Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Ευνοϊκό μόνο στα λόγια το φορολογικό σενάριο για τους αγρότες

Ευνοϊκό μόνο στα λόγια το φορολογικό σενάριο για τους αγρότες

0
agrotes001-empros

Αυτό επισημαίνουν οι ίδιοι μετά την υπογραφή της ερμηνευτικής εγκυκλίου. Στ0 13% διαμορφώνεται ο φορολογικός συντελεστής

 

Κ. Δαλάτσης: «Είναι μια απόφαση που δεν ευνοεί ούτε τους αγρότες, ούτε την Κυβέρνηση»

 
 
Η ερμηνευτική εγκύκλιος που υπέγραψε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κα Κατερίνα Σαββαΐδου, σύμφωνα με την οποία οι αγρότες θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13% αντί 26%, έβαλε τέλος στα πιθανά σενάρια που κυκλοφορούσαν στους αγροτικούς κύκλους. Στόχος της Κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση για όσους ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, από τον οποίο μάλιστα –μαζί με τον τομέα του Τουρισμού- περιμένει να φέρει την ανάπτυξη.
Κατά πόσο, όμως, η εν λόγω ρύθμιση είναι ευνοϊκή για τους αγρότες στην χώρα μας ή για τον εισπρακτικό μηχανισμό του κράτους;
 
Τι ισχύει σύμφωνα με την εγκύκλιο
Σύμφωνα με την εγκύκλιο ο φορολογικός συντελεστής 13% εφαρμόζεται επί των κερδών από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα ανεξάρτητα από τον τόπο και τον τρόπο (λιανικώς ή χονδρικώς) πώλησης των αγροτικών προϊόντων. 
Επομένως τα έσοδα των παραγωγών γεωργικών, πτηνοτροφικών, κτηνοτροφικών, δασοκομικών, υλοτομικών και αλιευτικών προϊόντων, που προέρχονται είτε από την πώληση των προϊόντων που παράγουν είτε από την εξαγωγή τους, φορολογούνται με φορολογικό συντελεστή 13%. 
Επίσης, ορίζεται ότι οι παραγωγοί φορολογούνται με συντελεστή 13% μόνο στην περίπτωση πώλησης (χονδρικώς ή λιανικώς) των δικών τους προϊόντων, δηλαδή των προϊόντων που έχουν παράγει οι ίδιοι (και μόνο για αυτά) είτε από δικό τους κατάστημα είτε σε λαϊκές αγορές.
 
Πως βλέπουν την ρύθμιση η αγροτικοί κύκλοι
Αν και ο συντελεστής 13% είναι αναμφίβολα ευνοϊκότερος από το 26%, οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα δεν φαίνονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί ακόμα περισσότερο το πενιχρό εισόδημα τους.
«Φέτος είναι η πρώτη φορά που θα φορολογηθούμε από το 1 ευρώ, ενώ θα κληθούμε να πληρώσουμε με την νέα χρονιά προκαταβολή φόρου το 27,5%» αναφέρει στο «Ε» ο Πρόεδρος Ένωσης Αγροτών Τοπείρου Κώστας Δαλάτσης και υπογραμμίζει «φυσικά και δεν μας ικανοποιεί. Θα θέλαμε να ισχύσει και πάλι το αφορολόγητο όριο». Μάλιστα, ο ίδιος βάζει τέλος στις φήμες που θέλουν οι αγρότες να μην πλήρωναν φόρους όλα αυτά τα χρόνια σημειώνοντας «σαφώς και πληρώναμε όπως όλοι οι υπόλοιποι πολίτες».
Ο ίδιος κατά την διάρκεια της συνομιλίας μας εκφράζει και τις ανησυχίες του σχετικά με τον νέο τρόπο υπολογισμού του φόρου. «Μέχρι τώρα φορολογούμασταν με αντικειμενικά κριτήρια, ενώ τώρα θα κληθούμε να προσκομίσουμε βιβλία εσόδων-εξόδων. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί συνάδελφοι θα δηλώσουν παθητικό. Τι θα κάνει τότε το Ελληνικό Κράτος; Θα τους φορολογήσει την ζημία τους;» δηλώνει χαρακτηρίστηκα ο ίδιος υποστηρίζοντας ότι πήρε για τα καλά τον κλάδο του η μπάλα της φορολογίας.
Ο ίδιος, όμως, δηλώνει και ιδιαίτερα απογοητευμένος από την στάση που κρατά η Κυβέρνηση απέναντι στον πρωτογενή τομέα. «Η κυβέρνηση δηλώνει ότι περιμένει να έρθει η ανάπτυξη από τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό. Δυστυχώς όμως, ενώ δίνει κίνητρα στον τελευταίο δεν κάνει το ίδιο και με εμάς» σημειώνει ο κ. Δαλάτσης.
Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση υποστηρίζει ότι δεν αναμένεται να πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις, καθώς βρίσκονται στην πιο παραγωγική περίοδο του χρόνου και κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό.
Γεωργία Ταραξοπούλου
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

28 εκ. ευρώ στην ΑΜΘ για έργα βελτίωσης

Παράλληλα, έχει ήδη ενεργοποιηθεί στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων η δυνατότητα…