Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Ο καταρροϊκός πυρετός δεν λέει να φύγει από την ΑΜ-Θ

Ο καταρροϊκός πυρετός δεν λέει να φύγει από την ΑΜ-Θ

0
provata close

 Ο ιός εισέβαλε στον νομό μας μέσω του Νέστου από την Βουλγαρία

 

20 μονάδες έχουν προσβληθεί στο Νομό. Δεν απειλούνται η Δημόσια Υγεία και το ζωικό κεφάλαιο των μονάδων που προσβάλλονται

 
 
Με τον καταρροϊκό πυρετό παλεύουν καιρό τώρα οι κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τους οποίους χτυπά η μια ασθένεια μετά την άλλη. Ευτυχώς τόσο για τους ίδιους, όσο και για το ζωικό τους κεφάλαιο ο ιός αυτός είναι λιγότερο απειλητικός με το ποσοστό θανάτων να φτάνει μόλις το 3-6%.
Όπως όλα δείχνουν ο ιός εισέβαλε στην χώρα μας από την γειτονική Βουλγαρία, και διαμέσου του ποταμού Νέστου έφτασε στο Νομό μας από το Νομό της Δράμας.
 
Εντονότερα τα συμπτώματα του ιού στην ΑΜ-Θ
Τα πρώτα κρούσματα του ιού εμφανίστηκαν στα τέλη του περασμένου Μαΐου σε εκτροφές της Πελοποννήσου και γρήγορα εξαπλώθηκε σε Φωκίδα, Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Φθιώτιδα, Θεσσαλία, Ευρυτανία,  Ιωάννινα, Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα,  Δράµα, Σέρρες, Ξάνθη, Ροδόπη έως τον Εβρο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και των ∆ωδεκανήσων. Ωστόσο, τα συμπτώματα της ασθένειας ήταν εντονότερα στην περιφέρεια μας, καθώς τα κοπάδια ήταν ήδη ταλαιπωρημένα από την ευλογιά.
Σε επικοινωνία του «Ε» με την Κτηνιατρική Υπηρεσία Ξάνθης, ενημερωθήκαμε από τον Προϊστάμενο κ. Κώστα Γκαζίνο ότι στο νομό μας έχει εντοπιστεί ο ιός και έχει καταγραφεί σε πάνω από 20 μονάδες, αλλά και πως υπάρχουν και οι περιπτώσεις να υπάρχουν και άλλες στις οποίες τα ζώα είχαν νοσήσει με ήπια συμπτώματα με αποτέλεσμα να μην γίνει αντιληπτό από τους κτηνοτρόφους.
Να σημειώνουμε ότι, ο ίδιος υπογραμμίζει πως ο καταρροϊκός πυρετός δεν απειλεί την Δημόσια Υγεία αλλά ούτε και το ζωικό κεφάλαιο των κτηνοτρόφων, όπως συνέβαινε με τον ιό της ευλογιάς.
 
Ζητούν άμεσο εμβολιασμό και αποζημιώσεις οι κτηνοτρόφοι
Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) ζητούν τον άμεσο εμβολιασμό των ζώων και τη γρήγορη αποζημίωση των κτηνοτρόφων τόσο για τα ζώα όσο και για την παραγωγή που χάνουν.
Εκτός από τους εμβολιασμούς, η πρόληψη από τον καταρροϊκό πυρετό πρέπει να στηρίζεται στο σύστημα επιτήρησης της εισόδου και της κυκλοφορίας των στελεχών του ιού στη χώρα, καθώς και στον έλεγχο του πληθυσμού των εντόμων που είναι φορείς της νόσου.
Για την ώρα οι κτηνιατρικές υπηρεσίες συστήνουν στους κτηνοτρόφους να προχωρούν σε εντομοαπωθητικούς ψεκασμούς ανά δεκαπενθήμερο με εγκεκριμένα εντομοκτόνα και να κρατούν έγκλειστα τα ζώα το βράδυ στους στάβλους, ενώ επιβάλλουν και απαγόρευση μετακίνησης των κοπαδιών.
Το υπουργείο δεσμεύτηκε ότι θα πληρωθούν οι κτηνοτρόφοι που έχουν πληγεί από τον καταρροϊκό πυρετό, ωστόσο το ποσό της αποζημίωσης δεν έχει υπολογιστεί.
 
 Τι είναι ο καταρροϊκός πυρετός
Ο καταρροϊκός πυρετός είναι λοιμώδης νόσος των μηρυκαστικών (βοοειδή, αιγοπρόβατα) η οποία οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται με έντομα του γένους Culicoides (κουνούπια).
Στις τυπικές περιπτώσεις παρατηρείται υψηλός πυρετός, κατάπτωση, ανορεξία, σιαλόρροια, ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα, φλεγμονή του στοματικού βλεννογόνου και οίδημα στα χείλη, τη γλώσσα, το πρόσωπο και την υπογνάθια χώρα. Επίσης παρατηρείται έντονη χωλότητα.
Οι θάνατοι μεταξύ των ασθενών κυμαίνονται από 1% μέχρι και 9% και κυρίως οφείλονται στην αδυναμία πρόσληψης της τροφής, την απίσχνανση και τις παρατηρούμενες επιπλοκές.
Θεραπεία κατά της νόσου δεν υπάρχει και η αντιμετώπισή της συνίσταται στη λήψη αυστηρών υγειονομικών μέτρων (θανάτωση της προσβλημένης εκτροφής, περιορισμός των μετακινήσεων των ζώων και καταπολέμηση των εντόμων).
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

28 εκ. ευρώ στην ΑΜΘ για έργα βελτίωσης

Παράλληλα, έχει ήδη ενεργοποιηθεί στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων η δυνατότητα…