Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Οι Γιορτές Παλιάς Πόλης του Ζλάτογκραντ είχαν και φέτος άρωμα Ξάνθης

Οι Γιορτές Παλιάς Πόλης του Ζλάτογκραντ είχαν και φέτος άρωμα Ξάνθης

0
arsenious zlatograd

«Το Κάτι Άλλο» πιστό στο ραντεβού με τις μοναδικές του σοκολατένιες δημιουργίες

Η σοκολάτα είχε την τιμητική της την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στο Ζλάτογκραντ με τον Στέλιο Αρσενίου να δημιουργεί… υπερτροφές

Το παράδειγμα της Ξάνθης ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η γειτονική μας βουλγαρική πόλη Ζλάτογκραντ διοργανώνοντας για 5η συνεχή χρονιά Γιορτές Παλιάς Πόλης ή αλλιώς Γιορτή Κρασιού. Όπως είναι γνωστό στους επισκέπτες της πόλης Ζλάτογκραντ (ελληνιστί Χρυσούπολη), έχει αναδειχθεί ένας καλοδιατηρημένος παραδοσιακός οικισμός και οι γιορτές αυτές αποσκοπούν στην ανάδειξη και προβολή του προκειμένου να προσελκύσουν επισκέπτες. Η πρωτοβουλία ανήκει στον επιχειρηματία Αλεξάντερ Μιτούσεφ, ιδιοκτήτη των ξενοδοχειακών μονάδων Alexander Spa Complex, ο οποίος έδωσε ζωή στον οικισμό, ανακαινίζοντας σε συνεργασία με τον δήμο τα παλαιότερα ερειπωμένα παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια και δημιουργώντας μια σειρά από γραφικά παραδοσιακά καταστήματα (παντοπωλείο, καφενείο, αργαλειό και έκθεση κ.ά.). Ξεχωριστή θέση κατέχει το Εθνογραφικό Συγκρότημα, κάτι ανάλογο του δικού μας Λαογραφικού Μουσείου. Έτσι, επί μια εβδομάδα το Ζλάτογκραντ «χόρευε» στους παραδοσιακούς βουλγάρικους σκοπούς και αυτό τον Φεβρουάριο, με μια πλειάδα συγκροτημάτων που συμμετείχαν στην γιορτή.

Ξανθιώτικη παρουσία και φέτος

Από τις γιορτές του Ζλάτογκραντ δεν λείπουν τα τελευταία χρόνια και ξανθιώτες, όχι μόνο ως επισκέπτες, αλλά και με την προσωπική τους συμμετοχή στις εκδηλώσεις. Σε προηγούμενες γιορτές είχαν παρευρεθεί εικαστικοί με έργα αγιογραφίας και έργα πυρογραφίας, με χορευτικά συγκροτήματα, αλλά και με τοπικές γεύσεις από τον ξανθιώτη ζαχαροπλάστη Στέλιο Αρσενίου.

Γιορτή σοκολάτας… ερωτευμένων

Το Ζαχαροπλαστείο «Το Κάτι Άλλο» του κ. Αρσενίου, πιστό και φέτος στο ραντεβού του με την βουλγαρική πόλη, έκανε και πάλι τη διαφορά με τη διοργάνωση της Γιορτής Σοκολάτας. Στο παρελθόν ο κ. Στέλιος Αρσενίου είχε διοργανώσει και πάλι με μεγάλη επιτυχία την Γιορτή Ροδιού, με σοκολατένιες δημιουργίες με βάση το ρόδι και τον γευστικό χυμό ροδιού. Η γευστική του παρουσία φαίνεται να έχει κερδίσει τους ουρανίσκους των κατοίκων και επισκεπτών της γείτονος χώρας και πόλης, οι οποίοι φέτος τον προσκάλεσαν για μια ξεχωριστή Γιορτή Σοκολάτας κατά την παγκόσμια ημέρα των ερωτευμένων. Έτσι, ο κ. Αρσενίου βρέθηκε για ακόμη μια φορά στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του νεόδμητου, τέταρτου στην σειρά ξενοδοχείου του κ. Αλεξάντερ Μιτούσεφ, σε μια γλυκιά σύμπραξη με την master chef Χριστίνα Θεοχάροβα.

Σοκολατένιες υπερτροφές

Η σοκολάτα είχε την τιμητική της, λοιπόν, του Αγίου Βαλεντίνου στο Ζλάτογκραντ, με την διερμηνέα Σίσσυ Βάντσεβα να βοηθά στην παρουσίαση της γευστικής συνεργασίας Αρσενίου-Θεοχάροβα, παρουσία μέσων ενημέρωσης από την Βουλγαρία και την Κομοτηνή. Το ‘’δίδυμο’’ παρασκεύασε ζωντανά και αναφέρθηκε διεξοδικά στις υπερτροφές: ρόδι, μύρτιλλο, κράνο, γκότζι-μπέρυ (goji berry), ιπποφαές και τον συνδυασμό τους με σοκολάτες υγείας και γάλακτος. Έγινε πληρέστατη αναφορά στις θεραπευτικές ιδιότητες των συγκεκριμένων καρπών, ενώ η σκυτάλη δόθηκε στη Φαρμακευτική Σχολή της Φιλιππούπολης για αναλύσεις και επιβεβαίωση των όσων παρουσίασε ως επωφελή για την υγεία ο κ. Αρσενίου. Με τις αναλύσεις των δεδομένων και την επιστημονική απάντηση στην πραγματική ωφέλεια των τροφών αυτών, έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο νέα εκδήλωση για την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων. Συγχαρητήρια αξίζουν τόσο στην διεύθυνση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων Alexander, όσο και στον δικό μας Στέλιο Αρσενίου για την εκπροσώπηση της πόλης μας στην εκδήλωση και την περαιτέρω προώθηση των μοναδικών του προϊόντων. Τα σοκολατένια παρασκευάσματα του κ. Αρσενίου θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν και να μάθουν για αυτά και οι Ξανθιώτες, στο ‘’γλυκό Bal d’ enfant’’ που διοργανώνει το Σάββατο η ΦΕΞ.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής και ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Βυζαντινού Φρουρίου” αναβιώνουν τα χελιδονίσματα

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου και ώρα 09:30, οι μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου Λυκείου Κομοτηνής θ…