Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Όλο και πιο δημοφιλής η κοινωνική εργασία αντί φυλακής στο δήμο Ξάνθης

Όλο και πιο δημοφιλής η κοινωνική εργασία αντί φυλακής στο δήμο Ξάνθης

0
kathariotita pezodromio

Η οικονομική κρίση οδήγησε σε αύξηση των καταδικασθέντων τα τελευταία δύο χρόνια, κυρίως για μικροεγκληματικότητα και υποχρεώσεις προς το Δημόσιο

Σημαντική η συνδρομή τους στην Καθαριότητα, λόγω των αυξημένων απαιτήσεων και του μειωμένου προσωπικού, σύμφωνα με τον προϊστάμενο του τμήματος
Σημαντικά έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, οι αιτήσεις συμπολιτών μας που έχουν καταδικαστεί για παραβάσεις και επιλέγουν να μετατραπεί η ποινή του σε κοινωφελή εργασία στο δήμο της Ξάνθης.
Σκουπίζουν καθημερινά το πεζοδρόμιο, φυτεύουν λουλούδια και αναλαμβάνουν κυρίως βοηθητικές εργασίες στο τμήμα Καθαριότητας, όπου από τη μια υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη σε προσωπικό και αφετέρου δε χρειάζεται κάποια εξειδίκευση για να μπορέσει κάποιος να ανταποκριθεί στα καθήκοντα που του ανατίθενται.
Άνδρες και γυναίκες, όλων των ηλικιών, που καταδικάστηκαν για διάφορα αδικήματα (χρέη στο Δημόσιο, κλοπές, παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας κ.ά.) με ποινή εξαγοράσιμη, κάνουν αίτηση στο δήμο για να μετατρέψουν στην ποινή τους σε κοινωφελή εργασία και μετά από τη σχετική έγκριση του δικαστηρίου που μετατρέπει εν όλω ή εν μέρει την ποινή, απασχολούνται σε διάφορες υπηρεσίες, Καθαριότητα και Πράσινο κατά κύριο λόγο.
Περίπου 10 άτομα έχουν μετατρέψει την ποινή τους και παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο δήμο μας
Ο δήμος της Ξάνθης είναι εδώ και χρόνια ενταγμένος στον αναδιαμορφωμένο πίνακα των δήμων, στους οποίους εφαρμόζεται ο θεσμός της παροχής κοινωφελούς εργασίας για όλους όσοι έχουν καταδικαστεί από τα δικαστήρια και δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν. Οι αρμόδιοι έχουν αντιληφθεί την αύξηση των αιτημάτων τα τελευταία χρόνια. Από τη μια για τα αδικήματα, όπως κλοπές και μικροεγκληματικότητα και από την άλλη επιχειρηματίες με χρέη στο Δημόσιο, κυρίως οφειλές προς το ΤΕΒΕ και ΦΠΑ. Πρόκειται για μια δυνατότητα που δίνεται και σε ανθρώπους χωρίς παραβατικό προφίλ, αφού μπορούν να εκτίσουν την ποινή τους δουλεύοντας, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ωράριό τους και στη συνέχεια να επιστρέφουν στο σπίτι τους. Το δε ωράριο διαμορφώνεται από την υπηρεσία, ενώ οι ώρες της κοινωφελούς εργασίας από το δικαστήριο.
Ο κ. Γκίκας, νέος προϊστάμενος στο τμήμα Καθαριότητας με 25ετή εμπειρία, τονίζει ότι ο θεσμός έχει βοηθήσει πάρα πολύ στις ανάγκες της Διεύθυνσης, ειδικά τα τελευταία χρόνια που έχουν περιοριστεί οι προσλήψεις. Σήμερα, 7 άτομα εκτίουν την ποινή τους μέσω κοινωφελούς εργασίας στο τμήμα Καθαριότητας και άλλοι 2-3 περίπου σε άλλες υπηρεσίες.
«Μας βοηθούν πολύ τα άτομα που έρχονται μέσω του προγράμματος. Όταν για παράδειγμα έρχεται κάποιος με 600 ώρες, σημαίνει ότι θα στηριχτεί για μερικούς μήνες η υπηρεσία και αυτό το έχει πολλή ανάγκη», εξηγεί ο ίδιος, πληροφορώντας μας ότι για κάθε ένα από τα άτομα αυτά συντάσσεται δελτίο παρακολούθησης, ενώ υπάρχει και συνεργασία με τους κοινωνικούς λειτουργούς από την Κομοτηνή, που έχουν αναλάβει την εποπτεία.
Αυτή η εκτίμηση των υπηρεσιών του δήμου Ξάνθης είναι και ο λόγος που προτάθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Τοπείρου να ενταχθεί και αυτός στον πίνακα των δήμων που δίνουν αυτή τη δυνατότητα.
Ο θεσμός της κοινωφελούς εργασίας για τους καταδικασθέντες
Η νομοθεσία για «τον εξορθολογισμό και τη βελτίωση στην απονομή της Ποινικής Δικαιοσύνης» επεκτείνει τον θεσμό της κοινωφελούς εργασίας, ως εναλλακτικής ποινής. Με βασικό άξονα ότι η φυλάκιση είναι ποινή αρμόζουσα μόνο για σοβαρά εγκλήματα, ο νόμος επιχειρεί να καθιερώσει την παροχή κοινωφελούς εργασίας, στα χνάρια άλλων χωρών, όπως η Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ελβετία (όπου αποτελεί βασική ποινή) κτλ.
Σύμφωνα με το σχετικό νόμο (3904/2010) σε περίπτωση που ο δράστης δηλώσει στο δικαστήριο την αδυναμία του να καταβάλει το ποσό της μετατροπής της ποινής σε 2-3 χρόνια, τότε εναλλακτικά το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει την παροχή κοινωφελούς εργασίας από το δράστη για συγκεκριμένο αριθμό ωρών.
Πιο συγκεκριμένα αν το άτομο που καταδικάστηκε δηλώσει ότι δεν θα μπορέσει να καταβάλει το ποσό της μετατροπής, το δικαστήριο μετατρέπει περαιτέρω τη χρηματική ποινή ή το πρόστιμο, στο σύνολο ή εν μέρει, σε παροχή κοινωφελούς εργασίας, εφόσον συμφωνεί ή το ζητά εκείνος που καταδικάστηκε.
Στην περίπτωση αυτή, το δικαστήριο ορίζει και τον αριθμό των ωρών κοινωφελούς εργασίας που κυμαίνονται από 100 έως 240 ώρες για ποινή ως ένα έτος, 241 έως 480 ώρες για ποινή από ένα έως δύο έτη και 481 έως 720 ώρες για ποινή από δύο έως τρία έτη, ενώ προσδιορίζει και προθεσμία, όχι μεγαλύτερη από τρία έτη για την εκτέλεση τους.
Δυστυχώς, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των όσων κακών την ακολούθησαν (κλείσιμο καταστημάτων, ακάλυπτες επιταγές κοκ) ολοένα και αυξάνονται οι πολίτες (κυρίως επιχειρηματίες), οι οποίοι καταδικάζονται από τη Δικαιοσύνη.
Γνωρίζοντας όμως την παροχή κοινωφελούς εργασίας αποφεύγουν τη φυλακή όταν δεν έχουν τα χρήματα να εξαγοράσουν την ποινή τους, καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων οι καταδικασθέντες δηλώνουν οικονομική αδυναμία.
Ελένη Διαφωνίδου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…