Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στο «μικροσκόπιο» του ΣΥΡΙΖΑ ο φάκελος «Συνεταιριστικά Ξάνθης»

Στο «μικροσκόπιο» του ΣΥΡΙΖΑ ο φάκελος «Συνεταιριστικά Ξάνθης»

0
sekap psila 2-empros

Δέσμευση για Διαφάνεια και δικαιοσύνη στην υπόθεση της ΣΕΒΑΘ και στην πώληση της ΣΕΚΑΠ

Στο τραπέζι σχέδια για την επαναλειτουργία της ΣΕΒΑΘ με νέα μορφή και σε νέα βάση. Εκκρεμεί η Μηνυτήρια Αναφορά Ξυνίδη στην Εισαγγελία του Άρειου Πάγου για τη ΣΕΒΑΘ

Τον φάκελο «Συνεταιριστικά της Ξάνθης» έχει πρόθεση και πολιτική βούληση ν’ ανοίξει η νέα κυβέρνηση, με τους τοπικούς βουλευτές της, Χουσεϊν Ζεϊμπέκ και Στάθη Γιαννακίδη να «σκαλίζουν» και να διερευνούν όλες τις πτυχές μιας «πονεμένης» ιστορίας που είχε σαν αποτέλεσμα την αποβιομηχάνιση του νομού καθώς τα συνεταιριστικά ΣΕΒΑΘ – ΣΕΠΕΚ ήταν κεφάλαιο για τον πρωτογενή και τον τριτογενή του τομέα. Στόχος της προσπάθειας – όπως έχει ειπωθεί και προεκλογικά από τον ΣΥΡΙΖΑ – δεν είναι η διάθεση ρεβανσισμού αλλά η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ και η απόδοση ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ σε μια υπόθεση που στέρησε από τον νομό μας πολλές θέσεις εργασίας αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο αναπτυξιακό κενό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θ’ ανοίξει τον «φάκελο ΣΕΒΑΘ» – Κάνει σχέδια για την επαναλειτουργία της

«Όλα στο φως» για το θέμα της ΣΕΒΑΘ είναι η επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης όπως επισημαίνει ο γραμματέας της Ν.Ε. κ. Γιώργος Χατζηθεοδώρου: «Προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε για διαφάνεια και απόδοση δικαιοσύνης στο θέμα των συνεταιριστικών της Ξάνθης και όπως είπε και ο πρωθυπουργός «θα πρωτοτυπήσουμε» τηρώντας τις προεκλογικές υποσχέσεις μας. Στο θέμα της ΣΕΒΑΘ θα διερευνηθεί η οικονομική διαχείριση και θα αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν για το κλείσιμο του εργοστασίου».

Επίσης ο κ. Χατζηθεοδώρου πρόσθεσε ότι επιθυμία του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ξαναλειτουργήσει το εργοστάσιο και δεν πρόκειται αυτό να μείνει μόνο ως ευσεβής πόθος αλλά θα υπάρξει προσπάθεια σ’ αυτή τη κατεύθυνση μόνο που: «Είναι επιθυμία μας να λειτουργήσει ξανά η ΣΕΒΑΘ. Επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο. Όχι όμως μ’ αυτή την μορφή που λειτουργούσε ως κομματικός στρατός δηλαδή, αλλά σε μια συνεταιριστική κοινωνική βάση». Να σημειώσουμε ωστόσο ότι αυτή τη στιγμή η ΣΕΒΑΘ είναι απλώς ένα «κουφάρι» που στέκει σ’ ένα οικόπεδο, δεδομένου ότι ο μηχανολογικός εξοπλισμός της έχει πωληθεί σε τούρκο επιχειρηματία ενώ ένα μέρος αυτού έχει κλαπεί.

Μηνυτήρια Αναφορά στον Άρειο Πάγο από τον Σ. Ξυνίδη για τη ΣΕΒΑΘ

Υπενθυμίζουμε ότι ο «φάκελος ΣΕΒΑΘ» βρίσκεται στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από τον Δεκέμβρη του 2013 όταν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου, Σωκράτης Ξυνίδης, κατέθεσε Μηνυτήρια Αναφορά ζητώντας περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης των δανείων της ΑΤΕ ύψους 35 εκ. ευρώ προς τη ΣΕΒΑΘ. Να σημειώσουμε ότι ο κ. Ξυνίδης προσέφυγε στον Άρειο Πάγο αφού δεν υπήρξε αποτέλεσμα από την Μηνυτήρια Αναφορά που είχε καταθέσει στις 7 Απριλίου του 2010 στην Εισαγγελία της Ξάνθης. Έκτοτε δεν έγινε γνωστή καμιά εξέλιξη…

Στο «φως» και η σύμβαση πώλησης της ΣΕΚΑΠ στον Ιβάν Σαββίδη

Διαφάνεια επίσης ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης και για την πώληση της ΣΕΚΑΠ στον Ιβάν Σαββίδη. Όπως σημειώνει ο κ. Χατζηθεοδώρου έχουν απευθύνει αίτημα στην εταιρεία για να δουν τη σύμβαση όπως αυτή δεν ανταποκρίθηκε . Δεν πρόκειται όμως να εγκαταλειφθεί η προσπάθεια αλλά αντίθετα: «Θα απευθυνθούμε στο Δημόσιο για να δούμε τις συμβάσεις πώλησης της ΣΕΚΑΠ. Το’ χουμε πει ότι θα μπουν στο μικροσκόπιο όλες οι συμβάσεις της 5ετίας και ήδη οι υπουργοί της νέας κυβέρνηση εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση», καταλήγει ο κ. Χατζηθεοδώρου.

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@emrpos.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…