«Θύελλα» στο ΠΑΣΟΚ

0

Τον «ασκό του Αιόλου» άνοιξε το σύνθημα: «Γιώργο γερά να φύγει η Δεξιά»

 

Επίκληση για ενότητα από τον βουλευτής Ξάνθης Δημήτρη Σαλτούρο.  Βολές Τσαρτσάρα εναντίον Σαλτούρου

 
 
 
 Καταφανής πλέον έγινε η έως τώρα υποβόσκουσα δυσαρέσκεια μιας μερίδας του ΠΑΣΟΚ που αντιδρά με την συγκυβέρνηση με την Νέα Δημοκρατία και τις επιλογές της ηγεσίας. Τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν κατά την διάρκεια της ομιλίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευαγγέλου Βενιζέλου στο ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου και το σύνθημα: «Γιώργο γερά να φύγει η Δεξιά» που ακούστηκε με αποδοκιμασίες προς τον κ. Βενιζέλο καθώς και η σιωπηλή έως απαθής αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου που ήταν παρών άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου πυροδοτώντας εσωκομματικές διχαστικές τάσεις υποσκελίζοντας την ενότητα της παράταξης αλλά και την σταθερότητα του κυβερνητικού σχήματος. Η ψύχραιμη αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου που αρκέστηκε μόνο να πει ότι θ’ απαντήσει με πολιτικούς όρους καθώς και οι χαμηλοί τόνοι που κρατήθηκαν από την Χαριλάου Τρικούπη δεν στάθηκαν αρκετοί να αποκρύψουν την «θύελλα» που έχει ξεσπάσει στο ΠΑΣΟΚ που πλέον τείνει να χωριστεί σε δύο στρατόπεδα: Βενιζέλου και Παπανδρέου, δεδομένου ότι ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου δεν έπαψε ποτέ να δηλώνει ενεργός πολιτικά.
Και μπορεί το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται σε μονοψήφια ποσοστά και το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τα του οίκου του να είναι ως εκ τούτου περιορισμένο, ωστόσο ο κομβικός του ρόλος στην κυβέρνηση καθώς και το γεγονός ότι μπορεί να έχασε την δύναμη του όχι όμως και την δυναμική να ξαναγίνει κόμμα εξουσίας, διαμορφώνουν ένα πλαίσιο ικανό να επηρεάζει την πολιτική ζωή του τόπου. Στην Ξάνθη οι δύο αυτές τάσεις του ΠΑΣΟΚ είναι απόλυτα διακριτές και έχουν κατά καιρούς συγκρουστεί μεταξύ τους. Τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ καθώς και τις εξελίξεις που προοιωνίζουν σχολιάζουν στο «Ε» δυο αντιπροσωπευτικές προσωπικότητες του Παπανδρεϊκού και του Βενιζελικού ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη. Ο πρώην γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Αχιλλέας Τσαρτσάρας και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθη κ. Δημήτρης Σαλτούρος.
 
“Θα πρέπει όλοι να κινηθούμε ενωτικά”
saltouros dimitris Δημήτρης Σαλτούρος: «Τα εγκαίνια της έκθεσης του Ιδρύματος Παπανδρέου «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή» επιχειρήθηκε άγαρμπα να μετατραπούν σε πολιτική φιέστα και αρένα εσωκομματικής αντιπαράθεσης. Και δεν αναφέρομαι στους «αγανακτισμένους πολίτες» που έκαναν αυθόρμητα ή μη την εμφάνισή τους. Αναφέρομαι σε αυτούς που τους παρείχαν κάλυψη. Η επιλογή αυτή είναι λανθασμένη και επικίνδυνη. Οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια από την αντιπαράθεση στο διχασμό. Και επειδή δεν θέλω να πιστέψω ότι αυτό είναι ζητούμενο για οποιονδήποτε στο ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει όλοι να κινηθούμε ενωτικά, με ειλικρινή κριτική διάθεση αλλά οπωσδήποτε κάνοντας και την αυτοκριτική μας. Ελπίζω να τα καταφέρουμε. Άλλωστε το σχετικό δρόμο της ενιαίας πλεύσης προς όφελος της πατρίδας τον έχει ήδη δείξει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του Γ. Παπανδρέου. Συνεπώς, όσοι μανιωδώς τον καλούν να «πέσει η δεξιά», προφανώς δεν απευθύνονται σε ιδιαιτέρως ευήκοα ώτα. Ίσως για αυτό να χρειάστηκε να ξελαρυγγιστούν».
 
 “Συμφωνώ με το σύνθημα όχι όμως με τις αποδοκιμασίες και τους προπηλακισμούς”
tsartsaras 5 Αχιλλέας Τσαρτσάρας: Το σύνθημα που ακούστηκε εκφράζει την πλειοψηφία της βάσης του ΠΑΣΟΚ. Η συγκυβέρνηση με την ΝΔ έγινε κάτω υπό συγκεκριμένες ανάγκες και με στόχο τη σωτηρία της χώρας Αυτό δεν σημαίνει ότι ταυτιζόμαστε με την Δεξιά. Η Δεξιά πάντα ήταν ο ιδεολογικός και ταξικός αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ και την ανάγκη για την συγκυβέρνηση δεν την δημιούργησε ο Γιώργος Παπανδρέου αλλά η κυβέρνηση Καραμανλή Συμφωνώ με το σύνθημα όχι όμως με τις αποδοκιμασίες και τους προπηλακισμούς δεν πιστεύω όμως ότι στόχος του Γιώργου Παπανδρέου – όπως ακούστηκε – είναι να δημιουργήσει νέο κόμμα. Αντίθετα στόχος του – όπως ο ίδιος έχει τονίσει κατ’ επανάληψη – η ανασυγκρότηση του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς. Μια τέτοια προσπάθεια επιχειρήθηκε στην Ξάνθη την οποία όμως σαμποτάρισε ο τοπικός βουλευτής με την συναίνεση του κ. Βενιζέλου. Οπότε ας πάψουν κάποιοι να ψάχνουν να βρούνε ψέματα για να χρεώνουν στον Παπανδρέου δήθεν διασπάσεις του χώρου. Αν ο Παπανδρέου επιστρέψει στην ενεργό πολιτική δεν θα το κάνει για να διασπάσει αλλά για να συνεισφέρει στο χώρο του ΠΑΣΟΚ».
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…