμαρχος, κ. Αγκόρτσας, το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν δίνει την δυνατότητα στον δήμο να βεβαιώσει παραβάσεις είτε για καταπάτηση του οδοστρώματος, είτε για υπέρβαση ωραρίου μουσικής, παρά μόνο στην Τροχαία. «Εξετάσαμε τι γίνεται σε άλλους δήμους και αποφασίσαμε την λύση της Κανονιστικής Απόφασης, που μετά από διαβούλευση θα περάσει από έγκριση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και εν συνεχεία στο Δημοτικό συμβούλιο. Έτσι θα έχουμε το δικαίωμα να παρέμβουμε και να πατάξουμε τις παρανομίες», σημειώνει ο κ. Αγκόρτσας.

Επιβεβλημένη η επικαιροποίηση του Π.Δ. του 1996

Παρότι υπάρχει ένα Προεδρικό Διάταγμα του 1996 επί του θέματος, που χαρακτηρίζει πεζόδρομο την κεντρική οδό της Παλιάς Πόλης, όπου και τα κυριότερα προβλήματα, ο Δήμαρχος Ξάνθης, κ. Χ. Δημαρχόπουλος, δήλωσε ότι λόγω της αλλαγής των δεδομένων στην πόλη, με την ενοποίηση πλατειών, την μεταφορά του Δημαρχείου και την νέα κυκλοφοριακή μελέτη που σχεδιάζεται, το Π.Δ. του 1996 χρειάζεται τροποποίηση, ώστε να δοθεί μια συνολική λύση στο πρόβλημα. Έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο ίδιος, «Η Παλιά Πόλη ανήκει σε όλη την πόλη και όχι μόνο στους κατοίκους της. Οφείλουμε όλοι να το σεβαστούμε αυτό».

Συνεδρίαση με επιλεκτική εκπροσώπηση

Η αρμόδια επιτροπή για τα τραπεζοκαθίσματα συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα υπό την προεδρεία του κ. Αγκόρτσα και με πέντε μέλη -τρεις δημοτικούς συμβούλους (δύο της πλειοψηφίας και ένα της μειοψηφίας) και δύο δημοτικούς υπαλλήλους- με εκπρόσωποι φορέων, όπως ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης, κ. Γιώργος Μπατζακίδης, και ο Πρόεδρος του Σωματείου Καφέ-Μπαρ, κ. Ανδρέας Ιντζές. Το σχέδιο, που έχει τεθεί προς επεξεργασία, κινείται στην λογική της προηγούμενης κανονιστικής απόφασης, η οποία είχε ακυρωθεί μετά από προσφυγή των κατοίκων της Παλιάς Πόλης στην τότε Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Για τον λόγο αυτό, στην νέα κανονιστική φαίνεται να επιχειρείται η απαλοιφή των λόγων που προκάλεσαν ενστάσεις, ώστε να αποφευχθεί νέα πιθανή προσβολή της. Ο κ. Μπατζακίδης δήλωσε στον κ. Αγκόρτσα την ένστασή του για την παρουσία τόσο του ίδιου, όσο και του κ. Ιντζέ, ενώ δεν κλήθηκε στην συνεδρίαση ο εκπρόσωπος του Σωματείου Επιχειρήσεων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, που είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Με την αιτιολογία ότι η νέα κανονιστική δεν αφορά μόνο την Παλιά Πόλη, δεν κλήθηκε και ο εκπρόσωπος των κατοίκων της, κ. Αντ. Πασχάλης. Ο κ. Μπατζακίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι στις αποφάσεις της επιτροπής πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου και οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες, ώστε να μην παρίστανται μόνο ως σύμβουλοι.

Τι προβλέπεται από την νέα κανονιστική

Η νέα κανονιστική απόφαση προβλέπει, μεταξύ άλλων, πεζοδρόμηση των οδών Αμοιρίδη και Ορφέως και ήπια ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων από τα παρακείμενα καταστήματα καφέ-μπαρ, δίνοντας βαρύτητα ταυτόχρονα στην πρόνοια για την πρόσβαση οχημάτων μονίμων κατοίκων αλλά και εκτάκτου ανάγκης. Επιχειρείται με τον τρόπο αυτό η δημιουργία ενιαίου πλαισίου και η λήξη του χρονίζοντος προβλήματος, που προκαλεί εντάσεις και μεταξύ των επαγγελματιών με συνεχείς ανώνυμες καταγγελίες.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…