Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Φθηνότερο νερό στο δήμο Αβδήρων σχεδόν ομόφωνα

Φθηνότερο νερό στο δήμο Αβδήρων σχεδόν ομόφωνα

0

«Παρών» ψήφισαν Τσολακίδης και Σίσκος στο δημοτικό συμβούλιο. Ζητήθηκαν δεσμεύσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της δημοτικής επιχείρησης

Σταθερά θα παραμείνουν για το 2015 τα τέλη ηλεκτροφωτισμού. Θα μειωθεί το οικιακό τιμολόγιο το 2016 δήλωσε ο Γ. Τσιτιρίδης. Πρόταση για μειώσεις τώρα από τον Β. Τσολακίδη

Σταθερά θα παραμείνουν για το 2015 τα τέλη φωτισμού και καθαριότητας στο δήμο Αβδήρων, παρά τις ενστάσεις της μείζονος αντιπολίτευσης, ενώ πέρασε τελικά με τη στήριξη -παρά τις επιφυλάξεις- Αντωνιάδη, Καλιαμπάκα και συμβούλων της παράταξης Τσολακίδη η μείωση κατά 20% στο τιμολόγιο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης των Αβδήρων.

Μακρά ήταν η συζήτηση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας. Στο θέμα για την αναπροσαρμογή ή μη των τελών ηλεκτροφωτισμού ο δήμαρχος Γιώργος Τσιτιρίδης εισηγήθηκε να μείνουν σταθερά για το 2015, λόγω των επιπλέον 200.000 € που ζήτησε ο Σύνδεσμος Απορριμμάτων με βάση τα τετραγωνικά και να προχωρήσει ο δήμος σε μείωση από 1,40 € σε 1,30 € (7% μείωση) στο οικιακό τιμολόγιο το 2016. Αντίθετη άποψη είχε ο Βασίλης Τσολακίδης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης που ανέφερε ότι η κατάσταση στα δημοτικά τέλη έχει βελτιωθεί εξαιτίας της μεγάλης προσπάθειας που έγινε από τη δική του διοίκηση και πρότεινε να επιστραφούν κάποια έσοδα στους δημότες. Συγκεκριμένα, είπε ότι με βάση τον προϋπολογισμό τα καθαρά έσοδα είναι 1.291.000 € και ο Σύνδεσμος θα κοστίσει 556.000, οπότε ο δήμος μπορεί το 2015 να μειώσει το τέλος για τα καταστήματα από 2 € σε 1,75 € και για τις κατοικίες από 1,40 € σε 1,25 €, με συνολικό κόστος περί τις 150.000 €. Πάντως, τόνισε ότι αυτό θα πρέπει να ισχύσει μόνο για το 2015, καθώς για το 2016 αναμένονται εξελίξεις στο θέμα των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης, οπότε και ο δήμος θα πρέπει να επανεξετάσει τα δεδομένα.

Ο Νίκος Καλιαμπάκας συμφώνησε ότι η κατάσταση θα διαφοροποιηθεί από τη μεθεπόμενη χρονιά, αλλά εφόσον υπάρχει για το 2015 η δυνατότητα, θα πρέπει να γίνει η μείωση.

Ο δήμαρχος απάντησε ότι ο Σύνδεσμος θα κοστίσει πολύ παραπάνω (εκτίμησε περίπου 700.000 €) και η συνολική κατάσταση δε δίνει αυτή τη δυνατότητα για τη νέα χρονιά.

Μετά από τη σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, τη μείωση του τιμολογίου του νερού εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο ο Γιώργος Τσιτιρίδης, προκειμένου να «βάλει και την τελευταία υπογραφή» στην προεκλογική του δέσμευση. Όπως εξήγησε η μεγαλύτερη ελάφρυνση θα έρθει στο οικιακό τιμολόγιο από 0,22 € σε 0,18 €/κυβικό για τα πρώτα 120 κυβικά, σημειώνοντας μείωση 20%. 13% θα είναι η μείωση στο επαγγελματικό και 10% στο κτηνοτροφικό. Καμία μείωση δε θα υπάρξει στο βιομηχανικό-βιοτεχνικό. Ξεχωριστό τιμολόγιο μπαίνει στην αρδευτική γεώτρηση των αμπέλων της Ν. Κεσσάνης (περίπου 190 ρολόγια).

Επίσης, εξέφρασε την πρόθεσή του να βάλει ρολόγια και σε εκκλησίες και τζαμιά, αλλά να τους απαλλάξει από την πληρωμή, εφόσον η χρέωση είναι μικρή. Με αυτό διαφώνησε ο Νίκος Καλιαμπάκας, ενώ ο Βασίλης Τσολακίδης έδωσε βαρύτητα στον τρόπο που αυτό θα διατυπωθεί για να μην υπάρχει νομικό θέμα.

Εκτενή τοποθέτηση με σοβαρές επιφυλάξεις για τις δρομολογούμενες μειώσεις έκανε ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αβδήρων Γιώργος Σίσκος, ο οποίος σχολίασε: «βρεθήκατε στα αδιέξοδα που προτείνατε ως αντιπολίτευση» και εκτίμησε ότι από τη μείωση το κόστος για την δημοτική επιχείρηση θα είναι 356.000 €. Αναρωτήθηκε από πού θα καλυφθεί η μείωση και με μια σειρά από ερωτήσεις προς το δήμαρχο για το σχεδιασμό ζήτησε δέσμευση για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της ΔΕΥΑ.

Ο δήμαρχος επανέλαβε την πρόθεσή του να αντλήσει έσοδα για να στηρίξει τη μείωση από τα ανείσπρακτα, που έχουν ξεπεράσει το 1 εκ. ευρώ, τονίζοντας ότι στους τρεις απλήρωτους λογαριασμούς θα κόβεται το νερό, εκτός αν πρόκειται για ειδική περίπτωση. Επ΄αυτού ο κ. Σίσκος σχολίασε ότι από τους 2.000 οφειλέτες στην τελευταία ρύθμιση ανταποκρίθηκαν μόλις 25 και δήλωσε ότι ψηφίζει παρών.

Ο Νίκος Καλιαμπάκας τάχθηκε υπέρ της μείωσης με την επισήμανση ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η επάρκεια νερού και για τους καλοκαιρινούς μήνες, σημειώνοντας ότι η τοποθέτησή του είναι πολιτική και όχι διαχειριστική «η εταιρία δεν πουλάει είδος πολυτελείας, άρα δεν πρέπει να το δούμε στενά, ότι πρέπει να κερδίζουμε».

Ενημερώνοντας ότι θα επανέλθει με επιχειρήματα υπέρ της συνολικής κατάργησης της ΔΕΥΑ, ο Κώστας Αντωνιάδης ψήφισε υπέρ της μείωσης.

«Πού σταματάει το ‘προς τα κάτω’;», ρώτησε ο Βασίλης Τσολακίδης, υπογραμμίζοντας ότι ήδη έχει επιτευχθεί σύγκλιση στους τρεις δήμους που συνενώθηκαν και υπάρχει το κοινωνικό τιμολόγιο. Συντασσόμενος με την τοποθέτηση του κ. Σίσκου ψήφισε κι αυτός παρών με την πρόσθετη πρόταση να ασκηθούν πολιτικές πιέσεις (όπως ξεκίνησαν μέσω ΚΕΔΕ) για να μειώσει η ΔΕΗ τις τιμές της.

Οι υπόλοιποι σύμβουλοι της παράταξης Τσολακίδη ψήφισαν υπέρ της μείωσης, με το Δημήτρη Γαλανόπουλο να ζητά την υπόσχεση της δημοτικής αρχής ότι θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα. Πρόσθετη πρόταση τα 60 κυβικά να γίνουν 100 έκανε ο Παναγιώτης Ξανθόπουλος.

Ελένη Διαφωνίδου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…