Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Κυκλοφόρησε ο συλλεκτικός τόμος «50 χρόνια Θρακικές Λαογραφικές Εορτές – Ξανθιώτικο Καρναβάλι»

Κυκλοφόρησε ο συλλεκτικός τόμος «50 χρόνια Θρακικές Λαογραφικές Εορτές – Ξανθιώτικο Καρναβάλι»

0

Παρουσιάστηκε σε μια όμορφη εκδήλωση στο ΙΘΤΠ με ομιλητές τους συγγραφείς του τόμου

Ένα μικρό ρυάκι τον Φεβρουάριο του ’66, που έμελλε να γίνει χείμαρρος

Στις 9 Φεβρουαρίου, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, ο Δήμος Ξάνθης και το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης παρουσίασαν στο κοινό τον επετειακό συλλεκτικό τόμο «Πενήντα Χρόνια Θρακικές Λαογραφικές Εορτές – Ξανθιώτικο Καρναβάλι». Ο τόμος εκδόθηκε με επιμέλεια του φιλόλογου – συγγραφέα Θανάση Μουσόπουλου, ως ενθύμιο της πενηντάχρονης πορείας του θεσμού. Χορηγός της έκδοσης του 120 σελίδων καλαίσθητου τόμου η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, η οποία, μέσω του Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη, χαιρετίζει την έκδοση που «αποτυπώνει με γλαφυρό και ζωντανό τρόπο την πορεία και την διαχρονική εξέλιξη του γεννημένου από την κουλτούρα της τοπικής κοινωνίας της Ξάνθης θεσμού».

Ένας τόμος ταξίδι στον χρόνο

«Πενήντα χρόνια συμπυκνωμένα σε ένα τόμο, τον οποίο ξεφυλλίζοντάς τον, πραγματοποιούμε μια αναδρομή στο χτες μέσα από μνήμες που προβάλλουν από κάθε σελίδα του», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στον χαιρετισμό του στην έκδοση ο δήμαρχος Ξάνθης, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος. Ο επιμελητής της έκδοσης, Θανάσης Μουσόπουλος, είχε την ωραία ιδέα και πρωτοβουλία να ζητήσει από διάφορους ξανθιώτες που έζησαν το Καρναβάλι από τα ‘’γεννοφάσκια’’ του, να αποτυπώσουν στο χαρτί αυτές τους τις εμπειρίες, τις ενθυμήσεις και τα βιώματα. Η βιωματική αυτή ματιά δίνει ένα ιδιαίτερο ύφος στον τόμο, αφού δίνεται η δυνατότητα σε όλους να ‘’ζήσουν’’ στιγμές και γεγονότα, να γνωρίσουν πρόσωπα και καταστάσεις, μέσα από την προσωπική εμπειρία των κειμενογράφων, που ποικίλλει σε ύφος, ένταση και οπτική. Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα κείμενα κατέχει αυτό της προέδρου του Ερυθρού Σταυρού Ξάνθης, κας Χαρίκλειας Μαργαριτοπούλου, η οποία στις δέκα σελίδες που κατέθεσε «αναπολεί και νοσταλγεί, θυμάται και δακρύζει», καθώς έζησε όλη την πορεία της έμπνευσης, διοργάνωσης και γιγάντωσης αυτού του μοναδικού θεσμού, παραδίδοντας ταυτόχρονα σε μας τους νεότερους πτυχές του σύγχρονου βίου της Ξάνθης. Τις δικές τους εμπειρίες και αναμνήσεις καταγράφουν, επίσης, η ποιήτρια Ελένη Δημητριάδου – Εφραιμίδου, η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων, Πέπη Στάντζιου, ο δημοσιογράφος Τένης Καμαρίδης, ενώ η έκδοση κλείνει με ένα πολύ όμορφο ποίημα του ξανθιώτη Γιώργου Κωτούλα.

Οι αφίσες μισού αιώνα Καρναβαλιού

Μαζί με αυτή την πολύπλευρη ιστορική περιδιάβαση του μακροβιότερου θεσμού της πόλης μας μέσα από εξαιρετικά κείμενα, δίνεται η δυνατότητα στον αναγνώστη να έχει και μια εποπτική προσέγγιση στην εικαστική πλευρά του θεσμού. Όλα τα προγράμματα και οι αφίσες από το 1966 μέχρι και σήμερα, με σχέδια, χρώματα και πρωτότυπες παραστάσεις που παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Ταυτόχρονα, εμβόλιμα μικρά κείμενα από εκδόσεις, ποιήματα και παλιά δημοσιεύματα -με άρθρα του «Ε» από την δεκαετία του ’70 ακόμη- συνοδεύουν φωτογραφίες, στις οποίες ο καθένας μπορεί να συναντήσει κάποιον συγγενή, γείτονα ή φίλο του μασκαρεμένο σε καρναβαλική ευθυμία. Παρουσιάζονται επίσης και τα εξώφυλλα των εκδόσεων που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 40 χρόνια στο πλαίσιο των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, κείμενα εγνωσμένου κύρους συγγραφέων, που άπτονται κάθε πτυχής του καθημερινού και πνευματικού βίου της Ξάνθης.

Μια μικρή… λογοκρισία

Στην όμορφη και «ειλικρινή», όπως την χαρακτήρισε ο Θανάσης Μουσόπουλος, εκδήλωση στο ΙΘΤΠ, μίλησαν ο δήμαρχος Ξάνθης, ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού, αλλά και μερικοί από τους κειμενογράφους του τόμου. Στο τέλος της εκδήλωσης ο επιμελητής της έκδοσης, κ. Μουσόπουλος, αφού ευχαρίστησε όλους για την συμμετοχή αλλά και το αγκάλιασμα της προσπάθειας, εξέφρασε με πολύ ήπιο τρόπο το ‘’παράπονό’’ του για την παρέμβαση που έγινε στην τελική μορφή του κειμένου. Όπως είπε ο ίδιος, «με ειδοποίησαν την μέρα που έφυγε από την ζωή ο φίλος μου Γιάννης Μαντουλίδης, ότι κάποια κείμενα δεν θα συμπεριληφθούν στην έκδοση. Μπροστά στο ζήτημα της ζωής, προτίμησα να μην αναλωθώ με λεπτομέρειες και να πω ένα ‘’όχι’’ που θα ήταν πολύ εύκολο». Η έκδοση τελικά ολοκληρώθηκε με κάποια κείμενα να μένουν εκτός (Δ. Κατάκη, Τ. Τεφρωνίδη, Γ. Μπατζακίδη, Φ. Βορίδου κ.ά.), και τον πρόεδρο του Κέντρου κ. Λύρατζη να δεσμεύεται ότι όλα τα κείμενα θα εκδοθούν αργότερα σε ολοκληρωμένη έκδοση. Χωρίς να αποσαφηνιστεί ωστόσο -όπως έγινε και σε άλλα ζητήματα του Κέντρου Πολιτισμού πρόσφατα- το ποιος ήταν αυτός που έλαβε την τελική απόφαση να περιληφθούν στην έκδοση κατεβατά καταλόγων με ονόματα όλων των οργανωτικών επιτροπών και αρκετούς χαιρετισμούς στην αρχή, αντί για τα κείμενα που προορίζονταν και γράφτηκαν για τα 50χρονα του Καρναβαλιού. Όπως και να ‘χει, είναι μια αξιόλογη και ιστορική έκδοση, πραγματικά συλλεκτική, για τον μισό αιώνα του δικού μας Καρναβαλιού.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όμορφη πόλη…φωνές μουσικές» από την Ξάνθη

Τελετή έναρξης του 9ου φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» Πλημμύρισε κόσμο…