Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Παραλαμβάνει πλεόνασμα η νέα δημοτική αρχή

Παραλαμβάνει πλεόνασμα η νέα δημοτική αρχή

0
dimotiko joulapol

Με θετικό πρόσημο ο ισολογισμός του δήμου Ξάνθης και 178.985 ευρώ στο Ταμείο. Καταψήφισαν Βορίδης – Ανταμπούφης – Κολλάρος

 

Δήμαρχος: «Κύριοι είστε εκτός θέματος και λαϊκίζετε…» – Απόλυτη κάλυψη σε Τσέπελη και ΔΕΥΑΞ

 
 
Με θετικό πρόσημο έκλεισε ο ισολογισμός του δήμου Ξάνθης για το 2013 και …πρωτογενές πλεόνασμα 178.985 ευρώ ενώ δεν πήρε κανένα δάνειο παρά μόνο αυτό των 5 εκ. για την αγορά του νέου δημαρχείου και έχει και διαθέσιμα κεφάλαια στο ταμείο του 3.713.000 ευρώ. Τα στοιχεία του ισολογισμού του δήμου Ξάνθης παρουσιάστηκαν κατά την ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Δευτέρα 28 Ιουλίου στις 6.30 το απόγευμα από τον αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρη Μπένη ενώ την έκθεση έλεγχου επί του ισολογισμού παρουσίασαν οι ορκωτοί λογιστές.
 
Νοικοκυρεμένη διαχείριση…
Ειδικότερα: Τα έσοδα του 2013 ανήλθαν σε 29.793.541 ευρώ και τα έξοδα σε 29. 614.000 ευρώ. Οι ορκωτοί λογιστές βρήκαν άρτια την λογιστική αποτύπωση και την οικονομική διαχείριση και στην έκθεση έλεγχου εξέφρασαν μόνο επιφυλάξεις για τις νομικές υποθέσεις του δήμου και τις αγωγές που είναι σε εξέλιξη και για τα έργα του 2012 που προχώρησαν μέσα το 2013. Ο κ. Μπένης χαρακτήρισε πολύ καλό τον ισολογισμό καθώς έχει θετικό πρόσημο επισημαίνοντας ότι: «Είμαστε από τους λίγους δήμους που πετύχαμε την στοχοθεσία και στη οικονομική διαχείριση» και ευχαρίστησε τον δήμαρχο Ξάνθης για την εμπιστοσύνη που του έδειξε καθώς και τις υπηρεσίες για την συνεργασία. Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο δήμαρχος Ξάνθης τονίζοντας ότι ο δήμος χωρίς να πάρει κανένα δάνειο πέτυχε να έχει θετικά αποτελέσματα χρήσης και να είναι από τους λίγους δήμου που δεν είναι σε επιτήρηση.
 
Καταψήφισαν Βορίδης – Ανταμπούφης – Κολλάρος
Αντίθετα με τους προλαλήσαντες ο Νίκος Ανταμπούφης δήλωσε πως δεν είναι διόλου ικανοποιημένος εξηγώντας ότι μπορεί οι αριθμοί να ευημερούν άλλα αυτό δεν έχει αντίχτυπο στην καθημερινότητα του πολίτη Εξηγώντας τους λόγους που καταψηφίζει τον ισολογισμό ανέφερε: «Ο δημότης δεν θέλει μόνο καλή διαχείριση προσδοκά παρεμβάσεις τέτοιες που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά του και αυτές δεν έγιναν…», σημείωσε ο κ. Ανταμπούφης θέτοντας επίσης επί τάπητος το «αγκάθι» της ΔΕΥΑΞ για το οποίο ο δήμαρχος απάντησε στην δευτερολογίας του: Το 50% των δανείων της ΔΕΥΑΞ πληρώνονται από τον δήμο Ξάνθης. Τι κάνει η ΔΕΥΑΞ;».
«Μαύρο έριξε και ο κ. Κολλάρος παρότι αναγνώρισε τις καλές προθέσεις και την προσπάθεια επισημαίνοντας: «Η διαχείριση ήταν καλή έγινε καλή προσπάθεια …οι αριθμοί δεν είναι μαγειρεμένοι…Χρειάζεται όμως ένταση των προσπαθειών στον κοινωνικό τομέα».
Ο κ. Βορίδης, ο οποίος εκπροσωπούσε την μείζονα αντιπολίτευση καθώς όλοι οι υπόλοιποι απουσίαζαν έκρινε τον ισολογισμό όχι λογιστικά αλλά πολιτικά: «Στα λογιστικά έχει πετύχει ο ισολογισμός. Όμως ποιο είναι το αποτέλεσμα; Σε τι έχει βελτιωθεί η καθημερινότητα του πολίτη απ’ αυτή τη διαχείριση; Στην καθαριότητα , στα αδέσποτα στο κυκλοφορικό της πόλης; Ο δήμος απέτυχε στην διαχείριση της καθημερινότητα του πολίτη και αυτό έχει σημασία. Απ’ τον πολιτικό ισολογισμό κρινόμαστε…».
Καυστική και ευθύβολη ήταν η τοποθέτηση της κας Πατσίδου: «Οι συμπολίτες μας πίνουν ακριβό νερό και η πόλη είναι σκοτεινή και βρώμικη, Ξοδεύετε τεράστια ποσά σε γιορτές, επικρατεί αναρχία στην πόλη. Τα νούμερα δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα στην πόλη, Αναρωτηθήκατε ποιο έργο σας βελτίωσε την καθημερινότητα του πολίτη;». Τέλος ο κ. Κυριακίδης απέδωσε τα εύσημα καθώς όπως είπε είναι ένας ισολογισμός θετικός, καθαρός ειλικρινής κα πραγματικός».
 
Δήμαρχος: «Κύριοι είστε εκτός θέματος και λαϊκίζετε…» – Απόλυτη κάλυψη σε Τσέπελη και ΔΕΥΑΞ
Δευτερολογώντας ο δήμαρχος απάντησε σ’ όλα τα θέματα που τέθηκαν από τους συμβούλους της αντιπολίτευσης δίνοντας έμφαση στην ΔΕΥΑΞ και παρέχοντας πλήρη κάλυψη για τα έργα και τις ημέρες της: «Δυστυχώς οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ήταν εκτός θέματος. Δεν μπορούν να παραδεχθούν, αν και το ξέρουν, τη σωστή οικονομική λειτουργία του Δήμου. Κάποιοι μάλιστα είχαν την ευκαιρία να λαϊκίσουν κιόλας. Δεν θα απαντήσω σε αυτό το θέμα, θα πω ότι δυστυχώς είναι αδιόρθωτοι και δεν πήραν και το μήνυμα των εκλογών. Θα σταθώ όμως στη ΔΕΥΑΞ. Η χρηματοδότησή της με την αποπληρωμή μέρους των δανείων που έχει δείχνει επιπλέον θα έλεγα τη σωστή οικονομική διαχείριση του Δήμου. Σκεφτείτε να μην μπορούσε ο Δήμος να καλύψει το μέρος αυτών, τι παρατράγουδα θα είχαμε. Με το να πυροβολούμε συνεχώς της ΔΕΥΑΞ ανοίγουμε τον δρόμο στο να πέσει η επιχείρηση αυτή σε χέρια ιδιωτών και αυτό πρέπει να το σταματήσουμε. Η Ξάνθη μεγάλωσε. Πριν 15 χρόνια ήμασταν κάτω από 40.000 σήμερα είμαστε πάνω από 70.000. Το 1999 και το 2001 είχαμε προβλήματα υδροδότησης. Είχαμε συνεχείς διακοπές γιατί δεν έφτανε το νερό. Σήμερα δεν έχουμε τέτοια προβλήματα. Είχαμε έναν βιολογικό καθαρισμό που εξυπηρετούσε ανάγκες 35.000 κατοίκων, σήμερα έχουμε ξεπεράσει τις 80.000 με τις επενδύσεις που έχουν γίνει. Σταδιακά ήρθαν 10 μικρότεροι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, διάφορες κοινότητες δηλαδή. Έπρεπε να γίνουν μια σειρά σοβαρών παρεμβάσεων από τη ΔΕΥΑΞ η οποία κουβαλούσε μια σειρά δανείων από παλαιότερα χρόνια διότι ο βιολογικός καθαρισμός έγινε πριν 20-25 χρόνια και δεν υπήρχαν τότε οι δυνατότητες που έχουμε σήμερα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Η ΔΕΥΑ τα πρώτα χρόνια πλήρωνε το 70% της αξίας των έργων που έκανε και χρηματοδοτούταν κατά 30%. Στη συνέχεια αυτό άλλαξε και έγινε 65% 35%. Τα τελευταία χρόνια μπήκε σε προγράμματα και έκανε τις επενδύσεις ώστε να μην μιλάμε για ανεπάρκεια ύδατος και η ποιότητα είναι ικανοποιητική. Τονίζω ότι η ΔΕΥΑΞ είναι ο Δήμος Ξάνθης, είναι ένα κομμάτι του Δήμου. Θα έπρεπε αλλιώς για να μπορέσει να ανταποκριθεί να ανεβάσει τα τιμολόγια παροχής. Τα τελευταία 7 χρόνια δεν έχει κάνει την παραμικρή αύξηση παρά την γκρίνια που επικρατεί. Περίμενα να τοποθετηθείτε επί του ισολογισμού όχι τις λαϊκίστικες κορώνες σας»!.
 
Αδέσποτες κουβέντες
Το θέμα με τα αδέσποτα απασχόλησε στη συνέχεια της συνεδρίαση του τακτικού πλέον δημοτικού συμβουλίου με 24 θέματα στην ημερήσια διάταξη.
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ξάνθης αναγνωρίζει το πρόβλημα αλλά είναι θέμα νόμου και όχι δήμου καθώς ο νόμος επιτρέπει τη στείρωση και στην συνέχεια το ζώο αφήνεται ελεύθερο. Όπως είπε και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Θεοδωρίδης έχουν γίνει ήδη 500 στειρώσεις και μέχρι τέλος του χρόνου θα γίνουν και άλλες 500 και το θέμα αντιμετωπίζεται μέσα στα πλαίσια που επιτρέπει ο νόμος.
Να σημειώσουμε ότι τα υπόλοιπα θέματα που ήταν διαδικαστικού περιεχομένου πέρασαν με… συνοπτικές διαδικασίες, ενώ ήταν έκδηλη η θερινή ραστώνη και από το γεγονός ότι η ειδική συνεδρίαση για τον ισολογισμό καθυστέρηση τρία τέταρτα της ώρας επειδή δεν υπήρχε απαρτία!
 
 Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την Πέμπτη θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ξάνθης

Αναλυτικά τα θέματα που θα συζητηθούν Την Πέμπτη 25 Απριλίου θα διεξαχθούν οι συνεδριάσεις…