Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Η Ελλάδα καταθέτει αίτημα παράτασης της δανειακής συμφωνίας

Η Ελλάδα καταθέτει αίτημα παράτασης της δανειακής συμφωνίας

0
eurogroup1

Οι Ευρωπαίοι απαντούν: Χωρίς Μνημόνιο δεν έχει χρήματα

Έτοιμη να καταθέσει αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης είναι η ελληνική κυβέρνηση, το πιθανότερο σήμερα το πρωί. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του αιτήματος, ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για συμφωνία».

Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκος Φλαμπουράρης, δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά θα επιμείνει και αν δεν γίνει έκτακτο Eurogroup θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες η προτεινόμενη παράταση θα έχει εξάμηνη διάρκεια, ενώ το αίτημα παράτασης θα συνοδεύεται από όρους (conditionality). «Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να ζητήσουμε επέκταση της δανειακής σύμβασης, διαχωρίζοντάς την σαφώς από το πρόγραμμα (Μνημόνιο)» σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιστολή-αίτημα θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης είχε συνάντηση με τον επίτροπο Μοσκοβισί την Τρίτη, όπου συζήτησαν το θέμα των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους εταίρους της.

Οι Ευρωπαίοι απαντούν: Χωρίς Μνημόνιο δεν έχει χρήματα

Ένας-ένας οι εταίροι επιμένουν στη σκληρή στάση και ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχει δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, αλλά πρόγραμμα διάσωσης, δηλαδή Μνημόνιο.

Αμετακίνητος δείχνει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τις οικονομικές υποχρεώσεις της. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προειδοποίησε τη νέα ελληνική κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις στα διεθνή προγράμματα βοήθειας για τις οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας.

Εν αναμονή του ελληνικού αιτήματος τελεί σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του σε βελγικό τηλεοπτικό σταθμό ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. Ο Γάλλος επίτροπος υπογράμμισε ότι άλλη επιλογή από την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ δεν υπάρχει, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα είναι πρόγραμμα βοήθειας προς τη χώρα. Σε ό,τι αφορά το τι μέλλει γενέσθαι, ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι είναι αναγκαία η υποβολή αιτήματος παράτασης από την Ελλάδα, τόσο για την εκταμίευση των χρημάτων που η χώρα έχει λαμβάνειν από τους δανειστές, όσο και για την εκπόνηση μιας νέας συμφωνίας.

Δεν υπάρχει δανειακή συμφωνία για την Ελλάδα, υπάρχει πρόγραμμα διάσωσης, διεμήνυσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απορρίπτοντας επί της ουσίας το αίτημα της Αθήνας για παράταση. Ο κ. Σόιμπλε φρόντισε να διατηρήσει τη σκληρή στάση του απέναντι στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να καταθέσει αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης. Συγκεκριμένα, ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας στο γερμανικό ZDF, ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, υπάρχει πρόγραμμα διάσωσης. Το ζήτημα δεν είναι η παράταση ενός δανειακού προγράμματος, αλλά αν αυτό το πρόγραμμα διάσωσης θα ολοκληρωθεί ή όχι».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βουλή: Σε ιδιώτες η διαχείριση των υδάτινων πόρων στη Θεσσαλία;

Ομαδικά πυρά εξαπέλυσε σύσσωμη η αντιπολίτευση στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ Επιμέλεια: Παύλος Μ…