Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Προσδοκούν …ανάσταση της «νεκρής» επιχειρηματικότητας

Προσδοκούν …ανάσταση της «νεκρής» επιχειρηματικότητας

0
epixeirisis

Ελπίδες και προσδοκίες των παραγωγικών κλάδων από την νέα κυβέρνηση -Κράτος δικαίου ζητούν οι επαγγελματοβιοτέχνες

Να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι ζητούν οι εργαζόμενοι .Η μείωση του κόστους εργασίας δεν ωφέλησε την επιχειρηματικότητα υποστηρίζει ο βιομηχανικός κλάδος

Μεγάλες είναι οι προσδοκίες των παραγωγικών κλάδων και γενικότερα της κοινωνίας από την νέα κυβέρνηση Συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καθώς σ’ αυτή έχουν εναποτεθεί οι ελπίδες για τέλος της λιτότητας και επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά και κοινωνική δικαιοσύνη. Ήδη με τις πρώτες του δηλώσεις στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε το στίγμα της αλλαγής πολιτικής και κήρυξε την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος της Θεσσαλονίκης το οποίο και επικροτήθηκε από τον ελληνικό λαό στις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου. Στο πλαίσιο αυτό οι πρώτες εξαγγελίες των υπουργών αφορούν τον κόσμο της εργασίας με αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και 13η σύνταξη όπως επίσης αναστολή των διαθεσιμοτήτων και επαναπρόσληψη όσων αντισυνταγματικά απολύθηκαν. Σε τοπικό επίπεδο το «Ε» διερεύνησε τι περιμένουν από την νέα κυβέρνηση οι παραγωγικοί φορείς μέσω των εκπροσώπων τους. Μέσα από τις απόψεις τους διαφαίνεται η ελπίδα αν και κρατούν …μικρό καλάθι μέχρι να δουν συγκεκριμένες πράξεις. Αυτό όμως που αποτελεί κοινή πεποίθηση είναι ότι «δεν πάει άλλο» με την πολιτική της λιτότητας και ότι παρά την ευημερία των αριθμών και τα πραγματικά πλεονάσματα της προηγούμενη κυβέρνησης η πραγματική οικονομία δεν έχει κανένα δείγμα ανάκαμψης.

Σε στάση αναμονής οι Βιομηχανικός – Βιοτεχνικός κλάδος

Διαπίστωση: Η μείωση του κόστους εργασίας δεν ωφέλησε την επιχειρηματικότητα

«Είμαστε σε στάση αναμονής, έχοντας την ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει διάλογο με τον κλάδος μας και θα προωθήσει λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Και αυτά είναι πολλά. Η πραγματικότητα είναι ότι είναι πολύ προβληματικός ο κλάδος μας. Δεν υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης. Πρέπει κατά την άποψή μου η κυβέρνηση να στηρίξει τον παραγωγικό ιστό, να προκαλέσει ρευστότητα στην αγορά και αυτό θα γίνει αν αυξηθεί η αγοραστική δυνατότητα του Έλληνα αλλά και οι εξαγωγές», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών – Βιομηχάνων Ξάνθη κ. Α. Πασατζής. Προσθέτει επίσης μια πολύ σημαντική διαπίστωση που αφορά την συμπίεση του κόστους εργασίας που αποδείχθηκε ότι απέτυχε να κάνει πιο ανταγωνιστικές τις επιχειρήσεις : «Έπρεπε να σταματήσει αυτή η κατρακύλα στους μισθούς. Η μείωση του κόστους εργασίας απέτυχε να κάνει πιο ανταγωνιστική την επιχειρηματικότητα». Σ’ ότι αφορά τα ιδιαίτερα προβλήματα των επιχειρήσεων της Θράκης ο κ. Πατσατζής σημείωσε: «Περιμένουμε να έχουμε διάλογο και συνεργασία με τους βουλευτές μας για να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το θέμα της μετανάστευσης των επιχειρήσεων στις όμορες χώρες λόγω χαμηλής φορολογίας και τι θα γίνει με το 12% που αποτελεί κίνητρο για την επιχειρηματικότητα στη περιοχή μας».

ΟΕΒΕ Ξάνθης: «Περιμένουμε να δούμε ένα κράτος δικαίου…»

Περιμένουν πράξεις και όχι λόγια οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθη κ. Γιώργος Μπατζακίδης θέλουν πρωτίστως να δουν ένα κράτος δικαίου: «Να ευχηθούμε καλή διακυβέρνηση στους κυβερνώντες και επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχουν αναλάβει. Περιμένουμε πράξεις και την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της νέας κυβέρνησης. Σ΄ ότι αφορά τον κλάδο μας περιμένουμε ένα δούμε τη ρύθμιση των 100 δόσεων χωρίς προκαταβολές και 30% προπληρωμή της δόσης όλα αυτά δηλαδή τα τεχνάσματα που μας επέβαλαν και δεν μπορούσαν να τα εισπράξουν. Περιμένουμε μείωση των λειτουργικών μας με ευνοϊκές ρυθμίσεις αλλά και μείωση των εισφορών μας στον ΟΑΕΕ και στο ΙΚΑ. Με λίγα λόγια περιμένουμε μια δίκαιη, αξιακή διακυβέρνηση. Να επανέλθουν οι μισθοί στα 751 ευρώ γιατί τα 586 μεικτά είναι κοροϊδία! Να νιώσουμε ότι δεν είμαστε υποτελείς στην τρόικα να επανέλθει η αξιοπρέπεια στον έλληνα. Αυτό το δικαιούται ο Έλληνας πολίτης που την τελευταία 5ετία έχει υποφέρει τα πάνδεινα».

Να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι ζητούν οι εργαζόμενοι

Απ’ την πλευρά των εργαζομένων ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης τονίζει ότι οι εργαζόμενοι θέλουν άμεσα να υλοποιούνται οι δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης: «Ο κόσμος πίστεψε στον ΣΥΡΙΖΑ και τον ψήφισε. Τώρα όμως τέλειωσαν τα θα… θέλουμε άμεσα την υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Σ΄ ότι αφορά τα εργασιακά πρέπει να καταργηθούν αυτοί οι αντεργατικοί νόμοι που έκαναν ζούγκλα τον χώρο της εργασίας. Και χαίρομαι που ήδη εξαγγέλθηκε από τον αρμόδιο υπουργό η αύξηση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ».

ΕΒΕ Ξάνθης: Μπορεί να συγκρουστούμε όμως θα σεβαστούμε τους θεσμούς…»

Κρατά μικρό καλάθι ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης: «Πρέπει ν’ ακούσουμε πρώτα τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη άποψη. Εμείς απ’ την πλευρά μας ως θεσμικός φορέας των Επαγγελματοβιοτεχνών σεβόμαστε τις αποφάσεις του ελληνικού λαού και θα τιμήσουμε τον θεσμό. Θα κάνουμε προσπάθειες προκειμένου να εισακουστούν οι θέσεις μας, θα επιδιώξουμε τον διάλογο και τη συνεργασία. Μπορεί ακόμη και να συγκρουστούμε από την αγωνία μας για το καλό του κλάδου των επαγγελματοβιοτεχνών. Με τους βουλευτές μας θα επιδιώξουμε συνεργασία. Ήταν άλλωστε πάντα στο πλάι μας όταν ζητήσαμε τη βοήθειά τους. Τα προβλήματα είναι πολλά και οξυμένα και χρειάζονται άμεσα λύσεις».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@emrpos.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Εκπνέει την Τρίτη 30 Απριλίου η προθεσμία Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν ο…