Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Το κλίμα στα εκλογικά κέντρα της Ξάνθης

Το κλίμα στα εκλογικά κέντρα της Ξάνθης

0
syriza-eklogiko3

Πρώτες αντιδράσεις στα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα

Από το ζενίθ μέχρι… το ναδίρ τα συναισθήματα των κομματικών στελεχών

Ποικίλες οι αντιδράσεις και τα συναισθήματα στα εκλογικά κέντρα της Ξάνθης μετά το κλείσιμο της κάλπης. Όπως ήταν αναμενόμενο, σύμφωνα και με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η πανηγυρική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε αίσθημα ικανοποίησης στους φίλους του κόμματος. Δεν έλειψαν, βέβαια, οι εκπλήξεις, η απορία πολλών μπροστά σε κάποια αποτελέσματα, τόσο τοπικά, όσο και πανελλήνια. Μούδιασμα και απογοήτευση σε κάποια εκλογικά κέντρα, στα οποία ανέμεναν κάτι καλύτερο από το άνοιγμα της κάλπης, ελπίδες που σε πλείστες περιπτώσεις δεν επιβεβαιώθηκαν. Η απογοήτευση δεν είχε να κάνει μόνο με τα αποτελέσματα των κομμάτων στην πανελλαδική εκλογική αναμέτρηση, αλλά και με την συλλογή ‘’σταυρών’’ από κάποιους υποψήφιους, που ανέμεναν μια πιο εμφατική παρουσία.

Ενθουσιασμός σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ

syriza-eklogiko2

Αισιόδοξο και πλήρες ικανοποίησης ήταν το κλίμα μόνο στα εκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Η νίκη των πρώτων ήταν λογικό να προκαλέσει ενθουσιασμό, αφού το εύρος της επιτυχίας δίνει την δυνατότητα για πρώτη φορά να υπάρξει ανάδειξη δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη. Αρκετοί οι φίλοι του κόμματος που μαζεύτηκαν από νωρίς έξω από το εκλογικό κέντρο επί της Β. Κωνσταντίνου με σημαίες και τραγούδια για τον πανηγυρισμό της μεγάλης εκλογικής νίκης. Σύμφωνα με ψηφοφόρους του κόμματος, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις ψηφοδελτίων χωρίς σταυρούς, εκεί όμως που σημειώθηκαν, αφορούσαν κυρίως τον βουλευτή Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και στον νεοεμφανιζόμενο Στάθη Γιαννακίδη.

Στο εκλογικό κέντρο των ΑΝΕΛ, από την άλλη, υπήρξε μεγάλη ικανοποίηση για την είσοδο του κινήματος στην Βουλή. Τα μέλη του κόμματος παρακολουθούσαν τηλεοπτικά τα αποτελέσματα, εκφράζοντας τον ενθουσιασμό και την ικανοποίησή τους που δεν επιβεβαιώθηκαν οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις. Κοινή άποψη στους κόλπους των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ξάνθης είναι ότι οι αριθμοί των πανελλαδικών δημοσκοπήσεων σκοπίμως έδιναν μικρότερα ποσοστά στο κόμμα.

Στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, παρά το μικρό ποσοστό και την αδυναμία εισόδου στην Βουλή, επικρατούσε ευχάριστο κλίμα και μόνη αρνητική εξέλιξη θεωρήθηκε το σχετικά υψηλό ποσοστό που κατέγραψε η Χρυσή Αυγή στην Ξάνθη. Αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου για ευθύνη του Γ. Παπανδρέου στην περικοπή ψήφων από το ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ στην Ξάνθη υποστήριξαν ότι οι ψηφοφόροι τους αποτελούνταν από πρόσωπα που είχαν ήδη αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ.

Απογοήτευση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

nd eklogiko  pasok eklogiko

Εμφανής η απογοήτευση στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας, τα μέλη της οποίας δήλωσαν ότι δεν περίμεναν μια τόσο μεγάλη διαφορά με τον πρώτο ΣΥΡΙΖΑ. Παρών στο εκλογικό κέντρο και ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Χαρ. Δημαρχόπουλος. Σε τοπικό επίπεδο υπήρξε έκπληξη για πολλούς η επιτυχημένη παρουσία της υποψήφιας Γεωργίας Ανδρέου, ενώ πολλοί είδαν με ικανοποίηση την διεκδικούμενη τρίτη έδρα να πηγαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι σε ακόμη έναν μειονοτικό υποψήφιο, όπως διαδιδόταν. Μουδιασμένα τα στελέχη του κόμματος και στο εκλογικό κέντρο του ΠΑΣΟΚ, όπου, παρά την κατάληψη της τρίτης θέσης στην Ξάνθη, ήλπιζαν σε ένα μεγαλύτερο ποσοστό, ώστε να επιτευχθεί η κατάληψη της τρίτης έδρας στον νομό.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…