Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τρία καλά και ένα κακό νέο για τους μικρομεσαίους

Τρία καλά και ένα κακό νέο για τους μικρομεσαίους

0
mikromesaioi

Όσα είπαν στην σύσκεψη του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ όπου συμμετείχε η αντιπρόσωπος και γραμματέας της ΟΕΒΕ Ξάνθης κα Μαίρη Τσιακίρογλου

Νέα ευεργετική ρύθμιση για τα χρέη στον ΟΑΕΕ – Για τα χρέη στον ΕΟΠΥΥ και ιατροφαρμακευτική κάλυψη – Ενεργειακή αναβάθμιση – «Αγκάθι» η αύξηση του ΦΠΑ

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ετοιμάζει με μια σειρά τροπολογίες και νόμους η κυβέρνηση με στόχο να δώσει μια ανάσα ανακούφισης στον δοκιμαζόμενο κλάδο ο οποίος με τη σειρά του ως «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας να κινήσει τη «ρόδα» της ανάπτυξης. Έτσι στο Πανελλήνιο Συνδικαλιστικό όργανο του κλάδου η ΓΣΒΕΒΕΕ σε πρόσφατη συνέλευση του Προεδρείου της, χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες αυτές εκφράζοντας την ικανοποίησή της αλλά και την εκτίμηση ότι θα αποβούν σωτήριες για πλειάδα επιχειρήσεων που βρίσκονται στο «χείλος « του γκρεμού λόγω χρεών. Στην συνεδρίαση συμμετείχε η αντιπρόσωπος και γραμματέας της ΟΕΒΕ Ξάνθης κα Μαίρη Τσιακίρογλου η οποία μας μετέφερε το περιεχόμενο των θεματικών που συζητήθηκαν.

Νέα ευεργετική ρύθμιση για τα χρέη στον ΟΑΕΕ

«Σωτήρια» χαρακτηρίστηκε η ρύθμιση των 100 δόσεων για χρέη στον ΟΑΕΕ που ήταν «βρόγχος» για τους επαγγελματίες. Χρήση της ρύθμισης έχουν κάνει 100.000 επαγγελματίες. Όμως ειπώθηκε ότι επίκειται νέο νομοθέτημα το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα να κατεβαίνει κάποιος αντί για 2 που ισχύει τώρα 3 κατηγορίες στην κλίμακα, μέτρο που χαρακτηρίστηκε επίσης ευεργετικό.

Νέα ρύθμιση και για τα χρέη στον ΕΟΠΥΥ και ιατροφαρμακευτική κάλυψη

Επίσης επίκειται νέα ευνοϊκή ρύθμιση για όσους χρωστούν τις εισφορές τους στο ΕΟΠΥΥ που ανέρχεται σε 90 – 100 ευρώ μηνιαίως. Αυτοί θα μπορούν να εξοφλούν χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις και όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν δεν χάνουν την ιατροφαρμακευτική κάλυψη αφού θα τους ανανεώνεται το βιβλιάριο υγείας. Όσοι δεν πληρώνουν ένα 2μηνο ετησίως και έχουν 50 ένσημα θα δικαιούνται ιατροφαρμακευτική κάλυψη επίσης.

Ενεργειακή αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ

Επίσης θετικά χαιρετίστηκε η δυνατότητα που παρέχεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσει να κάνουν ενεργειακή αναβάθμιση μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ιδιαίτερα δε όταν από του χρόνου θα είναι απαραίτητο το ενεργειακό πιστοποιητικό στις επιχειρήσεις.

«Αγκάθι» η αύξηση του ΦΠΑ

Το μόνο «αγκάθι» σ’ όλα αυτά είναι η φημολογούμενη αύξηση του ΦΠΑ ιδιαίτερα στα είδη διατροφής. Το θέμα συζητήθηκε ενδελεχώς και κοινή πεποίθηση ήταν ότι η αύξηση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής θα πλήξει κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα καθώς είναι αυτά που καταναλώνουν όλο το εισόδημά τους μόνο σε είδη διατροφής, ενώ η μείωση του ΦΠΑ από τα 23% στο 18% θα ευνοήσει τα εισαγόμενα προϊόντα γιατί αυτά είναι κυρίως σ’ αυτή την κατηγορία ΦΠΑ και θα διαταράξει το ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Sunlight Group: Στην παραγωγή πρωτότυπης μπαταρίας 2ης ζωής

Στο ερευνητικό ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Battery2Life συμμετέχει η εταιρεία …