Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ικανοποιεί ο TAP τους ιδιοκτήτες γης του Δήμου Αβδήρων

Ικανοποιεί ο TAP τους ιδιοκτήτες γης του Δήμου Αβδήρων

0
tap avdira

Ανοιχτή συνάντηση ενημέρωσης σχετικά με τις αποζημιώσεις και την διαδικασία πρόσβασης στην γη

Μεγάλη συμμετοχή στην παρουσίαση των κύριων χαρακτηριστικών του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου. Μετά το καλοκαίρι αρχίζουν οι υπογραφές των συμφωνητικών

Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου – TAP αποτελεί ένα μεγάλο έργο με διαχρονικά οφέλη για την ελληνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες. Με στόχο την ενημέρωση σχετικά με τη διαδικασία πρόσβασης στη γη για το έργο και τη διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες και χρήστες γης από την οποία θα διέλθει, η εταιρεία διοργάνωσε ανοιχτή συνάντηση την Τρίτη, 7 Απριλίου στις 17:00 στο ξενοδοχείο Le Chalet. Είχαν προηγηθεί άλλες δύο παρόμοιες εκδηλώσεις στο εστιατόριο «Βίων» και στο Πολιτιστικό Κέντρο Τοξοτών.

Μεγάλη συμμετοχή ενδιαφερομένων

tap-avdira2Τα κύρια χαρακτηριστικά του έργου TAP, του διαδριατικού αγωγού φυσικού αερίου, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες γης από την οποία αυτός θα διέρχεται, ανέλυσαν εκπρόσωποι της κοινοπραξίας σε κατοίκους του Δήμου Αβδήρων το απόγευμα της Τρίτης. Η αίθουσα του ξενοδοχείου Le Chalet ήταν γεμάτη, καθώς είναι δεκάδες οι άμεσα ενδιαφερόμενοι στην περιοχή.

Επιθυμία για συναινετικές διαδικασίες

Από την πλευρά των διοργανωτών επισημάνθηκε πως επιχειρείται η πρόσβαση στην γη με συναινετικές διαδικασίες, ενώ διευκρινίστηκε πως ομάδα επιστημών έχει ήδη σχεδιάσει την μέθοδο με την οποία θα υπολογίζονται οι αποζημιώσεις που καταβάλλει η εταιρία. Μάλιστα ο κ. Νικόλαος Ταχιάος, μηχανικός από την MTC-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ, χαρακτήρισε “τίμιες” και “δίκαιες” τις αποζημιώσεις, εξηγώντας πως «η αφετηρία των τιμών είναι αρκετά γενναιόδωρη και όλες οι συμφωνίες θα γίνουν σε συμβολαιογράφους με επιβάρυνση της εταιρείας, με άμεση απόδοση της αποζημίωσης». Το ποσό αποκατάστασης θα καταβληθεί άμεσα με επιταγή την στιγμή που θα υπογραφεί η σύμβαση.

Η διαδικασία τοποθέτησης

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν από τον κ. Σπύρο Κουκίδη στοιχεία γύρω από τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την τοποθέτηση του υπόγειου αγωγού. Όπως κατέστη σαφές, η εταιρία προχωρά στην μίσθωση της έκτασης για 2 τουλάχιστον έτη, ενώ ουσιαστικά οι εργασίες για την τοποθέτηση του αγωγού υπολογίζεται να διαρκέσουν σε κάθε αγροτεμάχιο από έξι μήνες μέχρι ένα χρόνο. Διευκρινίστηκε με τον τρόπο αυτό, ότι παρότι οι ιδιοκτήτες και καλλιεργητές θα αποζημιωθούν για την παραγωγή δύο χρόνων, υπάρχει περίπτωση να μην χρειαστεί να χάσουν καμία σοδειά, αφού υπολογίζεται το διάστημα των εργασιών να γίνει σε χρόνο ‘’νεκρό’’ για τις καλλιέργειες. Ο κ. Κουκίδης ανέφερε ότι ο TAP θα χρειαστεί να δεσμεύσει εκτάσεις γης κατά μήκος της προβλεπόμενης διαδρομής του αγωγού, προκειμένου να καταστεί δυνατή η κατασκευή και η λειτουργία του αγωγού αλλά και των συναφών υποδομών.

Άμεση αποκατάσταση της γης

Παίρνοντας τον λόγο ο εκπρόσωπος της ομάδας γεωπόνων της εταιρείας, κ. Βάιος Ανθουλάκης, εξήγησε αναλυτικά τον τρόπο υπολογισμού των αποζημιώσεων, βάσει των καλλιεργειών που έχουν καταγραφεί στην περιοχή και διευκρίνισε ότι είναι σαφής η οδηγία της εταιρείας για την κατά το δυνατόν υψηλότερη απόδοση αποζημιώσεων βάσει των τιμών της αγοράς, με στόχευση την δικαιότερη αποζημίωση των καλλιεργητών. Ο ίδιος εξήγησε ότι στόχος του TAP είναι όχι μόνον η τοποθέτηση του αγωγού, αλλά βάσει διεθνών και ευρωπαϊκών δεσμεύσεων, η άμεση και πλήρης αποκατάσταση των αγροτεμαχίων στην κατάσταση που βρίσκονταν πριν τις εργασίες, αν όχι και σε καλύτερη.

Καίρια ερωτήματα και προβληματισμοί

Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες και χρήστες γης από την περιοχή των Αβδήρων έδωσαν το παρών, και αφού άκουσαν τα όσα οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας εξέθεσαν, ζήτησαν εξηγήσεις. Τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Αβδήρων, κ. Γιώργος Τσιτιρίδης, ο οποίος ζήτησε την δέσμευση στα εργοτάξια που θα δημιουργηθούν, να εργαστούν άτομα από την περιοχή, σημειώνοντας επίσης ότι τα χρήματα που θα δοθούν ως αποζημίωση, δεν θα πρέπει να έχουν αποδέκτη την Περιφέρεια, αλλά τους συγκεκριμένους δήμους, που γνωρίζουν τις ανάγκες τους. Συγκεκριμένα τόνισε «το ποσό που προβλέπεται, θα πρέπει να δοθεί άμεσα στον δήμο Αβδήρων, από τον οποίο κυρίως διέρχεται στον νομό ο αγωγός, και όχι στην Περιφέρεια για να καταλήξουν π.χ. στον δήμο Ξάνθης, ο οποίος δεν έχει ιδιαίτερη ανάμιξη στο έργο». Απαντώντας ο εκπρόσωπος του TAP, κ. Σπύρος Νάκος, τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει άμεση δέσμευση των εργολάβων για πρόσληψη ντόπιων εργατών, αλλά έχουν μεριμνήσει για την επαφή των ενδιαφερόμενων με τις εταιρείες εργολαβίας. Σημείωσε ακόμη ότι θα υπάρξουν και παράλληλες υπηρεσίες που θα δοθούν στην περιοχή, όπως σίτιση, τροφοδοσία κ.ά.

Καμία ζημιά για τους καλλιεργητές

Σε ερώτηση καπνοκαλλιεργητή, που προβληματίστηκε από τις τιμές αποζημίωσης, δεδομένου ότι ο ίδιος καλλιεργεί μπασμά και έχει πολύ μεγαλύτερη απόδοση ανά στρέμμα από αυτήν που περιγράφηκε, ο κ. Ανθουλάκης εξήγησε ότι οι τιμές που δόθηκαν είναι ο κανόνας. Δεν υπάρχει περίπτωση να ζημιωθεί κανείς καλλιεργητής, αφού με προσκόμιση στοιχείων για την παραγωγή του, θα αποζημιωθεί ο καθένας για όσα δικαιούται.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Εκπνέει την Τρίτη 30 Απριλίου η προθεσμία Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν ο…