Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα «Αναποφάσιστοι – προβληματισμένοι» το κυρίαρχο …κόμμα στην Ξάνθη

«Αναποφάσιστοι – προβληματισμένοι» το κυρίαρχο …κόμμα στην Ξάνθη

0
eklogesellada-empros

«Βουβές» εκλογές – Κάνουν «κρότο» τα διλήμματα – Αέρας νίκης του ΣΥΡΙΖΑ φυσάει από το βουνό…

Μεγάλη ρευστότητα ως προς την πρόθεση ψήφου μέσα στην πόλη – Προβληματισμός αγανάκτηση και …φόβος στα χωριά του κάμπου

10 μέρες πριν τις εκλογές και ενδιαφέρον παρουσιάζει η αποτύπωση του κλίματος που επικρατεί στον κόσμο του νομού μας, ποιοι παράγοντες συντελούν και επηρεάζουν στην διαμόρφωση της ψυχολογίας του λίγο πριν την κάλπη, τι αντίχτυπο έχουν τα μηνύματα των κομμάτων και των υποψηφίων όπως επίσης και με ποια κριτήρια θα ψηφίσει το εκλογικό σώμα και ποια είναι η ειδοποιός διαφορά που θα κρίνει τα ποσοστά μεταξύ των δυο πρώτων κομμάτων! Το «Ε» διενήργησε μια έρευνα ρωτώντας κατοίκους όλων των δήμων του νομού και της πόλης που δεν είναι υποψήφιοι με κάποιο κόμμα και εκφράζουν όλη την κοινωνική διαστρωμάτωση ώστε να έχει ένα ολοκληρωμένο δείγμα.

«Βουβές» εκλογές – Κάνουν «κρότο» τα διλήμματα

Σε μια πρώτη αξιολόγηση των απαντήσεων που πήραμε είναι ότι ο κόσμος ιδιαίτερα στα χωριά δεν μιλά πολύ για τις εκλογές. Εκλείπουν παντελώς οι ηχηρές συζητήσεις και οι καυγάδες στα καφενεία. Υπάρχει μια σιωπή που όμως κάνει …κρότο η υπόβοσκουσα απαξίωση για τις εκλογές και τα κόμματα αλλά και ένας επίσης βουβός μα συνάμα ηχηρός προβληματισμός για το τι θα φέρουν αυτές οι εκλογές, πώς θα είναι η επόμενη μέρα για τη χώρα αλλά και για την τσέπη του. Ένα επίσης σημαντικό στοιχείο είναι ότι εκλείπει ο φανατισμός, ο κόσμος δεν είναι στενά εγκλωβισμένος σε κομματικά άρματα. Ακούει και μετράει με επιφυλακτικότητα αλλά και με καχυποψία τις όποιες εξαγγελίες και τις ερμηνεύει κυρίως με προσωπικά κριτήρια. Γεγονός όμως είναι ότι περνάει η προπαγάνδα των κομμάτων: «Θέλουν να ψηφίσουν κάτι που να αλλάξει αυτή την κατάσταση αλλά οι παππούδες φοβούνται μήπως έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχουν να τους δώσουν τη σύνταξη. Μήπως μας γυρίσουν στην δραχμή. Δεν ξέρουν τι θα σημαίνει αυτό αλλά πιστεύουν ότι είναι πολύ κακό», μας λέει ένας κάτοικος των Αβδήρων. «Κάποιοι θέλουν να ψηφίσουν Τσίπρα γιατί είδαν τα χαϊρια με κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και το μόνο που έχουν να περιμένουν είναι νέα μέτρα», μας λέει κάποιος άλλος στην παρέα. Κυρίαρχο στοιχείο η πόλωση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ που μονοπωλεί και τη συζήτηση ενώ για τα μικρότερα κόμματα και ιδιαίτερα για το ΠΑΣΟΚ που κατέγραφε μεγάλη δύναμη στα Άβδηρα οι απόψεις διίστανται: «Το ΠΑΣΟΚ χωρίστηκε …Κάποιοι καλοείδαν ότι ο Παπανδρέου έκανε κόμμα αλλά άλλοι τον θεωρούν αποστάτη. Γενικά δεν νοιαζόμαστε και πολύ και ούτε πιστεύουμε ότι κι ο Τσίπρας που λέει ότι θα τ’ αλλάξει τελικά θα μπορέσει να το κάνει », προσθέτει ο τρίτος στην παρέα.

Ο βρεγμένος την βροχή δεν την φοβάται…

Ίδια κατάσταση, ανάλογα συναισθήματα και προβληματισμοί και σε κατοίκους του δήμου Τοπείρου που επίσης απευθυνθήκαμε: «Στην αρχή όλοι ήμασταν μουδιασμένοι. Ο κόσμος φοβάται να ρισκάρει μήπως τον έρθουν χειρότερα αντί για καλύτερα και χάσει κι αυτά που έχει και πάνε χαράμι οι θυσίες που έκανε. Ναι υπάρχει φόβος αλλά και αγανάκτηση…», μας λέει νεαρός αγρότης. «Είμαστε στο μεν αλλά… Έχουμε πολύ αγανάκτηση από το πώς μας κατάντησαν με τα μνημόνιά τους και θέλουμε μια ελπίδα… Αυτούς που μας κυβέρνησαν τους είδαμε. Τι έχουμε να χάσουμε χαμένοι για χαμένοι… Ο βρεγμένος τη βροχή δεν την φοβάται… Πού ξέρουμε, μπορεί ο Τσίπρας να μας τα στεγνώσει», συμπληρώνει γελώντας κάποιος άλλος.

Αέρας νίκης του ΣΥΡΙΖΑ φυσάει από το βουνό…

Πιο κατασταλαγμένοι είναι οι κάτοικοι στο Δήμος Μύκης. Εκεί υπάρχει έντονα θετικό κλίμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικά μας έλεγε δημότης που ανήκει σ’ άλλο κόμμα (χωρίς να είναι υποψήφιος) ότι πήγε να μιλήσει σε καφενείο της Σμίνθης για το κόμμα του και κόντεψαν να τον δείρουν: «Υπάρχει ένας αέρας νίκης του ΣΥΡΙΖΑ παντού και αυτό δεν μπορεί να ανατραπεί. Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος. Παντού ακούς στα καφενεία να λέει: «Μας κατέστρεψαν με τα χαράτσια και τα ΕΝΦΙΑ τους. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα παντού στο δήμο Μύκης», μας λέει κάτοικος. Στο μεταξύ έγκυρες πληροφορίες του «Ε» αναφέρουν ότι μεγάλη δυναμική αναπτύσσει και ο Ιρφάν Χατζηγκενέ ενώ αντίθετα αποδυναμώνεται ο Τσετίν Μάντατζη.

Μεγάλη ρευστότητα ως προς την πρόθεση ψήφου μέσα στην πόλη

Μεγαλύτερη είναι η ρευστότητα ως προς την πρόθεση ψήφου στον αστικό ιστό, τα χαρακτηριστικά τα κριτήρια και οι προβληματισμοί όμως ίδιοι: «Πιστεύω πως οι νεότεροι είναι πιο ανοιχτοί στην αλλαγή και είναι πιο κοντά στο να ρισκάρουν να ψηφίσουν το κόμμα που την εκφράζει, οι μεγαλύτεροι είναι πιο συντηρητικοί κυρίως γιατί φοβούνται μήπως χάσουν κι αυτά που τους απέμειναν Περνάει η προπαγάνδα της κινδυνολογίας… Πιστεύω ότι το δίλημμα των εκλογών είναι: Η θα μείνουμε στα ίδια με κίνδυνο να έχουμε και άλλα μέτρα και καλύτερο που μπορούμε να περιμένουμε είναι να είναι πιο ήπια ή θα ρισκάρουμε μια αλλαγή με κίνδυνο όμως είτε να πάμε στα χειρότερα είτε να μην υλοποιηθούν οι εξαγγελίες αλλά και να δημιουργηθούν τέτοιες συνθήκες από μια δικαιοκριτή πολιτική που τελικά να τα καταφέρουμε. Εξάλλου η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία», λέει νεαρός Ξανθιώτης ιδιωτικός υπάλληλος.

Η αίσθηση είναι ότι υπάρχουν πολλοί αναποφάσιστοι ,υπάρχει περισσότερο από κάθε άλλη φορά μια απεξάρτηση από κόμματα, αλλά εκείνο που συγκρούεται σ’ αυτές τις εκλογές είναι πολιτικές και προγράμματα και αυτό είναι ένδειξη ωριμότητας του εκλογικού σώματος.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αντίδραση και από το ΚΙΕΦ για την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου

Κάνει λόγο και για συγκάλυψη στην υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών   Ανακοίνωση εξ…