Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Πάνω από 3.000 οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ στην Ξάνθη

Πάνω από 3.000 οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ στην Ξάνθη

0
oaee xanthi

Με χρέη 10.000 – 20.000 ευρώ. Ήρθαν τα πρώτα «ραβασάκια» για οφειλές πάνω από 30.000 ευρώ! Ο ΟΑΕΕ «απειλεί» με κατασχέσεις

 

Σε αργούς ρυθμούς κινείται η κατάθεση δικαιολογητικών για ομαδική προσφυγή κατά του ΟΑΕΕ. 78 μόνο κατέθεσαν ενώ απαιτούνται 100

 
 
Στα πρόθυρα της κατάρρευσης βρίσκεται ο ΟΑΕΕ – το Ασφαλιστικό Ταμείο των αυτοαπασχολούμενων –καθότι «αιμορραγεί» συνεχώς από την αδυναμία των ασφαλισμένων να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Υπολογίζεται ότι ένας στους δύο ασφαλισμένους δεν πληρώνει εισφορές και κατά συνέπεια δεν έχει ιατροφαρμακευτική κάλυψη δεδομένου ότι ο ΟΑΕΕ δεν θεωρεί τα βιβλιάρια αν δεν είναι «τακτοποιημένος» ο ασφαλισμένος. Να σημειώσουμε ότι το 40% των ασφαλιστικών εισφορών που πληρώνει ο ασφαλισμένος αντιστοιχεί στην ιατροφαρμακευτική ασφάλεια και το υπόλοιπο στην σύνταξη του.  
 
Ήρθαν τα πρώτα «ραβασάκια» για οφειλές πάνω από 30.000 ευρώ
Όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου ήδη ο ΟΑΕΕ έχει αποστείλει τα πρώτα ειδοποιητήρια σε οφειλέτες πάνω από 30.000 ευρώ τους οποίους και προειδοποιεί ότι αν δεν πληρώσουν τις οφειλές τους μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα προβεί σε κατασχέσεις περιουσιακών τους στοιχείων: «Σαν ΓΣΕΒΕΕ καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις. Προτείναμε αφ’ ενός να παγώσουν τα χρέη για το διάστημα που δεν έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη όσοι δεν πληρώνουν γιατί είναι άτοπο να τα ζητά το Ταμείο και μάλιστα έντοκα ενώ δεν παρέχει ασφάλεια και αφ’ ετέρου αυτές οι οφειλές να μπορούν να μεταφέρονται στην περίοδο προ της συνταξιοδότησης και ο ασφαλισμένος να έχει τη δυνατότητα αν το επιθυμεί να εξοφλήσει για να συνταξιοδοτηθεί ή να παρει μικρότερη σύνταξη. Επίσης χρειάζεται ρύθμιση με πολλές δόσεις για να εξοφληθούν οι υπάρχουσες οφειλές! Είναι κοινή διαπίστωση ότι είναι δραματική η κατάσταση και των ασφαλισμένων αλλά και του Ταμείου αφού για κάθε συνταξιούχο αναλογεί ένας εργαζόμενος. Ο ΟΑΕΕ θα καταρρεύσει άμεσα αν δεν γίνει πολιτική παρέμβαση και διευθέτηση του θέματος και όλες μας οι εισφορές θα πάνε στράφι…», συμπληρώνει ο κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου.
 
Πάνω από 3.000 οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ στην Ξάνθη
Τόσους τους υπολογίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης σε σύνολο 6. 500 και πλέον ασφαλισμένων στο Ταμείο. Όπως δε εκτιμά οι οφειλέτες είναι «θύματα» της κρίσης καθώς οι οφειλές δημιουργήθηκαν τα 4 – 5 τελευταία χρόνια και κυμαίνονται ως επί το πλείστον σε 10.000 – 20.000 ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι το ΕΒΕ Ξάνθης πήρε την πρωτοβουλία να ξεκινήσει μια διαδικασία ομαδικών προσφυγών εναντίον του ΟΑΕΕ ζητώντας διαγραφή των οφειλών για το διάστημα που ο ΟΑΕΕ έχει διακόψει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ανάλογες προσφυγές έχουν γίνει σε Πάτρα Αθήνα και και έχουν πετύχει ευνοϊκές δικαστικές αποφάσεις ενώ έχουν ήδη αρχίσει τις ρυθμίσεις. Όμως στην Ξάνθη η διαδικασία κυλάει σε αργούς ρυθμούς: «Πράγματι πήραμε αυτή την πρωτοβουλία να βοηθήσουμε τα μέλη μας. Έχουν εγγραφεί 130 όμως μόνο 78 έχουν καταθέσει δικαιολογητικά και απαιτούνται 100 για να γίνει η προσφυγή. Θεωρώ ότι αυτή οφείλεται στην απογοήτευση του κόσμου που έχει φτάσει σε σημείο να παραιτείται ακόμη και από το να διεκδικήσει το δίκιο του. Η κατάσταση είναι τραγική. Πανελλαδικά από 1 εκ. ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ οι 500.000 δεν πληρώνουν εισφορές. Σαν Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος έχουμε καταθέσει προτάσεις για να ανατροφοδοτηθεί το Ταμείο μέσω ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους ασφαλισμένους ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν τα χρέη τους και να συνεχίσουν να πληρώνουν τις εισφορές τους. Εκτιμώ ότι σύντομα θα δοθεί πολιτική λύση γιατί δεν μπορεί να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση,. Τα περιθώρια στενεύουν για τον ΟΑΕΕ, τα διαθέσιμα τελειώνουν μέσα στον Αύγουστο και αν δεν παρθούν μέτρα τον Οκτώβριο θα …χρεοκοπήσει. Θεωρώ ότι η κυβέρνηση δεν θ’ αφήσει να γίνει κάτι τέτοιο», σημειώνει ο κ. Μωραϊτης.  
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxantopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Εκπνέει την Τρίτη 30 Απριλίου η προθεσμία Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν ο…