Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Σχέδια για νέο ΦΥΣΙΣ έχει ο δήμαρχος Ξάνθης

Σχέδια για νέο ΦΥΣΙΣ έχει ο δήμαρχος Ξάνθης

0
xyta xanthi

Ενδιαφέρεται να διεκδικήσει Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) που την είχαμε και την διώξαμε το 2005!

Σε σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ και οι δύο δήμαρχοι Ξάνθης – Τοπείρου – Απειλείται με 6.000 ευρώ πρόστιμα ημερησίως ο ΣΔΑΜΝ αν δεν υπογράψει την παραχώρηση ο Μίχογλου

Σε αδιέξοδο βρίσκεται το θέμα της παράτασης της προθεσμίας παραχώρησης από το δήμο Τοπείρου για 7 έτη οικοπεδικού χώρου στον ΣΔΑΝ Ξάνθης που θεωρείται προαπαιτούμενο για να προχωρήσει σε δημοπράτηση το εγκεκριμένο έργο ύψους 5 εκ. ευρώ, και αυτό έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις των δύο δημάρχων Ξάνθης Χ. Δημαρχόπουλου και Τοπείρου, Θ. Μίχογλου.

Τραβάνε το σκοινί ο δήμαρχοι Ξάνθης – Τοπείρου

Η διένεξη μεταξύ τους ξεκίνησε από το ΣΔΑΝ με μήλον της έριδος την προεδρία του που έχει «καταλειφθεί» από το δήμο Ξάνθης και όχι από το Δήμο Τοπείρου όπως ίσχυε τόσα χρόνια τιμής ένεκεν επειδή ο ΧΥΤΑ είναι στον Τόπειρο. Σαν αντιστάθμισμα ο δήμαρχος Τοπείρου ζητά μετ’ επιτάσεως αντισταθμιστικά οφέλη 300.000 ευρώ βάζοντας το «μαχαίρι στο λαιμό» του δημάρχου Ξάνθης, ο οποίος όμως – παρότι το έχει ανάγκη για την παραχώρηση – δεν φαίνεται να πτοείται προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι αυτά τα αντισταθμιστικά οφέλη που ζητά ο κ. Μίχογλου θα βγουν από τις τσέπες των δημοτών όλων των δήμων του νομού και του δήμου Τοπείρου με αύξηση στα τέλη κάτι που δεν είναι διατιθεμένος να προτείνει στους άλλους δημάρχους.

Ζαγναφέρης σε ρόλο πυροσβέστη

Μάταια προσπάθησε ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης να συμβιβάσει τα πράγματα και να βρεθεί μια λύση. Σύμφωνα με πληροφορίες μας μ΄΄εχρι που εξετάστηκε η περίπτωση η επέκταση του ΧΥΤΑ να γίνει σε οικόπεδο κοντά στην Λεύκη που ανήκει στο δήμο Ξάνθης. Όμως αυτή η επιλογή θα έπαιρνε χρόνο καθώς χρειάζεται μια σειρά από μελέτες και το έργο θα καθυστερούσε τουλάχιστον δύο χρόνια έως και που μπορούσε να ακυρωθεί. . Πέραν αυτού ελλοχεύει ο κίνδυνος αν το έργο αποκατάστασης – επέκτασης του ΧΥΤΑ δεν προχωρήσει να καταστεί ανεξέλεγκτος (ΧΑΔΑ) και να πέσει βαρύς ο πέλεκυς των προστίμων από την Ε.Ε. στον ΣΔΑΝ που θα κληθεί να πληρώνει πρόστιμα 6.000 ευρώ ημερησίως!

Σε σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ και οι δύο δήμαρχοι

Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ παρουσία του γενικού γραμματέα κ. Καλογερόπουλου των δύο δημάρχων αλλά και του δημάρχου Αλεξανδρούπολης κ,. Λαμπάκη και του αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Πέτροβιτς στα πλαίσια της γενικότερης συζήτησης που αφορούσε το περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων.

Ο Δήμος Ξάνθης ενδιαφέρεται να πάρει Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ)

Άσχετα από το ποια λύση θα βρεθεί με το θέμα της παραχώρησης στον ΧΥΤΑ σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε» ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Δημα΄ρχόπουλος εξετάζει θετικά και εκφράζει τη βούληση να διεκδικήσει την δεύτερη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων που είχε κατακυρωθεί στην Ξάνθη – σύμφωνα με το περιφερειακό Σχέδιο του 2005 – και εξαιτίας τον αντιδράσεων διώχθηκε και πήγε στην Χρυσούπολη η οποία επίσης δεν την θέλει και έστειλε το θέμα στο ΣτΕ όπου και έχει κολλήσει. Υπενθυμίζουμε ότι η Αλεξανδρούπολη ευχαρίστως δέχτηκε την ΜΕΑ και το έργο είναι σε δημοπράτηση ενώ ενδιαφέρον εξέφρασε για να την διεκδικήσει και ο δήμαρχος Κομοτηνής. Έτσι ο κ. Δημαρχόπουλος ξέθαψε την τεχνική έκθεση που είχε στα συρτάρια του ο δήμος και κάνει σχέδια για μια ολοκληρωμένη Μονάδα με παραγωγή βιοαερίου , ηλεκτρική ενέργεια κ.λ.π. Σύμφωνα με πληροφορίες μας ό δήμαρχος Ξάνθης πιστεύει πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και η τοπική κοινωνία είναι έτοιμη να δεχτεί μια ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της μέσα από έργα των πιο σύγχρονων περιβαλλοντικών προδιαγραφών που θα αποφέρουν προστιθεμένη οικονομική αξία στο νομό αφού θα γίνουν επενδύσεις αλλά και θέσεις εργασίας. Για το λόγο αυτό έχει πάρει ζεστά το θέμα της διεκδίκησης ΜΕΑ στο χώρο του ΧΥΤΑ και έχει την αμέριστη συμπαράσταση του αντιδημάρχου κ. Μανώλη Τσέπελη ο οποίος πρωτοστάτησε στην υπόθεση ΦΥΣΙΣ επί αείμνηστου Αμοιρίδη και έχει την εμπειρία. Βρε πως αλλάζουν οι καιροί!!!

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…