Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ανακοστολόγηση σε 694 εξετάσεις από τον ΕΟΠΥΥ για πάταξη των δαπανών

Ανακοστολόγηση σε 694 εξετάσεις από τον ΕΟΠΥΥ για πάταξη των δαπανών

0

Στη δημοσιότητα η λίστα που θα οδηγήσει σε νέα δεδομένα στον χώρο της Υγείας

Με καλό ‘’μάτι’’ βλέπουν οι γιατροί τις αλλαγές, τονίζοντας ότι είναι αναγκαίος ο έλεγχος

Με ζητούμενο να μπει τέλος, τόσο στην υπερβολική δαπάνη των εξετάσεων, όσο και στο εξοντωτικό για πολλούς μέτρο του clawback (επιστροφών) στους παρόχους, να τηρηθεί ο προϋπολογισμός και να μειωθούν τα βάρη των ασφαλισμένων ως προς το ποσοστό συμμετοχής τους στις εξετάσεις, o ΕΟΠΥΥ έδωσε στη δημοσιότητα την πρότασή του για την ανακοστολόγηση των εξετάσεων, η οποία έχει ήδη γίνει δεκτή από το υπουργείο Υγείας.

Τεράστιος όγκος εξετάσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων

Ο Οργανισμός, με επιστολή του στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), κάνει λόγο για ανακοστολόγηση σε 694 εξετάσεις, η οποία, εφόσον γίνει αποδεκτή, θα φέρει μείωση από 40 έως 50 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την αιτούμενη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ. Ο όγκος αλλά και η δαπάνη για τις παρακλινικές εξετάσεις, που καλείται να αποζημιώσει ο ΕΟΠΥΥ, έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια σε δυσθεώρητα επίπεδα, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Το 2013 έγιναν 93.863.703 εξετάσεις με κόστος 580.274.256 ευρώ, ενώ το 2014 έγιναν 93.591.600 που κόστισαν 601.615.085 ευρώ. Τα δύο τελευταία χρόνια, ο ΕΟΠΥΥ, εφαρμόζοντας σχετική νομοθεσία, επέβαλλε επιστροφές σε ποσοστά από 35% έως 50% σε όλους τους παρόχους των διαγνωστικών εξετάσεων για τις ανάγκες τήρησης του περιορισμένου κλειστού προϋπολογισμού του.

Η πρόταση του ΕΟΠΥΥ για την ανακοστολόγηση των εξετάσεων

Η πρόταση του ΕΟΠΥΥ για να μειωθεί η υπερβολική δαπάνη τόσο των εξετάσεων όσο και οι επιστροφές τίθεται σε δημόσια διαβούλευση και αποτελείται από τρεις άξονες. Πρώτον, την ολοκλήρωση της εφαρμογής των κατευθυντήριων οδηγιών και αριθμητικών ορίων παραπομπής παρακλινικών εξετάσεων ανά ΑΜΚΑ ασφαλισμένου και ανά ιατρική ειδικότητα. Ήδη, τα αριθμητικά όρια έχουν τεθεί σε πλήρη εφαρμογή για περισσότερες από τις μισές ιατρικές ειδικότητες (16 μέχρι στιγμής) και πολύ σύντομα αναμένεται η ολοκλήρωση για το σύνολο τους. Δεύτερον, αναλυτική πρόταση ανακοστολόγησης σε 694 εξετάσεις, η οποία θα φέρει μείωση από 40 έως 50 εκατ. ευρώ. Από τις συνολικά 694 εξετάσεις που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, οι 54 είναι υπεύθυνες για το 75% της συνολικής δαπάνης. Γι’ αυτές τις εξετάσεις ο ΕΟΠΥΥ προτείνει μία μείωση της αποζημίωσης. Για όλες τις υπόλοιπες εξετάσεις προτείνεται μία πολύ μικρή μείωση της τάξης του 5%. Τρίτον, κατάργηση της αναγκαστικής επιστροφής (clawback) με κάλυψη της όποιας υπέρβασης του προϋπολογισμού από ένα δίκαια κατανεμημένο σύστημα εκπτώσεων (rebate), το οποίο θα επιβαρύνει ελάχιστα το σύνολο των παρόχων.

Παραδείγματα ώστε να πειστούν οι γιατροί

Ο ΕΟΠΥΥ προσπαθεί με παραδείγματα να πείσει τους γιατρούς για την αναγκαιότητα της ανακοστολόγησης, γιατί ο ΠΙΣ και οι σύλλογοι εργαστηριακών γιατρών και διαγνωστικών εργαστηρίων ήταν μέχρι στιγμής αντίθετοι. Όπως αναφέρει ο ΕΟΠΥΥ: «Τα εργαστήρια διενέργειας εξετάσεων εκ μέρους τρίτων (φασόν) τιμολογούν την ελεύθερη θυροξίνη (FT4) με 2,50 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ η τιμή αποζημίωσης ΕΟΠΥΥ είναι 12 ευρώ, δηλαδή κατά 4,8 φορές υψηλότερα. Τις τρανσαμινάσες αίματος με 0,70 ευρώ, ενώ η τιμή αποζημίωσης είναι 3,49 ευρώ, δηλαδή κατά 5 φορές υψηλότερα». Ο ΕΟΠΥΥ θεωρεί ότι είναι προτιμότερο για τους συμβεβλημένους παρόχους διαγνωστικών εξετάσεων να αποζημιώνονται στο 100% των εκτελεσμένων παραπεμπτικών, με έστω μειωμένες τιμές κατά 5% για τη μεγάλη πλειοψηφία των εξετάσεων και κατά 20% για τις 54 πιο δαπανηρές εξετάσεις βιολογικών υγρών, παρά να αποζημιώνονται στο 50%, όπως συμβαίνει σήμερα με την εφαρμογή του clawback.

Φ. Φωτίου: «Χρειάζεται η ανακοστολόγηση, αλλά αυτά έχουν ήδη αποφασιστεί»

Ο πρόεδρος της μέχρι πρότινος λειτουργούσας υπηρεσίας γιατρών του ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ, καρδιολόγος κ. Φώτιος Φωτίου, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στο «Ε» για την ανάγκη ανακοστολόγησης των εξετάσεων, δηλώνοντας επιφύλαξη για το θέμα της δημόσιας διαβούλευσης. «Οι αποφάσεις έχουν παρθεί ήδη και θα ψηφιστούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας τέλη Μαΐου με μέσα Ιουνίου. Σίγουρα έπρεπε να αλλάξουν εδώ και καιρό οι τιμές σε πολλές εξετάσεις, όπως και οι σχέσεις των ιατρών με τα ταμεία. Έγινε μια αρχή με κάποια φάρμακα και στην συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει μείωση και στα φάρμακα για τον καρκίνο», ανέφερε ο ίδιος, για να σημειώσει χαρακτηριστικά: «Απαξιώνεται ο γιατρός όταν κοστολογείται μια ακτινογραφία με 3,5 ευρώ περίπου και ένα καρδιογράφημα με 2,70 ευρώ. Οι κοστολογήσεις αυτές έγιναν από το 1991-1992 και παρέμεναν μέχρι σήμερα».

Τ. Καραδέδος: «Να υπάρχει έλεγχος, αλλά όχι αυθαίρετη μείωση των τιμών»

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, κ. Τάσος Καραδέδος, δήλωσε στο «Ε» αναφορικά με την ανακοστολόγηση των εξετάσεων ότι το σύνολο των ιατρών έχει τεθεί υπέρ της αλλαγής αυτής. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Οι προτάσεις μας έχουν κατατεθεί κεντρικά από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τους εργαστηριακούς ιατρούς του κέντρου. Είμαστε υπέρ του εκσυγχρονισμού στον τομέα της Υγείας, υπέρ του ελέγχου για την πάταξη νοσηρών φαινομένων ασυδοσίας του παρελθόντος, ώστε να επέλθει και η απαραίτητη ανανέωση στα εργαστήρια. Δεν γίνεται να είναι σε ένα τιμωρητικό πλαίσιο όλα τα εργαστήρια συλλήβδην και να αντιμετωπίζονται ως εν δυνάμει απατεώνες», για να τονίσει ότι: «τα εργαστήρια είναι τα ‘’μάτια’’ μας. Χωρίς σύγχρονα εργαστήρια οι γιατροί είμαστε τυφλοί και δεν μπορούν να γίνουν έγκαιρες διαγνώσεις. Φυσικά και πρέπει να μειωθούν οι τιμές σε κάποιες εξετάσεις, π.χ. στις μαγνητικές, αλλά όχι να μειώνονται κάτω του κόστους και να απαξιώνονται οι γιατροί. Γι’ αυτό έχουμε πολλά εργαστήρια με παμπάλαια μηχανήματα. Ο σωστός έλεγχος και ο εκσυγχρονισμός θα είναι προς όφελος όλων, γιατρών και ασθενών».

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…