Σχόλια 09/04/15

0
Αύξηση μισθού από τον Οκτώβριο ανήγγειλε η κυβέρνηση. Σε τι νόμισμα;
«Ε»


Δύο επισημάνσεις
Η στήλη δεν επιθυμεί να παίξει το ρόλο του κατηχητή κι ούτε αυτού που από άμβωνος μιλά και κηρύσσει τον όποιο ορθό λόγο. Απλώς επισημαίνουμε από ανθρώπινο πόνο, ξεκινώντας πως χρειάζεται προσοχή κατά την οδήγηση. Πως χρειάζονται κάποια μέτρα για την προστασία των οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.
Λόγω αυξημένης κίνησης εξαιτίας των ημερών, έχουμε και αυξημένες περιπτώσεις τροχαίων με θανάτους και βαρύτατο τραυματισμό. Μάλιστα, λέγουν από την Τροχαία, πως κανένα θύμα δεν θα υπήρχε εάν φορούσαν τις ζώνες οι του Ι.Χ. και έφερε κράνος ο οδηγός της μοτό.
Μικρές παραλείψεις, σοβαρό, θλιβερό, γεμάτο πόνους το αποτέλεσμα…
«Ε»


Σύλλογος «σφραγίδα» κατάντησε
Από ιδρύσεως της εφημερίδας Εμπρός παρακολουθούμε την δραστηριότητα του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης. Τριάντα οκτώ χρόνια, είδαμε πολλούς προέδρους και διοικητικά συμβούλια. Άνδρες αξιόλογους που προσέφεραν πολλά στο θεσμό με προσφορά στο Σύλλογο αλλά και την Κοινωνία.
Σήμερα, ο ιστορικός αυτός Σύλλογος Ξάνθης, περνάει μια δύσκολη περίοδο απαξίωσης. Τα μέλη δεν συμμετέχουν στη δράση του συλλόγου, έχει χαθεί το κύρος και η αίγλη και ελάχιστοι συμμετέχουν και προσφέρουν. Έχει καταντήσει σύλλογος «σφραγίδα» παρά τις προσπάθειες κάποιων ατομικά να σώσουν την υπόθεση.
Ο κραταιός λοιπόν κάποτε Εμπορικός Σύλλογος, αυτός που ίδρυσε και λειτούργησε μια Εμπορική Λέσχη, την Τρίτη έχει εκλογές για νέο διοικητικό συμβούλιο.
Ας φροντίσουν λοιπόν τα μέλη να πάνε και να συμμετάσχουν στις εκλογές. Για να δυναμώσουν τη φωνή και παρουσία του Συλλόγου. Για να χαράξουν μαζί με έμπειρους παλιούς μια νέα πορεία.
«Ε»


Μέρες που είναι
Μέρες που είναι και μέρες που έρχονται. Άραγε μπορούμε να ξεχάσουμε όσα λέγονται και γίνονται μέσα στη βουλή κυρίως από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ;
Μπορούμε να ησυχάσουμε όταν αντί συναίνεσης που απαιτεί η σωτηρία της χώρας η κυβέρνηση στήνει Εξεταστικές και δικαστήρια;
Όταν η οικονομία ακροβατεί με προφανή κίνδυνο να τρακάρει ανεπανόρθωτα; Όταν θα ξοδευτούν 500 εκ ευρώ, σ’αυτήν τη δύσκολη περίοδο για να επισκευαστούν κάποια αεροπλάνα παρωχημένης τεχνολογίας;
Είναι πολλά, πάρα πολλά και δεν μας αφήνουν να ησυχάσουμε, να περάσουμε ήρεμα τις μέρες και χαλαρά να συνεορτάσουμε τη μεγάλη ανοιξιάτικη γιορτή της Ανάστασης.
«Ε»


Τέλος χρόνου παιγνίου
Αφήστε τα «κουβαδάκια» σας στην «παραλία» και μπρος για το «ΒΟΥΝΟ». Γελοιογραφία με λέξεις από ένα από τα δέκα εκατομμύρια πειραματόζωα…
VEN.KAR.


Γυναίκες παντού
Πάντα ο Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης είχε γυναίκες στο διοικητικό συμβούλιο τα τελευταία χρόνια. Την επιλογή αυτή συνέχισε και η νέα διοίκηση υπό την προεδρία του Θ. Ρωμανίδη.
Μόνο που τώρα έγινε η υπέρβαση. Από τα επτά μέλη του Συμβουλίου τα τρία είναι γυναίκες.
-Συγχαρητήρια σε όλους και καλή επιτυχία στο έργο τους.
«Ε»


Σκληρό καθεστώς
Το καθεστώς Ερντογάν σφίγγει τη θηλιά της λογοκρισίας ενάντια σε οτιδήποτε και οποιονδήποτε το «ενοχλεί». Ρίχνει μαύρο σε ιστοσελίδες, αποκλείει συγκεκριμένα μιντιακά συγκροτήματα από συνεντεύξεις Τύπου, και προχωρεί σε διώξεις εναντίον δημοσιογράφων που τολμούν να «προσβάλουν» τον πρόεδρο, ενώ παράλληλα «μπλέκει» την ελευθερία της διακίνησης πληροφοριών με τη «διασπορά τρομοκρατικής προπαγάνδας»


Πάσχα …λιτό Πάσχα φτωχικό και το φετινό!
Υποτονική η κίνηση και στην αγορά όλες αυτές της μέρες της Μ. Εβδομάδας. Τα μόνα καταστήματα που έχουν λίγη δουλειά, πλην των σούπερ μάρκετ και των κρεοπωλείων είναι τα αρτοποιεία που πωλούν τσουρέκια, τα ανθοπωλεία που πωλούν στεφάνια και λουλούδια για τους επιτάφιους, αυτά που πωλούν λαμπάδες και πασχαλιάτικα διακοσμητικά και τα καταστήματα παιχνιδιών και παιδικών ρούχων. Και αυτά όπως μας διαβεβαίωσαν οι καταστηματάρχες αν και κρατούν τις τιμές χαμηλές, προσελκύοντας τους καταναλωτές είναι έκδηλο ότι ο κόσμος είναι πολύ συγκρατημένος και αγοράζει το πιο φτηνό ίσα – ίσα για να τηρήσει …αξιοπρεπώς το έθιμο που προστάζει μια στολισμένη πιατέλα με αυγά και κεριά ή ένα παιχνίδι , ένα ρούχο για το βαφτιστήρι.
6 χρόνια τα ίδια γράφουμε 6 χρόνια Μ. Εβδομάδα και ακόμα δεν είδαμε Ανάσταση!
Μ.Ξ.


Να δοθεί μόνιμη λύση για το Γηροκομείο Ξάνθης
Για ακόμη φορά πέτυχε τον σκοπό του ο ραδιομαραθώνιος που διοργανώθηκε για οικονομική στήριξη του Γηροκομείου Ξάνθης. Μια προσπάθεια που την αγκάλιασαν και συνεργάστηκαν στην πλειοψηφία τους τα τοπικά ΜΜΕ αλλά και οι Ξανθιώτες οι οποίοι έδωσαν και φέτος τον οβολό τους. Όμως θα πρέπει να δούμε το εξής και να προβληματιστούμε. Το Γηροκομείο Ξάνθης χρειάζεται μια μόνιμη λύση. Δεν μπορεί να κάνουμε ραδιομαραθώνιους για να πληρώνονται οι εργαζόμενοι. Κι αυτό πρέπει να το δουν οι πολιτικοί μας και να δοθεί μια λύση τύπου Ψυχολογικού Κέντρου. Να γίνει δηλαδή ΝΠΔΔ και να έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Όμως θα θέσω και κάτι ακόμη. Όπως ξέρουμε υπάρχει μια ακόμη δομή για τους ηλικιωμένους και είναι το Κέντρο Φροντίδας ηλικιωμένων «Άγιος Παντελεήμων». Ένα υπερπολυτελές Κέντρο που στοίχισε ουκ ολίγα χρήματα από την περιφέρεια και όμως από τα εγκαίνια και μετά δεν ακούσαμε τίποτε γι αυτό. Λειτουργεί ή όχι;
Μ.Ξ.


Ένα Υπουργικό Συμβούλιο όλο τρέλα!
Έχουμε και λέμε, για να μην χάνουμε και τον λογαριασμό: Ο Δραγασάκης προσφέρει τον ΟΛΠ στους Κινέζους, ο Δρίτσας διαψεύδει. Ο Νικολούδης υπόσχεται, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στις 10/2, άμεσα έσοδα 2,5 δις. Ο Φλαμπουράρης, αφού μας εξήγησε πως το χρέος είναι αέρας και γι’ αυτό εμείς θα το αποπληρώσουμε με αέρα, μας έκανε και μάθημα ιστορίας περί ‘’συμμαχίας’’ Πολωνίας-Γερμανίας. Ο Τέρενς Κουΐκ μιλά για το τέλος του ‘’4ου Οικονομικού Ράϊχ’’. Ο Νίκος Παππάς μας αναλύει την θεωρία του ‘’Η δεξιά χρησιμοποιεί τους αντιεξουσιαστές’’. Ο Πάνος Καμμένος, αφού απειλεί πως θα μας κάνει Κούγκι, αγοράζει αεροπλάνα για να ‘χει να παίζει, κάνει αγωγές δεξιά και αριστερά και ονειρεύεται συνεργασία με Κίνα, Ινδία, Ρωσία και ΗΠΑ. Ο Βούτσης μας καθησυχάζει με το ‘’Η κυβέρνηση εκπληρώνει τις προγραμματικές της δηλώσεις παρά τις πιέσεις των δανειστών’’. Ο Λαφαζάνης, αστείρευτος, μας μιλά για την έξοδο του Μεσολογγίου και μας υπενθυμίζει μονίμως πως «καμιά προεκλογική τους δέσμευση δεν εγκαταλείφθηκε» και δεν ξεχνά να μας θυμίζει τι εστί ‘’κόκκινη γραμμή’’. Ο Βαρουφάκης λέει, διαψεύδει, διαψεύδει και ξαναλέει, καταλήγοντας πως θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας στο διηνεκές. Μπαλτάς, Πανούσης, Φωτίου και Κατρούγκαλος είπαν τόσα που χρειάζονται αφιέρωμα.
Βοήθειά μας, λοιπόν.
Χ.Δ.


Θα πληρώσουμε χωρίς… όργανα
Τα περίφημα νταούλια και οι ζουρνάδες που είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ότι θα βαράμε στις διεθνείς αγορές και θα χορεύουν, μάλλον δεν είναι του… γούστου τους. Δεν έχουν συνηθίσει σε τέτοια ακούσματα, προφανώς. Έτσι, ο υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης έσπευσε στο κάλεσμα της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για να κρούσει πρύμναν και να δηλώσει ότι «το ΔΝΤ είναι ένας υποστηρικτικός εταίρος της προσπάθειας της Ελλάδας τα τελευταία 5 έτη να βγει από την κρίση». Σούζα, λοιπόν, και χωρίς ζουρνά βάλαμε τέλος στην πολυφωνία περί μη έγκαιρης αποπληρωμής του ΔΝΤ. Όχι που θα μας άφηνε η Λαγκάρντ και η κάθε Λαγκάρντ να το παίζουμε τζάμπα μάγκες. Και φυσικά στην συνάντηση ξεκαθάρισε και το θέμα της παρουσίας των κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα, όπως και αν θέλουμε να τους αποκαλούμε για να βαυκαλιζόμαστε. Τελειώνει, λοιπόν, η παρωδία των τεχνικών συναντήσεων που επί σχεδόν ένα μήνα δεν είχαν κανένα νόημα, αφού γινόταν σε ξενοδοχεία με υπηρεσιακούς παράγοντες εκ μέρους μας που δεν είχαν καμία εντολή να μιλήσουν, και δεν βοήθησαν σχεδόν καθόλου στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Έστω και αργά λοιπόν, ίσως προλάβουμε το χρονικό ορόσημο της 24ης Απριλίου.
Χ.Δ.


Όλοι μαζί για το Γηροκομείο μας
Για τέταρτη συνεχή χρονιά οι Ξανθιώτες ένωσαν τις δυνάμεις τους και άφησαν την αγάπη τους για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας να ξεχυθεί, με άμεσο αποδέκτη το Γηροκομείο Ξάνθης. Ήταν συγκινητική η συμμετοχή στον χθεσινό Ραδιομαραθώνιο που διοργανώθηκε, και αποδείξαμε όλοι, με ελάχιστες εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα, ότι η τοπική κοινωνία δεν είναι ανάλγητη, αλλά μπορεί να δώσει το περίσσευμα της καρδιάς της, όταν της ζητηθεί και οργανωθεί κατάλληλα. Τα οικονομικά, κυρίως, προβλήματα του Γηροκομείου μας έφτασαν σε όλη την Ελλάδα, και μέσα από την συχνότητα του Radio Alpha 98,9 ακροατές και φορείς ευαισθητοποιήθηκαν, με τον διευθυντή του σταθμού, Σπύρο Χαριτάτο, να δεσμεύεται για μία εκπομπή την επόμενη εβδομάδα μέσα από τον χώρο του Γηροκομείου. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας αξίζουν το ενδιαφέρον όλων, όπως και οι εργαζόμενοι του Γηροκομείου, που βιώνουν κυρίως την οικονομική δυσπραγία του Ιδρύματος, μένοντας απλήρωτοι για μήνες. Ας ελπίσουμε για μια νέα αρχή και για την ανάσταση του Γηροκομείου μας.
Χ.Δ.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …