Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας στο νομό Ξάνθης

Ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας στο νομό Ξάνθης

0
kamila stavroupoli

Πολλές επιλογές με 16 διαφορετικές εκδηλώσεις σε ορεινή και πεδινή Ξάνθη

Καμήλες, χαρταετοί, λαγάνες και φασολάδες στην είσοδο της Μ. Σαρακοστής

Ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας στο νομό Ξάνθης έχει μια ξεχωριστή θέση στο σύνολο των λαογραφικών εορτών της περιόδου, αφού γιορτάζεται παραδοσιακά και με μεγάλη λαμπρότητα σε πολλά σημεία τόσο της ορεινής, όσο και της πεδινής Ξάνθης. Οι Ξανθιώτες και οι πολυπληθείς επισκέπτες της πόλης μας, που αυξάνονται κυρίως το τριήμερο του καρναβαλιού, έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε 16 διαφορετικές εκδηλώσεις σε χωριά και οικισμούς της Ξάνθης. Νηστίσιμα εδέσματα διανέμονται δωρεάν παντού, με την φασολάδα, τον χαλβά και την λαγάνα να έχουν την τιμητική τους. Εκτός από το ‘’πέταγμα’’ του χαρταετού, όσοι αποφασίσουν να αποδράσουν στην φύση για την αργία της Καθαράς Δευτέρας, θα έχουν την τύχη να παρακολουθήσουν ποικίλες λαογραφικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Από την παραδοσιακή καμήλα της Σταυρούπολης μέχρι την Μουτζουροδευτέρα στον Πολύσιτο, και από το ποντιακό γλέντι στα Κομνηνά μέχρι την Αβδηρίτικη φασολάδα, οι εναλλακτικές είναι πολλές και η επιλογή δύσκολη. Το «Ε» παραθέτει όλες τις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα την ερχόμενη Δευτέρα στην πόλη μας και αφήνει την επιλογή σε εσάς.

Καθαρά Δευτέρα στον Δήμο Αβδήρων

Ο Δήμος Αβδήρων έχει μια μεγάλη παράδοση στον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας με κυρίαρχη την Μουτζουροδευτέρα στον Πολύσιτο και την γευστική φασολάδα στο τεράστιο καζάνι των Αβδήρων. Δεν υπολείπονται όμως και οι εκδηλώσεις σε Μάνδρα και Μυρωδάτο με εκλεκτά εδέσματα, μουσική και χορό. Το πρόγραμμα για φέτος, 23 Φεβρουαρίου, έχει ως εξής:

Πολύσιτος, 52η Μουτζουροδευτέρα

10:00 Έθιμο Καλογέρων

12:00 Παρέλαση Αρμάτων

Παρουσίαση: Μιχάλης Χατζηεφραιμίδης

13:00 Παραδοσιακό Λαϊκό Γλέντι με φασολάδα, λαγάνα, κρασί και πολλά άλλα σαρακοστιανά εδέσματα

Άβδηρα (Ιστορική Έδρα Δήμου Αβδήρων)

13:00 Παραδοσιακό Λαϊκό Γλέντι με την Μάνια Ασλάνογλου και την ορχήστρα της

(Παραδοσιακή φασολάδα στο τεραστίων διαστάσεων μοναδικό καζάνι με πολλά σαρακοστιανά εδέσματα και άφθονο κρασί)

Μάνδρα

11:00 με φασολάδα, λαγάνα, κρασί και πολλά άλλα σαρακοστιανά εδέσματα

Μυρωδάτο

11:30 με φασολάδα, λαγάνα, κρασί και πολλά άλλα σαρακοστιανά εδέσματα

Συμμετέχουν:

Σύλλογος Γυναικών Πολυσίτου, Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυσίτου, ΚΑΠΗ Πολυσίτου, Σύλλογος Γυναικών Φιλιών ‘’Το Αγιόκλημα’’, Σύλλογος Γυναικών Γενισέας, Σύλλογος Γυναικών Βαφέϊκων, Μορφωτικός Οικολογικός Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κουτσού «Άγιος Γεώργιος», Σύλλογος Γυναικών Νέας Κεσσάνης, Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Αβδήρων, Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Μάνδρας, Πολιτιστικός Σύλλογος Μυρωδάτου «ΟΙ ΑΠΙΘΑΝΟΙ», Σύλλογος Γυναικών Μυρωδάτου.

Καθαρά Δευτέρα στον Δήμο Τοπείρου

Στον Δήμο Τοπείρου οι εκδηλώσεις αρχίζουν από την Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου, με ποντιακό γλέντι και κορυφώνονται σε 7 οικισμούς, με τους πολιτιστικούς συλλόγους να έχουν ετοιμάσει ένα ξεχωριστό παραδοσιακό πρόγραμμα. Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου

21:00 Ο Α.Π.Π.Σ. Μέλισσας διοργανώνει λαϊκή Ποντιακή βραδιά στον χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μέλισσας

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου

Από το πρωί θα πραγματοποιηθούν με τη χορηγία του Δήμου Τοπείρου παραδοσιακά γλέντια για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας από τους κατά τόπους πολιτιστικούς συλλόγους στις πλατείες των οικισμών Μέλισσας, Μαγγάνων, Ερασμίου, Αβάτου, Ολβίου, Γαλάνης και Τυμπάνου. Θα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε και να απολαύσετε δωρεάν την πατροπαράδοτη φασολάδα με τη συνοδεία λαγάνας, νηστίσιμων εδεσμάτων, κρασιού, καθώς και να διασκεδάσετε με αυθεντικά παραδοσιακά αλλά και λαϊκά γλέντια. Σε περίπτωση κακοκαιρίας οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις αίθουσες των πολιτιστικών συλλόγων. Συγκεκριμένα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλάνης θα οργανώσει την καθιερωμένη εκδήλωση για τα Κούλουμα από τις 10:30, στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Γαλάνης. Στις 12:30 το επίκεντρο θα είναι το Ποντιακό χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου, που θα χορέψει για όλους και με όλους τους παρευρισκόμενους.

Καθαρά Δευτέρα στην Σταυρούπολη

Την Καθαρά Δευτέρα, ως γνωστόν, αναβιώνει στην Σταυρούπολη το πατροπαράδοτο και ιδιαίτερο έθιμο της Καμήλας. Πολλές οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και πλούσιο το γλέντι και για φέτος με το πρόγραμμα να διαμορφώνεται ως εξής:

Καθαρά Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου

11:00 Στην κεντρική πλατεία της Σταυρούπολης θα αρχίσει το παραδοσιακό γλέντι. Μουσική από παραδοσιακό τοπικό συγκρότημα και γλέντι των παρευρισκομένων. Εκδηλώσεις για παιδιά, τα οποία θα διασκεδάσουν σε ένα πολυθέαμα με τους Κρόκο και Λίνο. Ένας κλόουν, ένας ξυλοπόδαρος και οι αγαπημένοι ήρωες Μίνι και Μίκυ Μάους θα παίξουν με τα παιδιά και θα τους παρασύρουν σε ένα τρελό ξεφάντωμα με χορευτικά τρενάκια, μουσικά παιχνίδια, αστείες παντομίμες, μπαλονοκατασκευές, ταχυδακτυλουργικά, ζογκλερικά και πολλά άλλα. Ξεχωριστή θέση έχουν και τα Αποκριάτικα παιχνίδια, χάσκα και γαϊτανάκι, συνθέτοντας ένα κινητό θέαμα γεμάτο χρώμα χιούμορ και ρυθμό.

12:30 Στην κεντρική πλατεία του οικισμού και πάλι, οι κάτοικοί του μαζί με τους επισκέπτες μεταμφιεσμένοι και κάνοντας διάφορους ήχους θα συμμετάσχουν σε μια παρέλαση χρωμάτων και χαράς με οδηγό ένα ομοίωμα καμήλας και έναν ενήλικο να παριστάνει τον καμηλιέρη Άραβα. Στο τέλος της πομπής μοιράζονται στους παρευρισκομένους δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα και άφθονο κρασί. Όπως πάντα θα υπάρχει ζωντανή μουσική με πλούσιο παραδοσιακό πρόγραμμα, άφθονο κρασί και ποικιλία από σαρακοστιανά εδέσματα.

Κομνηνά, Ποντιακό γλέντι

12:00 Στον οικισμό των Κομνηνών, στην κεντρική πλατεία, συνοδεία ποντιακής λύρας, κάτοικοι και επισκέπτες μπορούν να χορέψουν σε μια γιορτή βασισμένη στην τοπική παράδοση. Κατά την διάρκεια του γλεντιού μοιράζεται στους παρευρισκομένους δωρεάν η πατροπαράδοτη φασολάδα, συνοδευόμενη από τουρσί, ελιές, χαλβά και φυσικά λαγάνα.

Καθαρά Δευτέρα σε Εύμοιρο και Λεύκη

Εύμοιρο

10:00 Στο Εύμοιρο έχει οργανωθεί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ευμοίρου γλέντι με ζωντανή μουσική, στην διάρκεια του οποίου θα προσφέρεται στον κόσμο φασολάδα, λαγάνα, νηστίσιμα εδέσματα και κρασί.

Λεύκη

11:00 Στον οικισμό της Λεύκης, ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Λεύκης «Οι Πρωτοπόροι» έχει οργανώσει στην πλατεία του οικισμού παραδοσιακή γιορτή με δημοτική και λαϊκή μουσική, όπου θα χορέψει και το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου μαζί με τους παρισταμένους. Στον κόσμο θα παρατεθεί φασολάδα, νηστίσιμα εδέσματα και άφθονο ποτό.

Διαγωνισμός Χαρταετού στο Μαγικό

11:00 Το Κοινωνικό Κέντρο «ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΑΛΙΟΡΗΣ», ο Όμιλος «ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ» και το Σωματείο Εργαζομένων Ομίλου «ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ» έχουν διοργανώσει για την Καθαρά Δευτέρα Διαγωνισμό Χαρταετού, τον οποίο θα ακολουθήσει Λαϊκό Γλέντι με ζωντανή μουσική, δωρεάν άφθονο κρασί και σαρακοστιανά εδέσματα στην Κεντρική Πλατεία του Οικισμού του Μαγικού. Ο Διαγωνισμός Χαρταετού θα γίνει σε κοινόχρηστη έκταση πίσω από το γήπεδο του Μαγικού. Θα βραβευτούν: ο χαρταετός που θα πετάξει πιο ψηλά, ο ομορφότερος κατασκευαστικά χαρταετός καθώς και ο μικρότερος σε ηλικία που θα πετάξει αετό.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής και ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Βυζαντινού Φρουρίου” αναβιώνουν τα χελιδονίσματα

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου και ώρα 09:30, οι μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου Λυκείου Κομοτηνής θ…