Σχόλια 16/01/15

0
paisios
Ποιό είναι το σωστό; Επικράτειας ή Ακράτειας;
Θωμάς Βουγιουκλής


Σε κάμπο και βουνό φθάνει το «Ε»
Οι κάτοικοι των χωριών σε κάμπο και βουνό το γνωρίζουν καλά εδώ και χρόνια. Γιατί κάθε πρωί περιμένουν και παίρνουν στα χέρια τους την Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ. Η οποία φτάνει κοντά τους μέσω των 13 σταντ που υπάρχουν σε κεφαλοχώρια του νομού. Σε κάμπο και βουνό, σε χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς αδιακρίτως.
Και είναι η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ η καθημερινή παρέα, η ενημέρωση, το παράθυρο στα νέα του τόπου, είναι η ίδια η ζωή. Έτσι, με την καθημερινή αυτή επαφή, φτάνει απ’ άκρη σε άκρη του νομού η πληροφόρηση, το μήνυμα, η είδηση, η σοβαρή και υπεύθυνη δημοσιογραφία χωρίς φανατισμούς και ακρότητες.
Και τη νέα χρονιά το ΕΜΠΡΟΣ θα είναι κοντά και δίπλα σε όλους αυτούς σε κάμπο και βουνό επιζητούν την έγκυρη ενημέρωση. Και βέβαια την έχουν.
«Ε»


Ο συμβολισμός της ομιλίας Βενιζέλου στην Ξάνθη
Γράψαμε χθες στην στήλη αυτή ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα κλείσει την προεκλογική του εκστρατεία με συγκέντρωση –ομιλία στην Ξάνθη.
Δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή αυτή. Απεναντίας μάλιστα. Πέρα από την τιμητική διάσταση του θέματος, υπάρχει και η πραγματική. Κι αυτή δεν είναι άλλη από την πίστη που έχει το ΠΑΣΟΚ ότι στην Ξάνθη θα έχει πολύ καλή εμφάνιση και ότι μπορεί να εκλέξει και πάλι βουλευτή.
Ακόμη, η επιλογή της Ξάνθης που αντανακλά και στη Ροδόπη, σηματοδοτεί την παγιωμένη εκτίμηση προς την Μειονότητα που τρέφει το ΠΑΣΟΚ.
«Ε»


Δεν θα είναι υποψήφιος
Ρητά και κατηγορηματικά μας δήλωσε χθες ο Τάκης Σιδηρόπουλος ότι δεν θα είναι υποψήφιος με τον συνδυασμό του ΛΑΟΣ στην Ξάνθη. Αιτία, όσα λέχτηκαν και γράφτηκαν για τις μίζες του Καρατζαφέρη.
Έτσι, ο συνδυασμός μετά την αποχώρηση αυτή είναι: Αβραμίδης Αναστ., Κακλαμάνου Καλ., Λενίτσας Δημ., Σπάρταλης Γεώργ. και Χατζηφωτιάδης Νικ.
«Ε»


Περί του τρίτου κόμματος
«Το Ποτάμι» προσδοκεί να είναι το τρίτο κόμμα στη βουλή, όπως και το ΠΑΣΟΚ. Μακάρι να συμβεί, όποιο κι αν είναι τρίτο. Διότι φαντάζεστε τι θα συμβεί, δεν τους περνάει από το μυαλό να είναι η Χρυσή Αυγή τρίτο κόμμα;
Τον έχουν άραγε στον νου τους αυτόν τον τρομερό κανόνα ψηφοφόροι και κομματικά επιτελεία; Δεν μου φαίνεται – τρανή απόδειξη ο Γιώργος Παπανδρέου που αποφάσισε να φύγει από το ΠαΣοΚ και να ιδρύσει νέο κόμμα. Δεν του περνάει καθόλου από το μυαλό, φαίνεται, πως αυξάνονται έτσι οι πιθανότητες να είναι η Χρυσή Αυγή το τρίτο κόμμα. Και να βγαίνει με χειροπέδες από τον Κορυδαλλό ο Νίκος Μιχαλολιάκος να πάει στο Προεδρικό Μέγαρο να παραλάβει τη διερευνητική εντολή;
Υπάρχει μεγαλύτερος εξευτελισμός από αυτόν για την Ελληνική Δημοκρατία; Για πέντε ημέρες ο αρχηγός των νεοναζί θα ο είναι ο δυνητικός πρωθυπουργός της χώρας. Αντέχουμε τέτοια ηθική και πολιτική χρεοκοπία να προστεθεί στην οικονομική χρεοκοπία; Ελπίζω πως δεν θα συμβεί, αλλά οι ελπίδες μου υπονομεύονται από το «αν κάτι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει».
«Ε»


Σκεφτείτε το καλά…
Πριν καλά καλά προλάβουμε να βγάλουμε τα Χριστουγεννιάτικα στολίδια, πάμε για εκλογές βουλευτικές! Σε δέκα ημέρες ψηφίζουμε. Και θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την κάλπη.
Το διάστημα όντως ήταν μικρό για να γνωρίσουμε και αποφασίσουμε. Ίσως κάποιοι ήδη να αποφάσισαν. Όσοι πάντως δεν έχετε αποφασίσει ακόμα – και μάλλον είστε αρκετοί – σκεφτείτε το καλά. Διότι μετά δεν υπάρχουν περιθώρια μετάνοιας ή αμάν τι έκανα, να μου κοβόταν το χέρι. Από κοψοχέρηδες κατά το παρελθόν χορτάσαμε.
Τόσα κόμματα στον στίβο των εκλογών φέτος, δεν μπορεί, κάποιο θα σας εκφράζει…
«Ε»


Συντελεστής φορολόγησης 50%
Μάταια ρωτούν και ξαναρωτούν οι δημοσιογράφοι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ποιους θα φορολογήσει, ποιους θεωρεί πλούσιους, και με τι φόρο. Απάντηση δεν παίρνουν εδώ και μέρες, παρά μόνο αοριστίες. Χαζοί είναι να το οριστικοποιήσουν; Αν πουν ότι είναι τα 30.000 ευρώ ή τα 40.000 ευρώ για παράδειγμα, ποιος χαζός με τέτοιο εισόδημα θα τους ψηφίσει. Ωστόσο επιμένουν ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί χωρίς να μας λένε από πού θα βρεθούν τα χρήματα για να συνεχίσει να λειτουργεί το κράτος.
Ο δε βουλευτής Ευκλείδης Τσακαλώτος (από το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ με επενδύσεις στο εξωτερικό) σε τηλεοπτική του συνέντευξη δήλωσε ότι «Η φορολογία θέλει πολλούς συντελεστές, με ανώτατο. Όταν θα φτάσουμε να έχουμε με το περιουσιολόγιο τα πραγματικά εισοδήματα, θα πρέπει τουλάχιστον ο ανώτατος να είναι στο 50%.».
Βέβαια αν μείνει καμία μεγάλη επιχείρηση στη χώρα με φορολογία 50% να μας γράψετε. Και μετά να δούμε που θα φτάσει η ανεργία στη χώρα.
Ο κύριος Τσακαλώτος άραγε θα επένδυε τα χρήματά του σε κάποια επιχείρηση που φορολογείται με 50%. Μάλλον όχι. Θα προτιμήσει σίγουρα την ασφάλεια της Blackrock (όπου τα έχει μέχρι σήμερα) που επενδύει άλλους πιο ελκυστικούς τόπους με 10 και με 20% φορολογία.


Ο επίμονος Τσίπρας
«Δεν καταλαβαίνω γιατί επιμένουν τόσο πολύ να πάρουν τώρα στα χέρια τους την καυτή πατάτα και δεν έκαναν λίγη υπομονή». Η απορία που έβγαινε από τα χείλη Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ λίγο μετά την άκαρπη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συμπυκνώνει εν πολλοίς τον στρατηγικό εγκλωβισμό της Κουμουνδούρου. Με τον αέρα του αποτελέσματος των ευρωεκλογών στα πανιά της και τις δημοσκοπήσεις που τον έφερναν πολλές μονάδες μπροστά από τη ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκαθαρίσει ήδη από την επαύριον των ευρωεκλογών ότι θα προκαλούσε εκλογές τον Μάρτιο με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν έχει μειωθεί ο ενθουσιασμός στην Κουμουνδούρου για την προκήρυξη εκλογών, την οποία ο Αλέξης Tσίπρας ζητούσε επίμονα εδώ και μήνες. Όμως στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν υπολογίσει ούτε το κραχ του Χρηματιστηρίου ούτε την άνοδο των σπρεντ. Πολύ περισσότερο δεν περίμεναν ότι θα έμπαιναν στην προεκλογική μάχη χωρίς προηγουμένως να έχει κλείσει η συμφωνία με την τρόικα. Τα δεδομένα εκ των πραγμάτων αλλάζουν και τον σχεδιασμό της Κουμουνδούρου, που θα πρέπει να τοποθετηθεί συγκεκριμένα για το τι θα κάνει εφόσον κληθεί να διαχειριστεί την καυτή πατάτα των νέων μέτρων. Για την ώρα, πολλές από τις ελπίδες του οικονομικού επιτελείου φαίνεται να βασίζονται στη διακήρυξη του Μάριο Ντράγκι για αγορά κρατικών ομολόγων των χωρών της ευρωζώνης από την πρωτογενή αγορά με το νέο έτος.


Αγιοκατάταξη γέροντος Παϊσίου αγιορείτου
Από τις 13 Ιανουαρίου, στη χορεία των Αγίων της ορθόδοξης Εκκλησίας συγκαταλέγεται επίσημα και ο μοναχός Πασιος Αγιορείτης. Στην αγιοκατάταξη του γνωστού ανά το πανελλήνιο Γέροντος Παϊσίου προχώρησε η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία ανέγραψε στο Αγιολόγιο της ορθόδοξης Εκκλησίας τον μοναχό Παΐσιο Αγιορείτη. Έστω κι αν κάποιοι ισχυρίζονται ότι το Πατριαρχείο βιάστηκε να τον ανακηρύξει άγιο, κάποιοι άλλοι διακρίνουν αρμονία στις αποφάσεις του Πατριαρχείου. Ο Παΐσιος αγιοκατατάχθηκε 22 χρόνια μετά τον θάνατό του, όπως ακριβώς και ο άλλος σύγχρονος Όσιος Πορφύριος. Την Κυριακή στη μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στην Σουρωτή Θεσσαλονίκης αναμένεται να συρρεύσουν πιστοί από όλη τη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, αφού υπολογίζεται ότι τώρα επισκέπτονται τη μονή πάνω από 1.500 άτομα την εβδομάδα. Παράλληλα, θεωρείται ότι θα υπάρξει αύξηση του θρησκευτικού τουρισμού από τη Ρωσία, όπου ο Παΐσιος ήταν πολύ δημοφιλής και η είδηση της αγιοκατάταξής του φιλοξενήθηκε σε ουκ ολίγα ΜΜΕ.
Χ.Δ.


Να μην λέμε φανφάρες; Μα γιατί;
Ένα βήμα πίσω έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στο θέμα της σύστασης κρατικού αερομεταφορέα. Μόλις τον Δεκέμβριο, στο πρόγραμμα του κόμματός του για τον τουρισμό, ο Αλέξης Τσίπρας είχε προαναγγείλει την σύσταση κρατικού αερομεταφορέα. Ήταν άξιο απορίας κάτι τέτοιο, καθώς πρόκειται για ένα εγχείρημα που απαιτεί αφ’ ενός την επένδυση τεράστιων κεφαλαίων, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει η χώρα, αφ’ ετέρου την ανάληψη από τον κρατικό προϋπολογισμό ενδεχόμενων ζημιών, οι οποίες είναι πολύ πιθανό να είναι μεγαλύτερες από εκείνες της παλιάς Ολυμπιακής, καθώς τώρα η αγορά είναι αρκετά ανταγωνιστική. Αυτά ίσως συλλογίστηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας πήρε πίσω την εξαγγελία αυτή, λέγοντας στην ‘’συνέντευξη’’ μέσω του Twitter: «Να μη λέμε φανφάρες στον κόσμο, δεν υπάρχει -άμεσα τουλάχιστον- η δυνατότητα για επανασύσταση κρατικού αερομεταφορέα». Ποιά ήταν, λοιπόν, η λογική μίας τέτοιας άστοχης εξαγγελίας τόσο πρόσφατα; Μυστήριο…
Χ.Δ.


Το λύσαμε κι αυτό το πρόβλημα!
Την θέση ότι, αν χρειαστεί, η Ελλάδα θα κόψει μόνη της ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος, διατύπωσε η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Κοζάνη Ραχήλ Μακρή. Η αναφορά της, φυσικά, καταδεικνύει πλήρη άγνοια για τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωζώνης, και όπως ήταν φυσικό προκάλεσε θυμηδία και αιχμηρά σχόλια στο διαδίκτυο. Σε διαφωνία που είχε με ανθυποψήφιό της σε τοπικό κανάλι της Κοζάνης, η κ. Μακρή ανέφερε ότι σε περίπτωση που διακόψει τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα ενεργοποιηθεί το emergency του ELA και «θα μπορούμε να κόψουμε μόνοι μας ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι 100 δισ. ευρώ». Αναμενόμενη ήταν η ειρωνική απάντηση από πλευράς ΝΔ: «Γιατί δεν ‘’κόβουν’’ 300 δισ. για να μηδενίσουν και το χρέος;». Αυτά ζούμε στην Ελλάδα του 2015…
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…