Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πρότυπο διαιτολόγιο για τους υποψήφιους των πανελλαδικών

Πρότυπο διαιτολόγιο για τους υποψήφιους των πανελλαδικών

0
panelladikes 3

Μια προσφορά του Τμήματος Διατροφής του νοσοκομείου Ξάνθης

Αναρτήθηκε στο site του νοσοκομείου με πρόσθετες πληροφορίες για την «δίαιτα του υποψήφιου»

Μετά την πρωτοποριακή εφαρμογή του ηλεκτρονικού κλεισίματος των ραντεβού που δημιούργησε και έχει θέσει σε λειτουργία το νοσοκομείο Ξάνθης, στοχεύοντας στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών, επιχειρεί να συνδράμει και στην προσπάθεια των υποψήφιων στις πανελλαδικές …τονώνοντας τον οργανισμό τους αλλά και το ηθικό τους ενεργοποιώντας στο maximum τις δυνάμεις καθώς «νους υγιής εν σώματι υγιεί»! Έτσι με πρωτοβουλία του διοικητική του νοσοκομείου κ. Αθανάσιου Πάσχου το Τμήμα Διατροφής και συγκεκριμένα οι διατροφολόγοι Σελήμ Νιλντέν και Κοσμάς Ιωάννης έφτιαξαν ένα πρότυπο διαιτολόγιο διατροφής κατά τη διάρκεια των εξετάσεων ώστε οι υποψήφιοι να «εφοδιάσουν» τον οργανισμό τους με όλες εκείνες τις τροφές που θα τους χαρίσουν υγεία, ενέργεια, ψυχική ηρεμία , ευεξία και πνευματική διαύγεια ώστε να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στην δοκιμασία του διαβάσματος και του άγχους των πανελλαδικών.

Τι να τρώτε για νου υγιή στις πανελλαδικές

Σύμφωνα με τους διατροφολόγους του νοσοκομείου Ξάνθης όσο ενέγγυο για την επιτυχία στις πανελλαδικές είναι το μεθοδικό διάβασμα άλλο τόσο είναι και η επειδή έχει αποδειχθεί ότι για τις πανελλαδική σωστά οργανωμένη διατροφή.

Έτσι προτείνουν: Στην δύσκολη περίοδο των εξετάσεων για γονείς και μαθητές λοιπόν , είναι σημαντική η κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες: γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά, αμυλούχα, κρέατα + ψάρια, λίπος, προκειμένου ο μαθητής να μην νιώθει στέρηση και να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθούν σε τρόφιμα όπως:

Ωμέγα-3 Λιπαρά Οξέα: Εμφανίζουν πιο ομαλή ανάπτυξη όλου του νευρικού συστήματος βοηθώντας στην καλύτερη απόδοση σε τεστ νοημοσύνης, προσοχής και μνήμης.

Πηγές : από τις οποίες μπορούμε να αντλήσουμε αυτό το θρεπτικό συστατικό είναι: σολομός, τσιπούρα, τόνος, σκουμπρί, σαρδέλα, ξηροί καρποί (καρύδια και αμύγδαλα)

Σίδηρος: Η έλλειψη του προκαλεί διαταραχές προσοχής, μνήμης και συμπεριφοράς ενώ συνδέεται στενά με χαμηλούς δείκτες νοημοσύνης.

Πηγές : κόκκινο κρέας, μοσχάρι, συκώτι, σπλήνα, γαλοπούλα, αποξηραμένα δαμάσκηνα, τέλος τα οστρακοειδή φαίνετε να περιέχουν σημαντική ποσότητα σιδήρου.

Ψευδάργυρος: Πρόσφατη έρευνα από το Ινστιτούτο Υγείας της Ολλανδίας έδειξε ότι τα παιδιά που λάμβαναν συστηματικά ποσότητες ψευδαργύρου είχαν αυξημένη μαθησιακή ικανότητα και επιθυμία μάθησης καθώς και η επίδοση στο γραπτό λόγο και μνήμη ήταν πολύ καλύτερη.

Πηγές : κολοκύθα, κόκκινο κρέας, μοσχάρι, συκώτι, σαρδέλα και οστρακοειδή.

Μαγνήσιο: Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για πολλές λειτουργίες του σώματος. Ένας από αυτούς είναι κ η διατήρηση του νευρικού και μυϊκού συστήματος ακαριαία. Το άγχος και το στρες μειώνουν τα επίπεδα μαγνησίου στο σώμα. Σε περιόδους άγχους και κούρασης λοιπόν, ενισχύστε την διατροφή σας με μαγνήσιο, ενεργεί ως παράγοντας χαλάρωσης!

Πηγές : ξηροί καρποί, δημητριακά και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, όλα τα πράσινα λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Βιταμίνες Συμπλέγματος Β: Συμμετέχουν στην παραγωγή ακετυλοχολίνης, που είναι υπεύθυνη για την μεταφορά ερεθισμάτων στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και βελτιώνουν την νοητική ικανότητα. Η έλλειψη αυτών των βιταμινών μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, κατάθλιψη, αδυναμία συγκέντρωσης και απώλεια μνήμης.

Πηγές : γάλα , αυγά, όσπρια, ψωμί πολύσπορο, δημητριακά και ζυμαρικά ολικής άλεσης, όλα τα φρούτα και οι φρέσκοι χυμοί και όλα τα λαχανικά.

Νερό: Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και ατονία με αποτέλεσμα αυτό να προκαλεί άγχος. Προσλαμβάνετε καθημερινά 10-12 ποτήρια υγρά (νερό, φρέσκοι χυμοί φρούτων, πράσινο τσάι, ημιάπαχο γάλα). Έτσι επιτυγχάνετε η καλύτερη μεταφορά οξυγόνου στους πνεύμονες καθώς και των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού.

Καφεΐνη :Η καφεΐνη βρίσκεται στους κόκκους του καφέ, κακάο, στα φύλλα του τσαγιού και στους καρπούς guarana. Αποτελεί μία φυσική ουσία με ήπια διεγερτική δράση και έχει διάφορες επιδράσεις σε ποικίλα όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, επηρεάζοντας την γνωσιακή λειτουργία, μάθηση, την διάθεση, την συγκέντρωση και την μακροπρόθεσμη μνήμη. Όσον αφορά τα παιδιά και τους έφηβους προσλαμβάνουν καφεΐνη δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα τα αποτελέσματα που επιφέρει. Αντιθέτως τα ροφήματα με τεχνητή προσθήκη καφεΐνης αποτελούν λιγότερο κατάλληλες επιλογές για τους μαθητές και συστήνετε η αποφυγή τους, διότι οι μεγάλες και υπερβολικές ποσότητες ροφημάτων που περιέχουν υψηλή ποσότητα καφεΐνης προκαλούν άγχος, ευερεθιστότητα, δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών και μείωση της όρεξης για κατανάλωση γεύματος.

Σοκολάτα: Η σοκολάτα περιέχει συστατικά που σχετίζονται με την τόνωση, τη μείωση του άγχους και τη βελτίωση της διάθεσης, για αυτό και χαρακτηρίζεται ως απαραίτητο τρόφιμο κατά την εξεταστική περίοδο. Βέβαια, χρειάζεται προσοχή στην ποιότητα, στην ποσότητα και στη συχνότητα κατανάλωσης. Η καλύτερη επιλογή είναι 20 γραμμάρια σοκολάτας 2-3 φορές εβδομαδιαίως.

Άσκηση: ‘Νους υγιείς εν σώματι υγιείς’ ! Οι υποψήφιοι των εξετάσεων θα πρέπει να ξεφεύγουν λίγο και να μην είναι συνεχώς καθηλωμένοι αλλά να βλέπουν την άσκηση ως εκτόνωση και χαλάρωση. 20’ άσκησης την ημέρα συστήνεται, αν και δεν έχουν αρκετό χρόνο για σπατάλη, για να μπορέσουν όμως να συνεχίσουν καλύτερα το διάβασμα και να είναι παραγωγικό το διάβασμα τους καλό είναι να κάνουν άσκηση! Κάθε οργανισμός έχει ανάγκη από ένα διάλλειμα και αυτό θα μπορούσε να είναι έστω ο γύρος του τετραγώνου ή οτιδήποτε άλλο τους αρέσει, θα ξεκουράσει το μυαλό τους. Με την άσκηση έχουμε καλύτερη φυσική κατάσταση, που σημαίνει ότι εισέρχεται καλύτερα το οξυγόνο στον εγκέφαλο μας. Άρα η άσκηση μας βοηθάει να έχουμε καθαρό μυαλό, καλύτερη μνήμη και καλύτερη πνευματική απόδοση!

Να σημειώσουμε ότι οι υποψήφιοι και οι γονείς τους που θέλουν να δουν και αναλυτικά τα προτεινόμενα μενού με τους συνδυασμούς των τροφών μπορούν να μπουν στο site του νοσοκομείου Ξάνθης όπου έχει αναρτηθεί. Μιλώντας στο «Ε» ο κ. Πάσχου επεσήμανε ότι μέλημα της διοίκησης του νοσοκομείου Ξάνθης είναι να βοηθά την τοπική κοινωνία και να συμβάλει στην σωματική και ψυχική υγεία των πολιτών.

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το επόμενο 10ήμερο ανοίγει η πλατφόρμα των εμβολίων για τους 18-24

51.000 οι εμβολιασμοί στην Ξάνθη, οι 32.000 αφορούν την πρώτη δόση   Πάνω από 70.000 …