Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Επενδυτικά Σχέδια για το …λεηλατημένο Εργοστάσιο Ζάχαρης Ξάνθης

Επενδυτικά Σχέδια για το …λεηλατημένο Εργοστάσιο Ζάχαρης Ξάνθης

0
sgouridis-sinendefxi

Αποκάλυψε ο υφυπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Σγουρίδης σε συνέντευξή του στην Ξάνθη

Πρόσκληση στους αγρότες της Ξάνθης να καλλιεργήσουν τεύτλα για την επαναλειτουργία της ΕΒΖ Ορεστιάδας – Μπήκε στην συνδεδεμένη επιδότηση η βιομηχανική ντομάτα

Με κύριο στόχο να …καπνίσει και πάλι η τσιμινιέρα της ΕΒΖ Ορεστιάδας που έχει όμως ως προαπαιτούμενο να πεισθούν οι αγρότες του Έβρου πρωτίστως αλλά και Ροδόπης και Ξάνθης έστω και την ύστατη στιγμή καθώς απομένει μια εβδομάδα καλλιεργητικής περιόδου να κάνουν στροφή στην τευτλοκαλλιέργεια, περιοδεύει και ενημερώνει τους τοπικούς φορείς και τους αγρότες στους τρεις νομούς της Θράκης η ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Στα πλαίσια αυτά ο Αν. υπουργός κ, Ευάγγελος Αποστόλου και ο υφυπουργός κ. Παναγιώτης Σγουρίδης είχαν αλλεπάλληλες συναντήσεις σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή παρουσιάζοντας τα κίνητρα που παρέχει το υπουργείο όπως: δωρεάν σπόρο σ’ όσους καλλιεργήσουν φέτος, τιμές, 42 – 45 ευρώ τον τόνο και μεταφορικά 5 ευρώ τον τόνο.

Είδηση 1: Κάτι ετοιμάζουν για το εργοστάσιο Ζάχαρης Ξάνθης

Πρόσκληση στους αγρότες της Ξάνθης να συμμετέχουν και αυτοί στην προσπάθεια επαναλειτουργίας του Εργοστασίου Ορεστιάδας απηύθυνε ο Παναγιώτης Σγουρίδης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής στο γραφείο συνεδριάσεων της Π. Ε. Ξάνθης. Ο κ. Σγουρίδης ανέφερε ότι άλλαξε η χωροθεσία και οι αγρότες της Ξάνθης θα μπορούν να παραδώσουν τα τεύτλα του στο εργοστάσιο της Ορεστιάδας και όχι στο Πλατύ. Ωστόσο δεν παρέλειψε να διαλύσει «φρούδες ελπίδες» περί επαναλειτουργίας του εργοστασίου Ζάχαρης Ξάνθης σημειώνοντας ότι αυτό και της Λάρισας» έχουν λεηλατηθεί» αλλά παράλληλα άφησε ελπίδες για μια νέα επένδυση που σχεδιάζεται από το υπουργείο στο χώρο του Εργοστασίου Ζάχαρης Ξάνθης. Ο κ. Σγουρίδης παρότι πιέστηκε από τους δημοσιογράφους δεν είπε περισσότερα επισημαίνοντας ότι είναι σε πρώιμο στάδιο. Είπε όμως στόχος του υπουργείου να επανακάμψει η ΕΒΖ καθώς ενώ η χώρα μας έχει ποσόστωση για 222.000 στρέμματα, χρησιμοποιούνται όμως μόνο τα 80.000 και η χώρα αναγκάζεται να εισάγει ζάχαρη.

Είδηση2: Η βιομηχανική ντομάτα έχει ενταχθεί σε συνδεδεμένη επιδότηση

Σ’ ότι αφορά άλλες εναλλακτικές καλλιέργειες που θα μπορούσαν να επιλέξουν οι αγρότες για να καρπωθούν και την «πράσινη» επιδότηση που δίνει η νέα ΚΑΠ υπό τον όρο να υπάρχει και δεύτερη καλλιέργεια σε ποσοστό 10% για 100 στρέμματα και πάνω ο κ. Σγουρίδης πρότεινε ως μια καλή επιλογή την βιομηχανική ντομάτα η οποία όπως είπε στην νέα ΚΑΠ έχει συνδεδεμένη επιδότηση και έτσι οι παραγωγοί θα πάρουν και αυτή την επιδότηση αλλά και την πράσινη επιδότηση. Σ’ ότι αφορά τον καπνό ο κ. Σγουρίδης σύστησε στους καπνοκαλλιεργητές αλλά και σ’ άλλους παραγωγούς ομοειδών καλλιεργειών καθώς επίσης και κτηνοτρόφους και του αλιείς να συστήσουν ομάδες παραγωγών 5 – 6 – ατόμων για να μπορούν να χρησμοδοτηθούν τα επενδυτικά τους σχέδια μέσα από το πρόγραμμα του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Το ίδιο μπορούν να κάνουν και οι αγρότες που ενδιαφέρονται να κάνουν χρήση της γεωθερμίας τονίζοντας ότι θα ενισχυθούν από το πρόγραμμα του υπουργείου. Γενικά, αναφερόμενος στους στόχους και στην στρατηγική του υπουργείου είπε πως στηρίζει καινοτόμες καλλιέργειες και δραστηριότητες στοχεύοντας στην πιστοποίηση των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων ώστε να γίνουν ανταγωνιστικά και να αποκτήσουν brand name στην διεθνή αγορά.

Τρενάρουν το θέμα της επιστροφής του πακέτου Χατζηγάκη

Το προβληματισμό του εξέφρασε ο κ. Σγουρίδης σ’ ότι αφορά τα πρόστιμα που έχει η χώρα μας και αφορούν μη συμβατή χρήση της κοινοτικής νομοθεσίας. Όπως ανέφερε τα βεβαιωμένα πρόστιμα ανέρχονται σε 1 δις ευρώ ενώ έχουν πληρωθεί 215 εκ. ευρώ και εκκρεμούν δικαστικά υποθέσεις άλλου 1δις ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό και η ευρωπαϊκή απόφαση σύμφωνα με την οποία οι αγρότες πρέπει να επιστρέψουν τις επιδοτήσεις που πήραν το λεγόμενο πακέτο Χατζηγάκη, μια υπόθεση που όπως είπε ο κ. Σγουρίδης το υπουργείο προσπαθεί να την τρενάρει μέσα στα όρια της νομιμότητας επικαλούμενο διάφορες αιτιολογίες όπως ότι κάποιοι έχουν αποβιώσει, έχουν αλλάξει επάγγελμα ή πρόκειται για συνεταιρισμούς ανενεργούς. Στην ερώτηση αν θα κληθεί να πληρώσει το Δημόσιο τα χρήματα αυτά ο κ. Σγουρίδης απάντηση ότι θα βρεθεί μια λύση σε συνεργασία με την Ε.Ε.  

Αποφασίστηκαν οι τύποι εμβολίων για τον καταρροϊκό πυρετό

Σ’ ότι αφορά τους κτηνοτρόφους ο κ. Σγουρίδης ανακοίνωσε πως έχει αποφασιστεί οι τύποι των εμβολίων για τον καταρροϊκό πυρετό σημειώνοντας ότι το κόστος των εμβολιασμών θα το αναλάβει το υπουργείο και ότι το κόστος του εμβολίου είναι 0.90 – 1 ευρώ. Είπε επίσης πως καθιερώνεται ο θεσμός τους κτηνίατρου εκτροφής ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των ζώων στις εκτροφές . Είπε επίσης ότι θα πληρωθούν για ότι δικαιούνται αφού πρώτα γίνει η καταγραφή και χαρτογράφηση της ελληνικής κτηνοτροφίας σε μια βάση δεδομένων europublic.   Στο φλέγον θέμα των βοσκοτόπων για το οποίο άφησε υπόνοιες ότι η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε «πολλά σκουπίδια κάτω από το χαλί» είπε πως έχει δημιουργηθεί ένα σύνθετο πλέγμα και για αυτό δόθηκε η παράταση 6 μηνών για τις αιτήσεις ΟΣΔΕ ώστε να καταγραφούν οι βοσκήσιμες γαίες και να συγκεκριμενοποιηθούν τα διαχειριστικά σχέδια που ετοιμάζει το υπουργείο.

Στόχος η δημιουργία Τράπεζας Παραγωγής

Σ’ ότι αφορά το σχεδιασμό του υπουργείου σε σχέση με την τραπεζικό σύστημα και τις δανειοδοτήσεις των αγροτών ο κ. Σγουρίδης σημείωσε πως η συνεργασία του υπουργείου με την Τράπεζα Πειραιώς που διαδέχθηκε την ΑΤΕ είναι καλή αλλά στόχος είναι να δημιουργηθεί μια τράπεζα Παραγωγής και σχεδιάζεται πως θ’ αποκτήσει το μετοχικό της κεφάλαιο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…