Σχόλια 14/11/14

0
klotsia
Σίγουρα θα τρίζουν τα κόκαλα του σκελετού της Αμφίπολης, μ’ αυτά που βλέπει στη σύγχρονη Ελλάδα…


Για την Αμφίπολη
Από την αρχή της συγκλονιστικής ιστορίας του λόφου Καστά στην Αμφίπολη, όλοι μιλούσαν, μετά τα πρώτα ευρήματα, πως ο όποιος νεκρός που ετάφη εκεί, πως θα ήταν ένα σημαντικό πρόσωπο, υψηλά στην πυραμίδα των Μακεδονικών προσωπικοτήτων της περιόδου εκείνης. Και βέβαια, όλα πλέον «μιλούν» πως για τέτοιο νεκρό πρόκειται.
Το ποιος είναι, αν μπορεί να ταυτοποιηθεί αυτό, είναι δουλειά ειδικών. Σημασία έχει ότι η Αμφίπολη, ο λόφος εκεί, σίγουρα κρύβουν στα σπλάχνα τους κι άλλους τάφους και μνημεία.
Προς το παρόν, έχουμε έναν άγνωστο νεκρό στην Αμφίπολη σ’ ένα ταφικό σύμπλεγμα εξαιρετικής και μοναδικής αρχιτεκτονικής δημιουργίας το οποίο σύντομα θα ερευνηθεί για να δείξει τι κρύβει.
Η Μακεδονία λοιπόν, από τη μια άκρη μέχρι την άλλη, κρύβει πολιτιστικούς θησαυρούς, πιθανότατα και η Θράκη βέβαια το ίδιο.
«Ε»


Κυλάει το Ποτάμι
Πόντους στο τοπικό πολιτικό γίγνεσθαι φαίνεται πως κερδίζει το Ποτάμι. Η αποδοχή του είναι κυρίως στον Χριστιανικό πληθυσμό κι αυτό είναι ένα μείον για Ξάνθη και Ροδόπη.
Το σίγουρο όμως είναι η παρουσία του στη βουλή στις προσεχείς εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές, θα είναι ικανοποιητική. Το πού και πόσους βουλευτές θα εκλέξει θα εξαρτηθεί κατ’ αρχάς από το ποσοστό που θα λάβει αλλά και σε ποιες περιφέρειες θα το λάβει.
Σημασία έχει ότι πλέον μετράται στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό που αγγίζει το 10%.
« Ε»


Πώς πάνε οι ΑΝΕΛ τοπικά;
Δεν είναι ερώτημα ρητορικό. Μας το έθεσε συμπολίτης και βέβαια η απάντησή μας δόθηκε μεν αλλά όχι ολοκληρωμένη, κι αυτό διότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες περνούν μια ιδιότυπη κατάσταση ως κόμμα.
Υπάρχουν κάποιοι που αποχωρούν διαφωνώντας με τον Πάνο Καμμένο και κάποιοι που προσχωρούν όπως ο πρώην βουλευτής Γιαννόπουλος και ενδεχομένως κι άλλοι με τους οποίους συζητά ο αρχηγός.
Τοπικά, μετά τη ρήξη με τον Ευστρατίου, ουσιαστικά η Τοπική Οργάνωση βρίσκεται σε κατάσταση υπολειτουργίας. Βέβαια ορισμένα στελέχη συνεχίζουν από παλιά να υπάρχουν και να προσφέρουν κάποιο έργο μικρής όμως εμβέλειας.
Παράλληλα υπάρχουν τόσο ο Φίλιππος Τσαλίδης (και χρόνια πολλά) όσο και ο Παν. Σγουρίδης που μάλιστα ανέλαβε συντονιστικό ρόλο στο συνέδριο που θα γίνει σύντομα.
Από τις συμμετοχές και το αποτέλεσμα των εργασιών του συνεδρίου θα βγουν τα ασφαλή αποτελέσματα για τους ΑΝΕΛ συνολικά και ειδικά για την Ξάνθη.
« Ε»


Τα έκανε μούσκεμα…
Το αδιαχώρητο έχει δημιουργηθεί στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που έχει δεχθεί φέτος διπλάσιο αριθμό φοιτητών απ’ όσους μπορεί να υποστηρίξει, με αποτέλεσμα οι μισοί να στέκονται όρθιοι ή να κάθονται στο πάτωμα για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Το πανεπιστήμιο δηλώνει ότι αδυνατεί να διαχειριστεί την κατάσταση λόγω των μετεγγραφών. Αντιθέτως ερημώνουν οι σχολές στην επαρχία, με πολλαπλές συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες και το μέλλον των σχολών.
Και δεν σταματούν εδώ οι γκάφες του κ. Λοβέρδου, που θαρρείς και προσγειώθηκε από άλλο πλανήτη στο χώρο της Παιδείας, σα να μην έχει καμία σχέση με το αντικείμενο. Συνεχίζει, προκαλώντας με την απαράδεκτη πρότασή του να εργάζονται εθελοντικά καθηγητές και δάσκαλοι έναντι μορίων! Άραγε με μόρια θα πληρώνουν οι άνθρωποι αυτοί τους λογαριασμούς και τους φόρους τους;
Για να λύσει το πρόβλημα των πανεπιστημίων γιατί δεν προτείνει το ίδιο; Να προτείνει εθελοντές φοιτητές να αποχωρήσουν από τα υπερφορτωμένα πανεπιστήμια, έναντι μοριοδότησης για πρόσληψη στο δημόσιο; Ιδέες υπάρχουν!


Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν
Εάν εξαιρέσουμε τη ΣΕΚΕ και τη Βιομηχανία Γάλακτος Ροδόπη, τελικά δεν έχει απομείνει καμία άλλη επιχείρηση που να επεξεργάζεται προϊόντα του πρωτογενή τομέα που παράγονται στο νομό μας.
Τεύτλα, ντομάτες, πατάτες, κρέας, βαμβάκι αποτελούν μακρινό παρελθόν. Ως προϊόντα μπορεί να παράγονται, όμως διατίθενται χύμα, χωρίς το κέρδος της επεξεργασίας. Τελευταία μόνον υπάρχει η παραγωγή ντομάτας στο Εράσμιο, αλλά κι αυτή έχει μειωμένη προστιθέμενη αξία διότι πωλείται μετά τη συλλογή της ενός και εκτός Ελλάδος.
Έτσι, ο νομός μας από την πρωτοπορία στον τομέα αυτόν της επεξεργασίας των αγροτικών προϊόντων, σήμερα υστερεί σημαντικά. Γι’ αυτό απαιτείται να σχεδιαστεί από την αρχή μια νέα πολιτική με βάσεις διαφορετικές που θα συμβαδίζουν στις απαιτήσεις των καιρών.
Στην κατεύθυνση αυτή ως εκ τούτου μπορεί να βοηθήσει ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλεξ. Κοντός. Έχει την εμπειρία και τις γνώσεις. Δε μένει παρά να επεξεργαστεί με τους γνωρίζοντες ειδικούς ένα σχέδιο όχι μόνο για την παραγωγή προϊόντων αλλά και την τυποποίησή τους που είναι και το σημαντικό.
Γνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολο κάτι παρόμοιο. Όμως με τέτοιες παρεμβάσεις και έργα μένουν οι πολιτικοί στην ιστορία και κερδίζουν την υστεροφημία τους. Η πρόκληση είναι μεγάλη και το πεδίον λαμπρόν. Για όλους τους πολιτικούς μας.
« Ε»


Το λύσαμε το πρόβλημα!
Λύθηκε αυθωρεί και παραχρήμα το πρόβλημα με τα τραπεζοκαθίσματα στην Παλαιά Πόλη. Ένα πρωινό Παρασκευής ήταν αρκετό για το θέμα που προβλημάτιζε τόσο καιρό Δήμο Ξάνθης και ξανθιώτες. Βγήκε συνεργείο του Δήμου παγανιά την προηγούμενη εβδομάδα και μάζεψε τα τραπεζοκαθίσματα από τις καφετέριες που δεν είχαν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του αρμόδιου Τμήματος για την αδειοδότηση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ένα μόνο ήταν αυτό που παρανομούσε και έχασε μέρος του εξοπλισμού του, που θα μπορέσει να ξαναπάρει αφού πληρώσει το πρόστιμο. Βέβαια, το γεγονός ότι το Σαββατοκύριακο τόσο το ίδιο κατάστημα, όσο και τα υπόλοιπα που δήθεν είχαν συμμορφωθεί, είχαν πάλι «τραπεζάκια έξω» δεν έχει καμία σχέση. Όπως επίσης και το γεγονός ότι είμαστε στην καρδιά του φθινοπώρου και κανείς καταστηματάρχης δεν αγχώθηκε ιδιαίτερα. Να δούμε αν θα συνεχιστεί αυτό το μέτρο, το οποίο είναι αλήθεια ότι θα πλήξει εν μέρει την νεανική εικόνα της βραδινής διασκέδασης της πόλης, κυρίως κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες. Τότε που γίνεται το αδιαχώρητο στα στενά της παλιάς πόλης με αποκορύφωμα τις οδούς Φ. Αμοιρίδη και Ορφέως.
Χ.Δ.


Φωτογραφικές αξιολογήσεις
Είναι τοις πάσι γνωστό το θέμα των αξιολογήσεων στην δημόσιο τομέα και ο σάλος που έχει ανακύψει το τελευταίο διάστημα γύρω από αυτό. Φυσικά χρειάζεται η αξιολόγηση, για να σταματήσει η ασυδοσία των προηγούμενων χρόνων, όπως φυσικά είναι αναγκαία η διασφάλιση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας των διαδικασιών από την όποια αξιολόγηση. Πολύς και ο λόγος που έχει γίνει γύρω από το σύστημα ποσόστωσης που επιλέχθηκε, το οποίο αποτελεί μια πρόχειρη λύση και μια παρωχημένη τακτική. Είναι δεσμευτικό για έναν προϊστάμενο να του προκαθορίζεται πόσους από τους υφισταμένους του θα βαθμολογήσει ως καλούς, πόσους ως μέτριους και πόσους ως κακούς υπαλλήλους. Αν ο μόνος στόχος είναι η απόλυση δημοσίων υπαλλήλων βέβαια, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Ο Υπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι το μέτρο της ποσόστωσης δεν θα ισχύσει στις αξιολογήσεις του 2015. Στις πρόσφατες αξιολογήσεις όμως κατά τις οποίες χρησιμοποιήθηκε, σημειώθηκαν πράξεις προσωπικής εμπάθειας, καθώς το νομοθετικό πλαίσιο αφήνει τέτοια περιθώρια. Συγκεκριμένα μας γνωστοποιήθηκε περίπτωση κατά την οποία προηγούμενη διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης όρισε να αξιολογηθεί υπάλληλος (ο μοναδικός μιας υπηρεσίας της οποίας στο παρελθόν διατελούσε προϊστάμενος) μέσα στο πλαίσιο συγκεκριμένης βαθμολογίας. Παρότι η αξιολόγηση προβλέπεται για υπηρεσίες άνω των 6 υπαλλήλων, ο εν λόγω Αντιπεριφερειάρχης κατάφερε να περάσει αυτή την οδηγία λόγω διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων και προσωπικής κόντρας με τον υφιστάμενό του. Κατόπιν παρέμβασης στον Περιφερειάρχη το άρθρο αυτό της οδηγίας ακυρώθηκε. Άλλο λοιπόν η σωστή αξιολόγηση και άλλο η χρήση της για αποπομπή όποιου δεν γουστάρουμε.
Χ.Δ.


Τώρα δικαιώνονται…
Θυμάστε τότε που ξεκίνησε μια προσπάθεια από τον αείμνηστο Φίλιππο Αμοιρίδη για την διαχείριση των απορριμμάτων του νομού με το εργοστάσιο επεξεργασίας ΦΥΣΙΣ Α.Ε. Ήταν το 1995 και ήταν η πρώτη άδεια που δόθηκε στη χώρα μας για επεξεργασία 300 τόνων στερεών αποβλήτων με γερμανική τεχνογνωσία που θα περιλάμβανε κομποστοποίηση, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κ.λ.π. Ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που θα έδινε θέσεις εργασίας στο νομό αλλά και με εφαρμογές στο αγροτικό τομέα (θερμοκήπια), ένα έργο που θα ήταν αυτοχρηματοδοτημένο από ιδιώτες επενδυτές… Όμως το έργο αυτό δεν έγινε ποτέ! Και θα θυμάστε γιατί… και από ποιους πολεμήθηκε τότε. Από πολιτικούς που είναι και τώρα στα πράγματα! Και ερχόμαστε 20 χρόνια μετά για να μιλήσουμε και πάλι για κομποστοποίηση και να καλοβλέπουμε να πάρουμε την Μονάδα Επεξεργασίας (ΜΕΑ) που διώξαμε το 2005 όταν ήρθε και πάλι στο προσκήνιο το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων σε περιφερειακό πλέον επίπεδο. Και τότε το σχέδιο πολεμήθηκε και πάλι από τους ίδιους συν κάποιους άλλους που είναι και πάλι στα πράγματα. Εμείς σαν εφημερίδα στηρίξαμε τη διαχείριση των απορριμμάτων και την πρώτη και την δεύτερη φορά όπως και τώρα.   Σκεφτείτε δηλαδή να έμπαινε σε εφαρμογή η διαχείριση από το 1995. Πόσο μπροστά θα ήταν ο νομός μας. Θα ήταν ένας νομός πρότυπο στη διαχείριση για όλη τη χώρα. Γιατί είχε ανθρώπους οραματιστές που βλέπαν μπροστά. Για μια ακόμη φορά ο αείμνηστος Φ. Αμοιρίδης δικαιώνεται αλλά και όλοι αυτοί που στήριξαν την προσπάθεια όπως ο Μανώλης Τσέπελης που πολεμήθηκε όσο κανένας άλλος για την ιστορία αυτή.
Μ.Ξ.


Κρα κρα και πάει ο ΣΜΑ…
Άλλο ένα έργο απαραίτητο για το δήμο Μύκης που ήταν να γίνει και δεν έγινε γιατί αντέδρασε το Σώμα Προσκόπων Ξάνθης ήταν ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Το 2007 οι Πρόσκοποι δεν ήθελαν να γίνει στο επιλεγμένο σημείο (στον Γέρακα ) ο ΣΜΑ επειδή 70 μέτρα παρά κάτω ήταν το Κατασκηνωτικό τους Κέντρο. Και αντέδρασαν και το τότε Νομαρχιακό συμβούλιο δεν ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους ενώ στη συνέχεια η περιφέρεια ενέκρινε τη δημιουργία ΣΜΑ στο συγκεκριμένο χώρο. Παρ΄όλα αυτά ΣΜΑ δεν έγινε αποδεικνύοντας ότι το κράτος κάνει πίσω στο …κρα κρα των Προσκόπων! Και έτσι συνεχίζει ο δήμο Μύκης να έχει ανεξέλεγκτους ΧΑΔΑ , οι όχθες του Κόσυνθου να είναι μέσα στο σκουπιδιαριό, ενώ θα μπορούσαν να μεταφέρονται τα σκουπίδια απ΄ όλα τα χωριά στο ΣΜΑ συντονισμένα από τα απορριμματοφόρα του δήμου και από απ’ εκεί ο ΣΔΑΝ να τα μεταφέρει στον ΧΥΤΑ. Τι τα θες τι τα γυρεύεις…
Έτσι δεν γινόμαστε κράτος φίλοι μου!!!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…