Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Διαφωνία δημάρχων στη ΔΙΑΜΑΑΘ για την ενιαία τιμολογιακή πολιτική

Διαφωνία δημάρχων στη ΔΙΑΜΑΑΘ για την ενιαία τιμολογιακή πολιτική

0
diamath

Συνεδρίαση ΠΕΔ και ΔΙΑΜΑΑΘ – Προτάσεις εντός 15 ημερών θα καταθέσουν οι δήμαρχοι για τα αντισταθμιστικά από την διέλευση του TAP

Ο δήμαρχος Ξάνθης στον Πρόεδρο Δημοκρατίας – Έθεσε το θέμα της επαναλειτουργίας του Στρατοπέδου Σταυρούπολης και της Αστυνομικής Σχολής

Διαδοχικές συνεδριάσεις είχαν οι δήμαρχοι της περιφέρειας όλο το πρωινό μέχρι αργά το μεσημέρι της Δευτέρας 18 Μαΐου, αρχής γενομένης από τη συνεδρίασης της Αποκεντρωμένης, στη συνέχεια της ΠΕΔ και τέλος της ΔΙΑΜΑΑΘ Α.Ε. Οι δήμαρχοι Ξάνθης και Αβδήρων κύριοι Δημαρχόπουλος και Τσιτιρίδης συμμετείχαν μεταξύ των άλλων δημάρχων καθώς τα θέματα αφορούσαν τους δήμους τους τόσο έμμεσα όσο και άμεσα.

Ο TAP και τα αποθεματικά και το ΕΣΠΑ στη συνεδρίαση της ΠΕΔ

Τις προτάσεις των δημάρχων των οποίων τους δήμους διασχίζει ο αγωγός TAP εντός 15 ημερών ζήτησε ο πρόεδρος της ΠΕΔ – ΑΜΘ, δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης. Οι προτάσεις θα αφορούν, προτεινόμενα έργα με ωρίμανση για χρηματοδότηση από τα αντισταθμιστικά οφέλη των 5 εκ. ευρώ που θα δοθούν από την εταιρεία στην περιφέρεια στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνική Ευθύνης. Τα χρήματα αυτά είναι ανεξάρτητα από τις αποζημιώσεις απαλλοτριώσεων προς στους δήμους ή τους ιδιώτες και δίνονται ως ανταποδοτικά για τη διέλευσης και τις υποδομές που πιθανόν καταστρέφει ο ΤΑP. Υπολογίζει ότι μετά τον επιμερισμό κάθε δήμος θα πάρει περί τα 1 εκ. ευρώ και μπορεί να χρηματοδοτήσει κατασκευή σχολείων ή διαφόρων έργων υποδομής.

Σ’ ότι αφορά τα αποθεματικά τους οι δήμαρχοι της ΑΜΘ αποφάσισαν να κάνουν αντάρτικο στην κυβέρνηση και – σύμφωνα με την απόφαση της ΚΕΔΕ – να μην ανοίξουν λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος μεταφέροντας τα αποθεματικά τους με την αιτιολογία ότι αν τα χρειαστεί το υπουργείο Οικονομικών έχει τη δυνατότητα να τα πάρει από τους δήμους αλλά οι ίδιοι δεν θα μπουν στη διαδικασία να το …διευκολύνουν κιόλας! Τέλος σ’ ότι αφορά το ΕΣΠΑ αναφέρθηκε ότι οι άξονες ανοίγουν τον Σεπτέμβριο και έγιναν προτροπές από τον πρόεδρο της ΠΕΔ να είναι σε ετοιμότητα οι δήμαρχοι με ώριμες μελέτες ώστε να εντάξουν έργα.

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν στη συνεδρίαση της ΔΙΑΜΑΑΘ

Το επίμαχο θέμα αφορούσε την ενιαία τιμολογιακή πολιτική της ΔΙΑΜΑΑΘ όμως δεν υπήρξαν ενιαίες απόψεις κάθε άλλο μάλιστα ήταν αποκλίνουσες . Για το λόγο αυτό το θέμα αναβλήθηκε και ορίστηκε νέα συνεδρίαση για την επόμενη εβδομάδα. Να σημειώσουμε η διαφωνία έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες χιλιομετρικές διαφορές όπως για παράδειγμα στο Έβρο που για να μεταφερθούν τα απορρίμματα από την Ορεστιάδα στην Αλεξανδρούπολη διανύουν 200 χιλιόμετρα και αυτό ανεβάζει κατά πολύ το κόστος. Επίσης τέθηκε το θέμα των 3 ΧΑΔΑ που λειτουργούν στην ΑΜ –Θ και λέχθηκε ότι πρέπει άμεσα να κλείσουν. Να σημειώσουμε από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο δήμαρχος Τοπείρου κ. Μίχογλου παρά το γεγονός ότι το θέμα αφορά άμεσα τον δήμο Τοπείρου καθώς όλες οι απαιτήσεις του για αντισταθμιστικά εντάσσονται στο πλαίσιο της ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής του ΔΙΑΜΑΑΘ.

Ο δήμαρχος Ξάνθης στον Πρόεδρο Δημοκρατίας – Έθεσε το θέμα της επαναλειτουργίας του Στρατοπέδου Σταυρούπολης και της Αστυνομικής Σχολής

Την Τετάρτη 13 Μαΐου 2015, ο Δήμαρχος Ξάνθης, κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος και ο Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμων έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο , μετά από προγραμματισμένη συνάντηση.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης ζήτησε την παρέμβασή του, για επάνδρωση και επαναλειτουργία του στρατοπέδου «Αναλογίδη» στη Σταυρούπολη και για την επαναλειτουργία της Σχολής Αστυφυλάκων στην Ξάνθη. Διευκρίνισε, ότι μεταφέρει το πάγιο αίτημα όλων των κατοίκων της περιοχής και προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο να τιμήσει με την παρουσία του, τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 96α Ελευθέρια της Ξάνθης στις 4 Οκτωβρίου . Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έκανε δεκτή την πρόσκληση του Δημάρχου κ. Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου, ο οποίος στη συνέχεια μαζί με τον Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία του Προέδρου στις επετειακές εκδηλώσεις των Ελευθερίων, κατά τις οποίες θα υποδεχτούν μαζί με τις αρχές, τους φορείς και όλο τον λαό της Ξάνθης, τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα της πατρίδας μας, στην πόλη μας. Επίσης ο Πρόεδρος εξέφρασε την βούληση να βοηθήσει ως θεσμός στην προώθηση των αιτημάτων του δημάρχου. Η συνάντηση ήταν σε πολύ θετικό και εγκάρδιο κλίμα καθόσον ο κ. Παυλόπουλος γνωρίζει την περιοχή μας εξαιτίας και της συζύγου του που έχει καταγωγή από την Σταυρούπολη.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…