Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Τα «τρύπια παπούτσια» του ΟΠΕΚΕΠΕ, αγροτική πολιτική και κτηνοτροφία

Τα «τρύπια παπούτσια» του ΟΠΕΚΕΠΕ, αγροτική πολιτική και κτηνοτροφία

0

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της περιφέρειας στην Κομοτηνή, καλούν τους κτηνοτρόφους οι σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου στις 12:00


Έξω φρενών φαίνονται να είναι οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι ΑΜΘ σχετικά με τις αστοχίες μετά την πληρωμή του 70% της βασικής ενίσχυσης και το μπαλάκι ευθυνών μεταξύ των εμπλεκομένων και για τον λόγο αυτό θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της περιφέρειας στην Κομοτηνή τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου στις 12:00.

Σε ανακοίνωση των συλλόγων αναφέρονται τα εξής:

«Παρακολουθούμε την τελευταία εβδομάδα, μετά την πληρωμή του 70% της βασικής ενίσχυσης στους κτηνοτρόφους και γεωργούς της πατρίδας μας, το θέατρο σκιών που διαδραματίζεται στις πλάτες όλων μας, με την προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων, ν ’αποποιηθούν τις εύλογες θεσμικές τους ευθύνες.

Ανευθυνοϋπεύθυνοι της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, ότι αυτοί τα έχουν κάνει όλα σωστά, ρίχνοντας την ευθύνη στους υφιστάμενούς τους του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ανευθυνοϋπεύθυνοι του ΟΠΕΚΕΠΕ, που κι αυτοί διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, ότι τα έχουν κάνει όλα σωστά, εκτός κάποιων τεχνικών λεπτομερειών, για τις οποίες όμως δε φταίνε αυτοί, ενώ διατείνονται ότι εφάρμοσαν το ΣΣ που οι αρμόδιοι του ΥΠΑΑΤ συνέταξαν.

Εργαζόμενοι του ΟΠΕΚΕΠΕ, που κι αυτοί διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, ότι τα έχουν κάνει όλα σωστά και μάλιστα με αυταπάρνηση όπως αναφέρουν, λόγω της έλλειψης προσωπικού, ενώ θεωρούν υπεύθυνους τους τεχνικούς συμβούλους(εργολάβους), που εισπράττουν μερικές δεκάδες εκατομμύρια, για την τεχνική τους υποστήριξη στο πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι οποίοι απ’ ότι φαίνεται, δε βγαίνουν οικονομικά!

Μετά τη συνεχή φθορά των ιματίων όλων των εμπλεκομένων, έμειναν τελικά στα μάτια μας, όλοι τους γυμνοί!

Το 2015 που ήταν το πρώτο έτος εφαρμογής της ΚΓΠ 2015-2019, ο ΟΠΕΚΕΠΕ μας είχε ενημερώσει με ατομικά έντυπα μέσω των ΚΥΔ, για τον υπολογισμό των ατομικών μας δικαιωμάτων, για τον αριθμό τους, τη μοναδιαία τους αξία, και για τα πέντε βήματα σύγκλισης μέχρι το 2019, σύμφωνα με το εγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο από το 2014.

Το 2023 ο ΟΠΕΚΕΠΕ τήρησε σιγή ιχθύος.

Όλα στα κρυφά, χωρίς ενημέρωση, με τις ατομικές μοναδιαίες αξίες άγνωστες, τα βήματα σύγκλισης μέχρι το 2026 άγνωστα, ακόμη και ο στόχος της σύγκλισης άγνωστος, με βάρκα την ελπίδα.

Γνωρίζουμε όλοι τα προβλήματα που έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην πληρωμή των ενισχύσεων τα δύο τελευταία χρόνια, μετά την πολιτική απόφαση του ΥΠΑΑΤ για μεταφορά των δηλώσεων του ΟΣΔΕ στο κυβερνητικό νέφος.

Πρόχειρα και χωρίς προετοιμασία, οι εγωιστικές αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, μας θύμισαν έναν επιπόλαιο άνθρωπο, που φοράει τρύπια παπούτσια και τα πετά στα σκουπίδια πριν αγοράσει καινούρια, μένοντας ξυπόλυτος.

Δυστυχώς για τους  Έλληνες κτηνοτρόφους και γεωργούς, το ΥΠΑΑΤ είναι ένα υπουργείο στο οποίο οι υπουργοί αλλάζουν συνήθως κάθε χρόνο, αφού η εκάστοτε πολιτική ηγεσία κατά τη θητεία της, δεν έχει σκοπό να παραγάγει πραγματικό έργο για τον πρωτογενή τομέα, αλλά αισθάνεται να εκτίει πολιτική ποινή.

Η σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ που μέχρι πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν λαλίστατη και παρεμβατική, σώπασε.

Ας βγει ο κ. Υπουργός και ν’ ανακοινώσει ευθαρσώς ότι το ποσό που είδαν οι κτηνοτρόφοι και γεωργοί στο λογαριασμό τους, είναι αυτό που δικαιούνται με βάση την ΚΓΠ 2023-2027 και ότι οι όποιες αστοχίες στην πληρωμή θα διορθωθούν άμεσα και θα πληρωθούν το συντομότερο δυνατό.

Οι πολιτικοί υπεύθυνοι για την οργάνωση, τη σύνταξη και την έγκριση του στρατηγικού σχεδίου είναι δίπλα του κι αυτός ζητάει την παραίτηση του ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Όπως λέμε εμείς στα χωριά μας, «φταίει το γαϊδούρι και βαράει το σαμάρι».

Εμείς από το 2020 είχαμε επισείσει την προσοχή,  σχετικά με τη στόχευση του ΣΣ, όταν ξεκίνησε η προσχηματική διαβούλευση με τους αγρότες.

Τον Ιανουάριο του 2021 αποστείλαμε την ολοκληρωμένη μας πρότασή και γραπτώς, για κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων, με τη λογική να κατευθυνθούν οι ενισχύσεις αναλογικά, σε όσους δουλεύουν τα ζώα και τα χωράφια, με ανακατανομή των βοσκοτόπων και των ενισχύσεων από το 2023, απλά και δίκαια.

Η ομάδα των πανεπιστημιακών που συνέταξε το ΣΣ με τις κατευθυντήριες γραμμές της κυβέρνησης και του πολιτικού προσωπικού του ΥΠΑΑΤ, συνέχισε να διαιωνίζει τη γάγγραινα των αγροτικών ενισχύσεων που λέγεται «ιστορικά δικαιώματα», μέχρι και το 2027μέσω σύγκλισης, χωρίς να επικαιροποιεί τις ενισχύσεις που δικαιούται να εισπράξει ο κάθε δικαιούχος, για το παρόν μέγεθος της εκμετάλλευσής του το 2023.

Χωρίς καμία ουσιαστική διαβούλευση δημιούργησε δράσεις, οι περισσότερες των οποίων είναι ανεφάρμοστες ή με μεγάλο κόστος (οικολογικά σχήματα), άλλες είναι άδικες και οριζόντιες (αναδιανεμητική), ενώ κάποιες άλλες ξέχασε ή ήταν ανίκανη να ενεργοποιήσει!!!

Έχουμε όμως και τη στρέβλωση στην κατανομή των ενισχύσεων, λόγω της ανισομερούς κατανομής των βοσκοτόπων από το 2015, κάτι που η ομάδα που συνέταξε το ΣΣ δεν το έλαβε καθόλου υπόψη.

Η αδιαφορία ή η ανικανότητα ή και τα δύο, των βουλευτών και των περιφερειαρχών, των περιοχών που απώλεσαν οι κτηνοτρόφοι τους πολλά εκατομμύρια ευρώ ενισχύσεων και συνεχίζουν να χάνουν μέχρι σήμερα, λόγω της άνισης κατανομής των βοσκοτόπων του 2015, δηλαδή της ΑΜ-Θ και της Κ. Μακεδονίας, δημιούργησαν μια δεύτερη οικονομική ζημιά, αυτή τη φορά μόνο για τους κτηνοτρόφους αυτών των περιοχών.

Η ζημιά αυτή για οκτώ συνεχή έτη, μεταφράζεται σε ατομική απώλεια ενισχύσεων από μερικές δεκάδες χιλιάδες έως εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Τη ζημιά αυτή θα συνεχίσει να την επιτείνει και να τη μεγαλώνει, το στρατηγικό σχέδιο μέχρι και το 2027, μεταφέροντας τις ενισχύσεις αυτές, στους κτηνοτρόφους των υπολοίπων περιοχών της χώρας!

Όσο οι ενισχύσεις στην κτηνοτροφία και τη γεωργία κατανέμονται με την επιδοματική λογική του «κάπου, κάπως, κάποτε», του «δώσε και σε μένα μπάρμπα» και της «τοπικιστικής ψηφοθηρίας» και όσο εμείς οι ίδιοι λειτουργούμε παθητικά με τη λογική «σφάξε με αγά μου ν’ αγιάσω», αυτός ο τόπος και οι πραγματικοί κτηνοτρόφοι και γεωργοί, δε θ’ απολάβουμε ποτέ αυτό που δικαιωματικά και ισότιμα μας αξίζει και δε θα σηκώσουμε ποτέ κεφάλι!»

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Σ. Μαυρίδης πρόεδρος της Δ.Ε. του Περιφερειακού Τμήματος Ξάνθης των Διπλωματούχων Μηχανικών-Ηλεκτρολόγων

Στη Διοικούσα Επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι: Β. Γιαννίκης, Μ. Ψωμάς, Θ. Ιωαννίδης και Γ. …