Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Στην Ξάνθη για ακόμη μία χρονιά ο Άη Βασίλης και η παρέα του

Στην Ξάνθη για ακόμη μία χρονιά ο Άη Βασίλης και η παρέα του

0
spiti aivasili

Εγκαινιάστηκε η ‘’Γειτονιά του Άη Βασίλη’’ στην καρδιά της Ξάνθης

Η παραμυθένια ‘’Γειτονιά’’ του εθελοντισμού μας μυεί στην μαγεία των Χριστουγέννων

Για τέταρτη συνεχή χρονιά άνοιξε τις πύλες της η ‘’Γειτονιά του Άη Βασίλη’’ στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης για μικρούς και μεγάλους ξανθιώτες. Το απόγευμα της Παρασκευής 5 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια ενός θεσμού που έχει αγκαλιάσει η πόλη της Ξάνθης και κατά κοινή ομολογία δίνει τον παλμό των Χριστουγέννων στην πόλη μας. Η ‘’γειτονιά του Άη Βασίλη’’ διοργανώνεται, ως γνωστόν, από το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης με συνδιοργανωτές φέτος την Περιφ. Ενότητα Ξάνθης, τον Δήμο και το Κέντρο Πολιτισμού Ξάνθης. Συμμετέχουν όλοι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της πόλης και αρκετοί Καρναβαλικοί, ο Στρατός, η Φιλαρμονική του δήμου, ο Σοροπτιμιστικός σύλλογος, ο Αρμενικός Σταυρός Ελέους

Ξάνθης και το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης.

Ανανεωμένη αλλά με την ίδια ζεστασιά

Η πλατεία Δημοκρατίας γέμισε χαρούμενα πρόσωπα στα εγκαίνια, γελαστά παιδιά με τους γονείς τους, που ήρθαν να υποδεχτούν τον Άη Βασίλη στην δική του γραφική ‘’γειτονιά’’ στην Ξάνθη. Η τελετή των εγκαινίων λιτή και άμεση, με την πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων κα Στάντζιου να ευχαριστεί όλους όσοι συνέβαλαν και φέτος στην οργάνωση της φιλανθρωπικής αυτής δράσης, που δεν δίνει χαρά μόνο σε αυτούς που συμμετέχουν, αλλά και σε ιδρύματα και άπορες οικογένειες της πόλης μας. Ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Ζαγναφέρης ευχαρίστησε με την σειρά του όσους προσφέρουν εθελοντικά και ευχήθηκε επιτυχία στην διοργάνωση και καλές γιορτές σε όλους τους ξανθιώτες. Τις ευχές του Σεβασμιωτάτου μετέφερε, ο εφημέριος του καθεδρικού ναού π. Κωνσταντίνος, ενώ του Δημάρχου Ξάνθης που απουσίαζε στην Αθήνα, ο Αντιδήμαρχος κ. Παπασταματίου.

Παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούσε μια ζεστή ατμόσφαιρα, για την οποία φρόντισαν τα μέλη και οι φίλοι του Λυκείου Ελληνίδων. Πολλά και ποικίλα γλυκά και ζαχαρωτά για τους μικρούς φίλους του Άη Βασίλη, ζεστό κρασάκι για τα μεγαλύτερα ‘’παιδιά’’ και πολλά παιχνίδια με το ‘’καρουζέλ’’ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των παιδιών, μουσική των ημερών και χορός που έδωσαν κέφι στην βραδιά. Την μουσική της παρουσία έδωσε για άλλη μια φορά η Φιλαρμονική του Δήμου Ξάνθης με κάλαντα και χριστουγεννιάτικες μελωδίες. Επαληθεύτηκαν λοιπόν όσα είχε αναφέρει στο «Ε» η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κα Ευτέρπη Στάντζιου και φέτος η ‘’γειτονιά’’ είναι πιο λαμπερή, πιο θεαματική, όμως το ίδιο ζεστή, γεμάτη παιδική αγάπη, ήχους, μυρωδιές και εικόνες από τα παραμυθένια Χριστούγεννα των παιδικών μας χρόνων.

Με παιδικό ενθουσιασμό η υποδοχή του Άη Βασίλη

Πανικός προκλήθηκε φυσικά μόλις τα παιδιά κατάλαβαν ότι κατέφτασε ο αγαπημένος τους ‘’άγιος’’ και όρμησαν να τον συναντήσουν. Φωνάζοντας τον Άη Βασίλη τον περικύκλωσαν και τον κοιτούσαν με έκπληξη και θαυμασμό, ανακοινώνοντάς του τις ευχές και επιθυμίες τους. Κέφι έδωσαν φυσικά και οι ακόλουθοι του Άη Βασίλη, ξωτικά, χιονάνθρωποι και τάρανδοι που φωτογραφίζονταν με τα παιδιά σκορπώντας γέλια και χαρά. Το στοιχείο της παράδοσης δεν θα μπορούσε να λείπει από μια γιορτή του Λυκείου Ελληνίδων. Τον παραδοσιακό τόνο έδωσαν τα δύο παιδικά χορευτικά που χόρεψαν τοπικούς χορούς στο κέντρο της ‘’γειτονιάς’’. Ο κύκλος που σχηματίστηκε γέμισε αμέσως από παιδάκια ντυμένα με γιορτινές φορεσιές και χριστουγεννιάτικα σκουφάκια που χωρίστηκαν σε ομάδες αγοριών και κοριτσιών. Οι επαγγελματίες διασκεδαστές σύντροφοι του Άη Βασίλη ανέλαβαν να απογειώσουν το κέφι των παιδιών με παιχνίδια, τραγούδια και χορό που κέρδισαν τις εντυπώσεις. Σε όλη την διάρκεια της εκδήλωσης ο κόσμος επισκεπτόταν τα πέντε ξύλινα σπιτάκια της ‘’γειτονιάς’’ για να δει τον Άη Βασίλη στο σπίτι του, να γευτεί και να αγοράσει σπιτικά γλυκά στο ‘’ζαχαροκαραμελόσπιτο’’, να ψωνίσει χριστουγεννιάτικα στολίδια από το μαγαζάκι, να φάει γλυκά και να πιει κρασί στο καφενεδάκι. Ξεχωριστή θέση στην ‘’γειτονιά’’ και το δέντρο των ευχών, όπου οι μικροί φίλοι του Άη Βασίλη γράφουν τις ευχές τους και τα ξωτικά τις κρεμούν σαν στολίδια του δέντρου. Το Λύκειο Ελληνίδων φρόντισε ώστε φέτος να γίνουν πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, με την παρουσία πολλών πολιτιστικών συλλόγων και σχολικών χορωδιών να τραγουδούν χριστουγεννιάτικα τραγούδια και παραδοσιακά κάλαντα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, παραδοσιακά χορευτικά, χριστουγεννιάτικα φιλανθρωπικά bazaar και πολλές εκπλήξεις με συνεχή events και χριστουγεννιάτικο παλμό. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου λοιπόν, μπορούμε όλοι να γευτούμε την γιορτινή ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων στην ‘’γειτονιά’’ του Άη Βασίλη.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στο καφέ Ερμής θα παρουσιαστούν ποιήματα του Κώστα Ταβουλτσίδη

Σήμερα στις 19:30 – Μουσική θα παίξουν ο Αντώνης Μουσαδές και ο Γιάννης Βουλτσίδης Η…