Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Έγινε στο Eurogroup μισό ακόμα βήμα για λύση

Έγινε στο Eurogroup μισό ακόμα βήμα για λύση

0
varoufakis-daiseblum

«Πρώτα συμφωνία και μετά λεφτά» επιμένουν οι εταίροι

Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια του προχθεσινού Eurogroup, ωστόσο παραμένει μεγάλη απόσταση μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας, όπως τουλάχιστον παραδέχθηκαν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές.

Σε εκείνο που φέρονται να έχουν καταλήξει Ελλάδα και θεσμοί είναι ο ενιαίος ΦΠΑ (18% – 19%), η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης ενώ μεγάλη απόσταση τους χωρίζει σε μεταρρυθμίσεις, εργασιακό και ασφαλιστικό. Όπως όλα δείχνουν η αύξηση του ΦΠΑ θεωρείται πλέον δεδομένη και θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις χιλιάδες προϊόντα. Το παζάρι γίνεται για να είναι χαμηλότερος ο ενιαίος συντελεστής αλλά και για να μην υπάρξει αύξηση του κατώτατου συντελεστή από το 6,5% στο 9%. Εγκαταλείπεται μάλλον η ιδέα για μηδενικό συντελεστή σε ορισμένα προϊόντα.

Οσο για την έκτακτη εισφορά, μάλλον όσοι έχουν εισοδήματα πάνω από 20 ή 30 χιλιάδες ευρώ θα δουν ξανά μειώσεις στους μισθούς τους αφού θα αυξηθεί η παρακράτηση κατά 30%.

Τα «αγκάθια» των εργασιακών και των ασφαλιστικών μάλλον πηγαίνουν για την επόμενη διαπραγμάτευση στο τέλος Ιουνίου με το πιο πιθανό είναι να «τελειώνουν» οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ενώ να ασκούνται πιέσεις για μειώσεις επικουρικών αλλά και κύριων συντάξεων.

Η δήλωση του προχθεσινού Eurogroup μπορεί να μην ήταν αυτό που περίμενε η Αθήνα, ωστόσο ουσιαστικά διατηρεί το υπάρχον καθεστώς στις σχέσεις Ελλάδος και ΕΚΤ. Αυτό σημαίνει πως από την μία η Κεντρική Τράπεζα δεν θα ενεργοποιήσει την «απειλή» για «κούρεμα» στα ενέχυρα των τραπεζών για χορήγηση ρευστότητας, αλλά από την άλλη η χώρα δεν θα λάβει αυξημένη δυνατότητα για έκδοση εντόκων γραμματίων σε μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο ύψος.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

H έκθεση του State Department «καίει» την κυβέρνηση για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων

Σε 46 σελίδες και περίπου 10.000 λέξεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάνει και εκτενή αναφορά σε …